Service
Winkelwagen
Menu

Longontsteking bij honden en katten

Bij een longontsteking zit er een ontsteking in de longblaasjes van de longen. Ook het weefsel rond de longblaasjes kan meedoen met de ontsteking. Longontsteking ontstaat bij jonge dieren vaak door een bacteriële infectie als complicatie op een andere ziekte of bij een dier met een verminderde weerstand. Ook virusziekten die een rol spelen bij kennelhoest bij honden en niesziekte bij katten kunnen een longontsteking veroorzaken. Een longontsteking kan ook ontstaan door het inademen van een vreemd voorwerp, zoals een grasaar, maar ook door verslikken.

Golden Retriever

Symptomen van een longontsteking bij honden en katten

Dieren met een longontsteking zijn vaak kortademig en benauwd. Je ziet vaak de neusvleugels bewegen tijdens de ademhaling. De ademhaling is versneld en ze kunnen hoesten en koorts hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een dierenarts kan bij het lichamelijk onderzoek al een longontsteking verwachten, maar een röntgenfoto van de borst zal de diagnose bevestigen. Om te weten welke ziekteverwekker de oorzaak is, kan een monster worden genomen van slijm uit de luchtwegen.

Hoe wordt een longontsteking behandeld?

Als de longontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, dan moet met antibiotica worden behandeld. Liefst doe je dan vooraf een onderzoek van het slijm uit de luchtwegen om te weten welke bacterie speelt en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is, maar als een hond of kat erg benauwd is en ziek, dan moet je meteen met een behandeling starten. Ernstig zieke dieren moeten vaak in een gespecialiseerde kliniek worden opgenomen voor aanvullende behandeling met extra zuurstof of aerosoltherapie. Een vreemd voorwerp kan vaak worden verwijderd met een bronchoscopie, dus het kijken met een camera in de luchtwegen. Soms kan het nodig zijn een afwijkende longkwab te verwijderen.

Wat is de prognose voor een dier met longontsteking?

De prognose is afhankelijk van de oorzaak, ernst en de weerstand van de patiënt. Sommige dieren herstellen zonder restverschijnselen, maar er zijn ook dieren die overlijden aan de gevolgen van een longontsteking.

Relevante producten