Service
Winkelwagen
Menu

Angst, stress en feromonen

Feromonen zijn lichaamseigen stoffen die het gedrag van jouw huisdier kunnen beïnvloeden. Bij onder andere honden en katten komen deze feromonen voor en worden voornamelijk gebruikt om soortgenoten te alarmeren, om territorium af te bakenen of als verleiding tijdens het paren.

hond wordt geaaid

Er zijn ook feromonen die rustgevend werken, hierdoor kunnen producten zoals in Adaptil of Feliway ingezet worden bij angst- en stressproblemen bij onze huisdieren.

Adaptil voor de hond

Honden met een nestje puppy’s geven via de melkklieren een geruststellend feromoon af, het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone (DAP). Dit zorgt voor een goede moeder-kind binding en geeft de pups een gevoel van veiligheid. Onderzoek heeft aangetoond dat de geruststellende eigenschappen van dit feromoon bij de hond ook op latere leeftijd blijven bestaan.

De feromonenproducten van Adaptil bevatten een stof die lijkt op het Dog Appeasing Pheromone van de hond. Adaptil heeft dus een rustgevende, kalmerende werking en kan gebruikt worden bij problemen die samenhangen met angst, spanning of stress bij honden.

De Adaptil verdamper verspreidt voortdurend de geruststellende feromonen en is dus heel geschikt voor honden die thuis ongewenst gedrag vertonen. Zo kan het onder andere ingezet worden bij honden met verlatingsangst of bij een verhuizing. De spray van Adaptil is praktisch wanneer je de hond in een kleine ruimte gerust wilt stellen, bijvoorbeeld in de auto of in een kennel. Door het in de auto te sprayen voor een rit kan reisstress en soms ook reisziekte verminderd worden. De Adaptil halsband wordt aanbevolen voor honden die zowel binnens- als buitenshuis aan angst en stress gerelateerd gedrag vertonen. Adaptil is ook verkrijgbaar in tabletvorm. Deze tabletten bevatten geen feromonen, maar rustgevende natuurlijke ingrediënten. Ze kunnen worden gebruikt voor stressverlichting op korte termijn, ze werken binnen 1-2 uur, en zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld honden met vuurwerkangst of angst voor een dierenartsbezoek.

Relevante producten

Feliway voor katten

Om hun omgeving vertrouwd te maken en hun territorium af te bakenen, markeren katten deze door kopjes te geven aan voorwerpen. Door het geven van kopjes komen feromonen vrij. Buiten markeren katten hun territorium ook door te krabben en te markeren met urine (sproeien). Als een kat dit gedrag binnenshuis gaat vertonen, betekent dat vaak dat de kat zich gespannen voelt.

Feliway speelt in op de geruststellende werking van de gezichtsferomonen die vrijkomen bij het kopjes geven. De spray en verdamper bevatten een stof die erg lijkt op het gezichtsferomonen. Door de Feliway Classic thuis in het stopcontact te steken, heeft je kat continu de geruststellende feromonen om zich heen. Naast dat de kat zich rustiger voelt, zal hij ook minder de behoefte voelen het ongewenste markeergedrag te uiten. Op deze manier kan Feliway helpen bij het verminderen van stressgerelateerde problemen bij katten. Sinds kort heeft Feliway ook Feliway Optimum. Een nieuw en verbeterd feromonen complex, gebaseerd op de meest recente onderzoeken naar het creëren van veilige en vertrouwde leefomgevingen voor katten.

De Feliway spray kan ingezet worden bij kortdurende stressvolle situaties. Door het bijvoorbeeld in de reismand te sprayen voordat je met de kat in de auto gaat of de dierenarts bezoekt, kan de stress die hiermee gepaard gaat verminderd worden.

Naast Feliway Classic bestaat er ook de Feliway Friends. Deze variant is specifiek gebaseerd op de band tussen twee, of meer, soortgenoten en bevat een vergelijkbaar feromoon dat overeenkomt met het moederkat feromoon C.A.P. (Cat Appeasing Pheromones). Deze feromonen komen tijdens het voeden van de kittens vrij via de melkklieren en stimuleren een veilig gevoel en draagt bij aan de band tussen moeder en kitten. Deze vergelijkbare feromonen zitten ook verwerkt in de producten van Friends, waardoor een veilige omgeving en de band tussen soortgenoten wordt gestimuleerd. De Feliway Friends Verdamper kan ingezet worden bij signalen van spanningen tussen soortgenoten, zoals najagen, staren, de weg blokkeren en zelfs vechten.

De nieuwste versie is Feliway Optimum. Dit is een combinatie product van de Classic en de Friends, ideaal als starter bij ongewenst gedrag. Feliway Optimum bevat een Feromonen Complex, Namelijk de combinatie van het kopjes-, de pootjes- en het moederferomoon. Hierdoor helpt de Optimum katten zich veiliger en meer op hun gemakt te voelen en helpt het katten in harmonie samen te laten leven in een huis.

Heb je vragen over de inzetbaarheid van de Adaptil of Feliway voor jouw huisdier? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.