Service
Winkelwagen
Menu

Koorts bij honden

Net als mensen kunnen honden ook koorts krijgen. Dit geldt uiteraard voor alle huisdieren, maar in dit blogartikel zullen we specifiek ingaan op koorts bij de hond en wat je kan doen. Maar wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond? Wanneer heeft je hond koorts? Wat is de oorzaak van koorts? En hoe wordt koorts bij je hond behandeld? Dat zal in dit blogartikel aan bod komen.

Zieke jack russel

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond

Om te weten of je hond koorts heeft, moet je weten wat de normale lichaamstemperatuur van honden is. Deze ligt namelijk hoger dan bij mensen, tussen de 38°C en 39°C. Pups kunnen zelfs een temperatuur hebben tot 39,5°C. Als je dit niet weet, dan zou je dus al meteen denken dat je hond koorts heeft na het opmeten van zijn temperatuur!

De hersenen zorgen er normaal voor dat er een constante temperatuur is in het lichaam door een balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Warmte wordt bijvoorbeeld geproduceerd door inspanning, maar ook door de normale stofwisseling. Warmteverlies vindt bij honden met name plaats door hijgen, maar ook met urine en ontlasting. Honden kunnen maar matig zweten, dus dit speelt bij honden geen rol van betekenis.

Wanneer heeft een hond koorts?

Een verhoging van de lichaamstemperatuur van je hond is niet meteen koorts. De temperatuur van je hond kan bijvoorbeeld ook stijgen door stress, inspanning, een hoge omgevingstemperatuur, hormonen, een verhoogde stofwisseling, etc.

Bij koorts is er meer aan de hand dan alleen een stijging van de lichaamstemperatuur. Koorts is eigenlijk altijd een reactie op iets. In de meeste gevallen krijg je koorts onder invloed van witte bloedcellen die worden geactiveerd in het lichaam door bacteriën, virussen, andere ziekteverwekkers en auto-immuunziektes. Ook hersentumoren, koptrauma en bepaalde gifstoffen/medicijnen kunnen verstoring geven van de temperatuurregeling in de hersenen. Het is dus heel belangrijk om onderscheid te maken tussen alleen een verhoogde lichaamstemperatuur en koorts.

Wat doet koorts met je hond?

Als een hond koorts krijgt heeft dit in de meeste gevallen een goede reden. Koorts zorgt ervoor dat ziekteverwekkers het minder prettig vinden in het lichaam. Hiermee kan het lichaam een infectie dus bestrijden.

Helaas is het wel zo dat een hond zich erg ziek kan voelen door de koorts, waardoor het toch belangrijk wordt de koorts te behandelen. Koorts zorgt namelijk naast een temperatuurstijging voor symptomen als rillen, een verhoogde hartslag, een snellere ademhaling en een verstoring van de water- en zouthuishouding, waardoor je hond kan uitdrogen.

Hoe neem je de temperatuur op bij een hond?

Bij dieren wordt de lichaamstemperatuur opgenomen met een thermometer in de anus. De thermometer moet voor een betrouwbare meting diep genoeg worden ingebracht, bij honden vaak zeker 1-3 cm. Je kunt de thermometer glad maken met bijvoorbeeld vaseline om hem makkelijker in te brengen. Lees de temperatuur pas af als de thermometer klaar is met meten.

Hoe moet koorts worden behandeld?

Hoe en of de koorts moet worden behandeld is afhankelijk van de oorzaak van de koorts en de hoogte van de koorts. Zoals eerder gezegd heeft koorts een nuttig effect in het lichaam. Slaat de koorts echter door, of duurt de koorts te lang waardoor de hond te veel klachten krijgt, dan wordt het belangrijk de hond te behandelen. Dit kan met koortsremmende medicatie. Eventueel kan medicatie worden gestart tegen een specifieke ziekteverwekker, bijvoorbeeld antibiotica bij een bacteriële infectie. Als je hond is uitgedroogd, kan het nodig zijn om de hond te ondersteunen met een vochtinfuus. Bij extreme temperatuurstijgingen kan het nodig zijn de hond te koelen. Dit is in principe alleen nodig als de koorts boven de 41°C komt.

Twijfel je of je hond koorts heeft? Probeer dan je hond te temperaturen met een geschikte thermometer en neem contact op met je dierenarts. Als je de lichaamstemperatuur doorgeeft helpt dit de assistente om in te schatten hoe snel je hond moet worden gezien door de dierenarts.

Ga niet zelf aan de slag met paracetamol en aspirine! Deze middelen zijn giftig voor honden en katten! Neem altijd contact op met je dierenarts als je hond koorts heeft.

 

Nooit meer iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk acties en kortingen. Schrijf je nu in!