Service
Winkelwagen
Menu

Ouderdom en dementie kat

Hoewel je het aan de buitenkant misschien niet zo snel ziet, is jouw kat, wanneer hij 7 jaar oud is, toch echt bejaard! Wanneer jouw kat al een dagje ouder is, brengt dat veranderingen met zich mee. Hieronder lees je wat je voor je senior kat kan betekenen op zijn oude dag.

Meer informatie

1 - 24 van 50 Producten

Hoe oud wordt een kat?

De gemiddelde huiskat bereikt een gemiddelde leeftijd van 14 jaar oud. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen: er zijn namelijk genoeg katten die zelfs een leeftijd van 20 jaar behalen!

Ouderdom kat: niet altijd zichtbaar

Jouw kat is vanaf zijn 7e levensjaar senior. Toch zien we aan de buitenkant niet snel dat een kat ouder wordt. Wél loopt je kat op dit moment in zijn leven meer kans op gezondheidsproblemen. Zo kan zijn nierfunctie ongemerkt achteruit gaan; wist je dat symptomen van nierfalen pas zichtbaar worden als 75% van de nierfunctie al verloren is…? Het is daarom verstandig om regelmatig op controle te gaan bij je dierenarts. Het is daarnaast ook van belang om op veranderingen in je kat zijn activiteit, eet- en drinkgedrag, vacht en gewicht te letten.

Voeding voor oudere katten

Naarmate jouw kat ouder wordt, verandert ook zijn voedingsbehoefte. De gezondheid van de nieren en de gewrichten kunnen achteruitgaan, of je kat komt aan omdat hij minder actief is dan voorheen. Medpets heeft verschillende voedingen voor jouw ouder wordende huistijger, waaronder Royal Canin VCN – Senior Consult. Senior Consult helpt jouw oudere wordende kat zo lang mogelijk fit en gezond te blijven. Dat gebeurd in twee fasen:

  • Fase 1 is geschikt voor oudere, maar nog vitale katten. Dit voer beschermt je kat tegen ouderdomsverschijnselen. Ook ondersteunt het de spijsvertering, de gewrichten en de spieren. Maar ook vitale organen als het hart, de nieren en de hersenen.
  • Fase 2 is ontwikkeld voor oudere katten met beginnende ouderdomsverschijnselen. Dit voer beschermt je kat tegen de afbraak van lichaamscellen. Daarnaast bevat het voer een hoge energiedichtheid, wat betekent dat je met een kleine portie al voorziet in je kat zijn energiebehoefte. Zo wordt een optimaal gewicht ondersteunt.

Tips

Wil jij je kat graag een handje helpen op zijn oude dag? We geven je graag enkele tips!

Zo’n 90% van de katten die ouder dan 12 jaar zijn kampen met gewrichtsproblemen. Doordat jouw kat last heeft van zijn gewrichten, is het mogelijk dat hij zijn vacht niet meer optimaal kan onderhouden. Help je kat een handje door zijn vacht regelmatig te borstelen: dat vindt hij vast niet erg! Wordt de vacht (of huid) van jouw kat slechter? Neem dan contact op met je dierenarts.

Ook springen en klimmen gaat vaak niet zo makkelijk meer als voorheen. Katten liggen graag hoog, zodat ze alles om zich heen goed kunnen overzien. Zorg er daarom voor dat je oude vriend gemakkelijk bij zijn favoriete slaapplek kan, bijvoorbeeld met behulp van een opstapje. Dit geldt natuurlijk ook voor de kattenbak!

Over de kattenbak gesproken… Gaat jouw senior wel erg vaak naar de kattenbak? Of maakt hij bij gebruik ervan klaaglijke geluiden of plast hij zelfs naast het toilet? Problemen van de urinewegen kunnen de oorzaak zijn. Neem voor het zekerste altijd even contact op met dierenarts!