Service
Winkelwagen
Menu

Top 10 grote hondenrassen

In dit blogartikel worden 10 veel gehouden grote hondenrassen besproken met de belangrijkste kenmerken die horen bij deze rassen. Grote hondenrassen zijn honden met een volwassen gewicht zwaarder dan 25 kg.

Top 10 grote hondenrassen

Interesse in een ander ras dat niet in onze top 10 wordt genoemd? Kijk dan eens op onze hondenrassen pagina.

1. Labrador Retriever

De Labrador Retriever valt binnen de rasgroep Retrievers, Spaniels en Waterhonden en is gefokt als jachthond om geschoten wild te apporteren. Dit veel geziene ras kenmerkt zich door een korte, sterke bouw met een brede borst, brede achterhand en brede kop. Ze hebben een kenmerkende otterstaart, wat wil zeggen halflang met een dikke aanzet en rondom bekleed met korte en dikke vacht, waardoor de staart er rond uitziet. De vacht is kort en dik met een dichte ondervacht. Deze honden zijn vriendelijk, slim en aanhankelijk en willen graag werken voor hun baas. Ze zijn vaak moeilijk uit het water te houden.

2. Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond valt onder de Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden. Het zijn grote en sterke honden met een lange vacht in de typisch voor Zwitserse Sennenhonden zwart met roodbruine kleur en witte aftekeningen op de kop en de borst, poten en staartpunt. Berner Sennenhonden zijn zeker, waakzaam, goedmoedig en onbevreesd. Aanhankelijk naar het gezin, maar ook vriendelijk naar vreemden. Het temperament is milder en meer volgzaam dan van de kleinere Sennenhonden.

3. Golden Retriever

Net als de Labrador Retriever valt de Golden Retriever onder de Retrievers, Spaniels en Waterhonden. Het zijn levendige en sterke honden met een vriendelijke uitdrukking. De vacht is halflang met goede bevedering zoals dat heet, dicht en waterbestendig. Zoals de naam al aangeeft in een kleur tussen goud en room. Het zijn betrouwbare, vriendelijke en aanhankelijke honden, slim en vol zelfvertrouwen. Ze hebben buiten wel voldoende beweging nodig.

4. Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback komt uit de rasgroep Lopende honden en zweethonden. Een sterke, gespierde jachthond, in Afrika gefokt om in een groep op wild te jagen, zelfs op leeuwen. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en kunnen tot wel 45 km per uur halen. Ze hebben een typische korte licht tot tarwe rode vacht, met een ‘ridge’ van tegengesteld groeiende haren op de rug. Het zijn zeer intelligente honden, maar niet geschikt voor beginnende hondenbezitters. Ze hebben een sterke eigen wil en daarom een consequente opvoeding nodig van een zelfverzekerde baas.

5. Husky

De Husky of Siberian Husky valt binnen de rasgroep Spitsen en oertypen. Het is een typische sledehond: fysiek sterk en vastberaden. Het zijn honden die moeilijk af te richten zijn en dus zeker niet geschikt voor de beginnende hondenbezitter. Het zijn honden die veel activiteit nodig hebben. Ze hebben een dubbele vacht, daarmee goed bestand tegen kou, in alle mogelijke kleuren. Het zijn honden die graag in gezelschap zijn en goed met andere honden kan worden gehouden.

6. Duitse Herder

De Duitse Herdershond valt binnen de groep Herdershonden en veedrijvers en is een werkhond bij uitstek, gemaakt om urenlang te draven. Ze zijn er in stokhaar en langhaar variant, meestal in de bekende zwart met bruine kleurslag. Ook helemaal zwart is toegestaan. Het zijn honden die goed zijn af te richten en vele taken kunnen vervullen, van waakhond en politiehond tot speurhond. Ze kunnen vaak goed met de stem worden afgericht. Blijf wel consequent, want ondanks hun trouw aan de baas kunnen ze nog wel eens dominant gedrag vertonen.

7. Weimaraner

De Weimaraner valt binnen de rasgroep Voorstaande honden. Een veelzijdige jachthond, die makkelijk af te richten is. Ze kunnen kortharig zijn, maar er is ook een langharige variant. De kleur is zilver-, ree- of muisgrijs. De oren en kop meestal nog wat lichter van kleur. Ze zijn rustig en zelfbewust van aard.

8. Rottweiler

De Rottweiler is een hond uit de groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden. Het is een van de oudste hondenrassen die we kennen. Ze werden oorspronkelijk als herdershond en veedrijver gebruikt, maar tegenwoordig ook als diensthond en sporthond. Het zijn grote, stevige honden in de juiste verhouding. Krachtig met groot uithoudingsvermogen. Ze hebben een korte vacht in de typisch voor Rottweilers zwart met roodbruine kleur. Het zijn van oorsprong vriendelijke, vredelievende en kindvriendelijke honden. Ze willen graag werken en zijn aanhankelijk en gehoorzaam, maar ook zelfverzekerd en onverschrokken en daardoor geen hond voor iedereen. Ze hebben een goede opvoeding en sterke leiding nodig.

9. Zwitserse Witte Herdershond

De Zwitserse Witte Herdershond komt, zoals de naam al zegt, uit de rasgroep Herdershonden en veedrijvers. Een krachtige en actieve hond met een typische witte vacht, als langstokhaar of stokhaar. Ze zijn intelligent en hebben een zacht karakter en kunnen daardoor wat afwachtend zijn. Ze hebben een zachte, opbouwende en belonende opvoeding nodig met consequente regels. Ze willen graag werken voor hun baas en zijn daardoor geschikt voor verschillende hondensporten en activiteiten. Het zijn echte gezinshonden die goed samen met kinderen kunnen.

10. Labradoodle

De Labradoodle is een populaire hond die is gefokt als kruising tussen een Labrador en een Poedel. Het is nog geen erkend ras. Het zijn sociale, slimme, lieve honden, die makkelijk te trainen zijn. Ze hebben wel veel energie en de nodige uitdaging nodig. Let wel op dat er veel varianten zijn. Deze honden zijn oorspronkelijk gefokt als ‘hypoallergene’ hond, omdat ze minder tot niet zouden verharen. Dit geldt in principe alleen voor de echte Australian Labradoodle. Deze zijn minder voorkomend en een stuk duurder dan de ‘standaard’ labradoodle. Laat je dus goed informeren als je een labradoodle overweegt vanwege een allergie voor honden. Ze zijn zeer geschikt als gezinshond, maar ook als bijvoorbeeld hulphond voor mensen met gedragsstoornissen of andere speciale behoeften.

Producten voor grote hondenrassen