Service
Winkelwagen
Menu
Week van de teek - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Wat moet je weten over het kattengebit?

Een kitten wordt zonder tanden geboren. Later komt het melkgebit door en wisselt een kat naar een volwassen gebit. Lees hier meer over het kattengebit!

Rode kater liggend op schoot van baas

Het gebit van een kitten

Een kitten wordt net als mensen en pups zonder tanden geboren. Vanaf ongeveer 3 weken leeftijd komt het melkgebit door. Het bestaat uit eindelijk uit 26 tanden en kiezen.

Het melkgebit wordt gebruikt om vast voedsel te gaan eten. Het gebit heeft ook een functie bij sociaal contact en spel en om zich te verdedigen als er gevaar dreigt. Een kitten moet dus leren hoe hij zijn gebit kan gebruiken en ook wat zijn bijtkracht is.

Wanneer gaat een kitten wisselen?

Vanaf ongeveer 4 maanden leeftijd begint een kitten te wisselen. Het hele melkgebit is vaak gewisseld rond de leeftijd van 6 maanden. De snijtanden wisselen eerst. Daarna volgen de kiezen en de hoektanden.

Kattengebit

Overzicht kattengebit
Element Doorkomen melkgebit Wisseltijdstip
Snijtanden Tussen 3-4 weken leeftijd 3-5 maanden leeftijd
Hoektanden Tussen 3-5 weken leeftijd 5-7 maanden leeftijd
Premolaren Tussen 4-12 weken leeftijd 4-6 maanden leeftijd
Molaren 4-7 maanden leeftijd

Het gebit van een volwassen kat

Het volwassen gebit van een kat bestaat uit 30 elementen:

  • 12 snijtanden, waarvan 6 in de onderkaak en 6 in de bovenkaak
  • 4 hoektanden
  • 10 premolaren, waarvan 6 in de bovenkaak en 4 in de onderkaak
  • 4 molaren, waarvan 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak

De functie van het gebit van je kat

Katten zijn carnivoren, dus gemaakt om vlees te eten. De tanden en kiezen van katten zijn scherp en kunnen er samen met de scherpe klauwen voor zorgen dat een kat een prooi kan vangen en verscheuren. De hoektanden spelen een rol bij het vangen van de prooi, waar de kiezen een rol spelen bij het verscheuren.

Is het kattengebit hetzelfde als het hondengebit?

Een kat is geen kleine hond. Het gebit van een kat is daarom ook anders dan het hondengebit. Katten hebben minder kiezen dan honden, maar de hoektanden en kiezen van een kat zijn scherper. Honden hebben vaak meer bijtkracht, omdat ze vooral hun bek gebruiken bij het vangen van een prooi.

Hoe verzorg je het gebit van je kat?

Tandenpoetsen is de beste manier om het gebit van je kat te verzorgen. Toch komen gebitsproblemen helaas veel voor bij katten. Door je kat van jongs af aan te laten wennen aan de gebitsverzorging kun je veel problemen op latere leeftijd voorkomen. Je kunt je kitten namelijk ook laten wennen aan tandenpoetsen. Dat is namelijk de beste manier om het gebit van je kat te verzorgen. Lukt dit niet, dan zijn er supplementen en speciale voedingen om je te helpen. Lees hier meer over in ons artikel Maand van de gebitsverzorging.

Heb je nog vragen over het gebit van je kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!