> Waarom kun je je kat niet vegetarisch voeren

Waarom kun je je kat niet vegetarisch voeren

Waarom kun je je kat niet vegetarisch voeren

Sommige baasjes willen ook aan hun kat een vegetarische of veganistische voeding geven. Mensen willen dit graag vanuit idealisme of door een voedselovergevoeligheid. Maar kan dit wel?

Een kat is een vleeseter

Katten zijn toegewijde carnivoren, dus echte vleeseters. Dit wil dus zeggen dat katten niet zonder voedingsstoffen, en dan vooral eiwitten, van dierlijke oorsprong kunnen. Katten hebben dierlijke eiwitten en aminozuren (de bouwstenen van de eiwitten) in de voeding nodig, omdat het lichaam deze snel afbreekt. Als katten deze bouwstenen niet krijgen via de voeding kunnen tekorten ontstaan.

Bekijk ons assortiment kattenvoer.

Belangrijke voedingsstoffen voor je kat

Vlees bevat verschillende onmisbare voedingsstoffen voor een kat, denk aan taurine, essentiële vetzuren en bepaalde vitamines, zoals vitamine A en vitamine B12. Wat een tekort aan deze voedingsstoffen kan betekenen voor je kat leg ik hieronder uit.

Een kat krijgt tekort aan taurine met een vegetarisch dieet

Het aminozuur taurine is erg belangrijk voor de kat. Dit is een essentieel aminozuur, omdat de kat dit niet zelf kan maken. Taurine komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong of moet apart aan voeding worden toegevoegd. Bij katten kan daarom taurine tekort voorkomen. Dit kan leiden tot blindheid en hartfalen.

Tekort aan vetzuren bij een kat die geen vlees eet

Ook arachidonzuur, een omega-6 vetzuur, is heel belangrijk voor katten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden kunnen katten dit vetzuur niet voldoende maken via linoleenzuur (een omega-3 vetzuur). Arachidonzuur is daarmee een essentieel vetzuur voor katten. Arachidonzuur is bijvoorbeeld belangrijk voor de aanmaak van hormonen en een gezonde huid en vacht.

Vitaminetekorten bij een vegetarisch dieet voor je kat

Vitamine A is belangrijk voor de celgroei en herstel van het lichaam. Vitamine A kan door de meeste zoogdieren zelf worden gemaakt. Katten maken geen vitamines zelf in het lichaam, of maar in beperkte mate. Een kat moet dus vitamine A binnenkrijgen via de voeding. Dit zit dus vooral in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals lever, eieren, roomboter en verse vis. In dit geval moet je ook opletten dat katten niet te veel vitamine A binnenkrijgen, omdat een overmaat aan vitamine A ook weer klachten kan geven, vooral door botwoekeringen aan de halswervels.
Ook vitamine B12 moet een kat voldoende binnenkrijgen via vlees. Tekorten kunnen leiden tot verminderde darmfunctie. Vitamine B12 is ook belangrijk voor de weerstand en het zenuwstelsel.

Bovenstaande punten maken dus al duidelijk waarom een vegetarisch dieet niet geschikt is voor een kat.

Wanneer krijgt je kat klachten door tekorten aan voedingsstoffen?

Het is vaak heel lastig om te bepalen of je kat last heeft van tekorten. Problemen treden vaak pas na langere tijd op. Een taurine deficiëntie geeft bijvoorbeeld pas na 6 of 7 jaar klachten.

Waarom kunnen honden wel overleven op een vegetarisch dieet?

Honden zijn van nature omnivoor, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan een gebalanceerd vegetarisch dieet. Ze kunnen wel tekorten krijgen, maar dit gebeurt dus minder snel.

Toch is het ook voor honden niet te adviseren om ze vegetarisch te voeren, bijvoorbeeld alleen in het geval dat het nodig is vanwege een ernstige allergie voor de meeste dierlijke eiwitten. Daarbij is het altijd verstandig om een commercieel en compleet dieet te voeren, zoals de TROVET Exclusion NVD Hond of de Yarrah Vega Hondenbrokken. Veel vegetarische recepten die in omloop zijn op het internet bevatten grove fouten. Wil je dus toch zelf een vegetarische maaltijd voor je hond bereiden, laat je dan adviseren door een dier voedingsspecialist, herkenbaar aan de titel Dipl. ECVCN of Dipl. ACVN. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Ronald Corbee en Esther Plantinga.

Geen veganistische voeding voor honden en katten!

Veganistische voeding bevat helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren of melk bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen niet alleen tekorten ontstaan aan essentiële aminozuren, vetzuren en vitamines (vitamine A en veel B-vitamines), maar ook in ijzer, calcium en zink. Katten, maar ook honden, zijn nu eenmaal gebouwd om dierlijk materiaal te eten.

Zoals de uitspraak van Ronald Corbee, Dipl. ECVCN aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht: ’Het is de vraag hoe ethisch verantwoord het is dat wij onze keuze aan ons huisdier opleggen en daarmee mogelijk hun gezondheid en welzijn in gevaar brengen. Je kan nu eenmaal niet probleemloos de evolutie negeren.’

Bron:Tijdschrift voor Diergeneeskunde, april 2018

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten