Service
Winkelwagen
Menu

Vlooien bij katten

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij onze katten vervelende klachten kunnen geven. Denk aan jeuk en kaalheid. Vlooien kunnen ook ziektes of andere parasieten overbrengen. Het grootste deel van de populatie van de vlo (larven, eitjes, poppen) zit in de omgeving en niet op je kat zelf. Het is daarom belangrijk om tevens je huis te behandelen tegen vlooien en je niet alleen te richten op de volwassen vlooien die op je kat zitten.

Kat liggend op de bank

Wees goed voorbereid op het ongemak van vlooien. De Vlooien – en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en je kunt er op bijhouden wanneer je voor het laatst een middel tegen vlooien en teken hebt gegeven.

Welke vlooien komen voor bij katten?

Er bestaan hondenvlooien en kattenvlooien. Bij huisdieren komt de kattenvlo het meest voor.

Hoe ziet de levenscyclus van een vlo eruit?

Volwassen vlooien leven op een gastheer en hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het grootste gedeelte van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de leefomgeving. De vlooien eitjes vallen namelijk op de grond, waar ze zich verder ontwikkelen. Na 2-10 dagen komen de eitjes uit. Larven zijn enkele mm lang en voeden zich met huisstof, andere larven en vlooienpoepjes. Na 2 vervellingen verpoppen ze zich. Deze cocons kunnen maanden in rust overleven. Als er een gastheer (hond of kat, maar ook mensen!) in de buurt komt, komen de jonge vlooien (soms massaal) uit (onder invloed van trillingen en warmte) en springen ze op de gastheer waar de cyclus weer opnieuw begint. De cyclus duurt onder optimale omstandigheden 2 weken. Zo kan dus snel een vlooienplaag ontstaan.

Let op: slechts 1-10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien (op je kat) en wel meer dan 90% uit eieren, larven en poppen (in de omgeving)!

Hoe kan mijn kat zich besmetten met vlooien?

Een kat kan zich besmetten via plaatsen waar veel vlooien voorkomen. Daarna kan een besmette kat weer andere huisdieren besmetten. Ook de eitjes van vlooien uit de omgeving kunnen aan je schoenen of huisdier blijven plakken en zo weer zorgen voor een nieuwe besmetting.

Welke klachten krijgt mijn kat van vlooien?

Je kat krijgt voornamelijk jeukklachten van vlooien. Deze klachten zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Soms blijft dit beperkt tot wat krabben. Andere katten krijgen echt een ontsteking van de huid met korstjes. Dit zien we vooral bij katten die allergisch zijn voor vlooien. Er ontstaan dan heel veel kleine ontstekingen in de huid. Deze ontstekingen zie je vooral op de rug en staartbasis bij je kat. Kittens kunnen een bloedarmoede krijgen bij een zware vlooienbesmetting.

Naast de klachten die de vlooien zelf veroorzaken bij je kat, kunnen ze door vlooien ook besmet raken met lintworm. Vlooien eten namelijk lintwormeitjes op. Een kat kan zich vervolgens besmetten door een besmette vlo op te likken tijdens het bijten en wassen. Daarnaast kunnen vlooien ook kattenkrabziekte overbrengen (gevaarlijk voor mensen).

Hoe herken je vlooien bij katten?

Vlooien zijn niet altijd makkelijk te vinden, zeker als je kat maar een paar vlooien heeft en niet allergisch is. De voorkeurslocaties voor vlooien zijn de oksels, liezen en staartbasis van je kat. Je kunt vlooien soms vinden door je kat te kammen met een speciale vlooienkam. Soms vind je bij dit kammen zwarte puntjes in de kam of op de grond. Dit kunnen vlooienpoepjes zijn. Als je deze zwarte puntjes op een vochtige, witte tissue legt en ze geven bruinrood af aan de tissue, dan zijn het vlooienpoepjes, bestaande uit verteerd bloed.

Wat te doen tegen vlooien bij katten?

Je kunt katten op de volgende manieren beschermen tegen vlooien:

  • Behandel je huisdier met anti vlooien producten. Dit kan met een vlooien pipet, zoals Advantage kat, de Frontline Spot-on of de Frontline Kitten. In plaats van een pipet kun je ook kiezen voor een vlooienband, zoals de Seresto band.
  • Kies een product waar een insectengroeiremmer aan is toegevoegd, zodat ook eitjes en larven worden gedood. Zeker als je kat al vlooien heeft.
  • Behandel de omgeving op het moment dat je huisdier vlooien heeft. Dit kan bijvoorbeeld met een omgevingsspray die de onvolwassen stadia van de vlo en de volwassen vlooien bestrijdt, zodra deze uit het popstadium komen.

Let op: producten voor honden zijn vaak niet geschikt voor katten en andersom!

Er zijn naast middelen met insecticide stoffen ook producten met natuurlijke stoffen waaraan een vlooienwerende werking wordt toegekend, zoals de STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie. Er zijn geen studies gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van deze producten. Daarom zijn deze producten vaak niet geregistreerd als anti vlooienmiddel. Let ook op dat sommige natuurlijke stoffen giftig kunnen zijn voor je kat.

Lees altijd goed de bijsluiter voordat je een product gebruikt bij je kat.

Voor een compleet overzicht van producten tegen vlooien bij je kat kijk je op onze pagina met Vlooien en teken producten.

Heb je nog vragen over vlooien bij je huisdier en hoe je de preventie of behandeling het beste kunt aanpakken? Download dan ons Stappenplan Vlooien waar alle stappen duidelijk op een rijtje staan. Ook helpt onze dierenarts je graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.nl of bel de klantenservice.