Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Help! Hoe geef ik mijn kat een supplement?

Geef jij weleens een voedingssupplement aan je kat en verloopt dit niet altijd vlekkeloos? Lees dan onze tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

kat supplement eten

Katten hebben in hun leven soms extra hulp nodig om de gezondheid te ondersteunen. Hier kunnen voedingssupplementen bij helpen! Dit kan tijdelijk zijn maar kan ook van blijvende aard zijn. Helaas gaat het ingeven van een supplement niet bij alle katten vanzelf. Ze ervaren hier gemakkelijk stress van en kunnen wantrouwend worden naar jou als eigenaar of naar hun voeding. Hier geven we jou graag tips voor.

Wat zijn de opties?

Supplementen zijn er in verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor tabletten, capsules, poeders, vloeistof of pasta’s. Kijk bij de keuze voor een supplement goed naar de persoonlijke voorkeur van jouw kat om de kans van slagen te vergroten. Houdt jouw kat van lekkere snacks of natvoeding dan zal je keuze anders zijn dan wanneer jouw kat een kieskeurige eter is of een voedselovergevoeligheid heeft.

Onze voorkeur

Supplementen kunnen smakelijk zijn en worden dan soms uit de hand opgegeten. Andere supplementen kun je proberen te verstoppen in de voeding van je kat. Deze manieren van toedienen leveren de minste stress op voor jouw kat en hebben dus altijd de voorkeur.

Kies bij het geven van een supplement over de voeding voor een onweerstaanbaar hapje en geef niet meteen een volledige maaltijd. Denk hierbij aan natvoeding of een lekkere snack. Het is daarnaast handig om je kat vóór dit moment nog geen voeding te geven. Zo heeft jouw kat nog lekkere trek en heb jij meer kans op succes.

Easypill

Mocht jouw kat zich niet om de tuin laten leiden met voeding dan kun je ook gebruik maken van de Easypill. De Easypill is een kneedbare substantie die eenvoudig om een tablet of capsule te kneden is.

Oplossen in water

Het geven van poeder kan bij sommige katten een uitdaging zijn. De meeste katten weigeren om te eten als je dit over de brokken geeft. Je kunt poeder daarom het beste door wat natvoeding, vlees of vis aanbieden of bevochtigen met water zodat het niet uit de voerbak geblazen wordt. Wil jouw kat het op deze manier nog steeds niet eten dan kun je het poeder oplossen in een spuitje met water en kun je dit rechtstreeks in de bek ingeven.

Bij enkele supplementen wordt geadviseerd om deze niet te combineren met voeding voor een betere werking. Bekijk hiervoor altijd het voorschrift van jouw gekochte supplement.

Vloeibare supplementen

Er zijn supplementen met een laag percentage alcohol. Indien de kat dit niet accepteert of zelfs gaat speekselen of kwijlen doe de druppels op een warm lepeltje en laat de alcohol uit het product verdampen. Geef het daarna verdund met wat water in een spuitje rechtstreeks in de bek. Bij de kat kunnen de druppels ook aangebracht worden op de bovenkant van het pootje, controleer wel of de kat de druppels van het pootje aflikt.

Orale toediening

Werken bovenstaande tips bij jouw kat niet? Dan is het helaas soms nodig zijn om een tablet of capsule rechtstreeks in de bek te geven.

Benader hierbij je kat altijd voorzichtig en kalm.

  • Heb je extra handen in huis? Dan kan het fijn zijn om hulp te vragen! Zo kan de één voorzichtig de voorpoten vasthouden en kan de ander zich richten op het ingeven van de tablet of capsule. Sommige katten vinden het fijn om hierbij in een handdoek gewikkeld te zijn. Dit geeft geborgenheid voor de kat en wat meer veiligheid voor jou. Laat natuurlijk wel het kopje vrij dan.
  • Gebruik je handen en armen om je kat ‘op te sluiten’ en stiller te laten zitten.
  • Pak de kop van je kat vast door je hand op de bovenzijde van de kop te leggen. Plaats hierbij je duim en wijsvinger aan beide zijdes van de kop bij het kaakbot. Dit zit net achter de mondhoeken. Op deze manier doe je jouw kat geen pijn!
  • Houdt de pil of capsule tussen je wijsvinger en duim van je andere hand.
  • Beweeg de kop van je kat wat omhoog zodat de neus omhoog wijst.
  • Door het omhoog kijken ontspant de onderkaak van je kat automatisch al een beetje. Je kunt de onderkaak wat helpen door voorzichtig met je wijsvinger op de snijtanden (de kleine tandjes voorin de bek) te duwen waardoor de kaak wat verder opengaat.
  • Als de bek geopend is kun je proberen de tablet of capsule achter in de keel te geven. Doe dit met enige snelheid en probeer zover mogelijk achterin de bek te komen. Als je de capsule of tablet ver genoeg achterin de bek toedient kan je kat vaak alleen nog maar slikken. Zit je niet ver genoeg naar achter dan heb je kans dat je kat een braakreflex krijgt en de tablet of capsule uitspuugt.
  • Laat na het ingeven de kop van je kat weer los zodat hij of zij kan slikken. Wrijf eventueel nog zachtjes over de keel om een slikreflex op te wekken.
  • Het kan helpen om je kat na afloop wat eten te geven of een slokje water te geven met een spuitje.

Pillenschieter

Om het ingeven van een tablet of capsule makkelijker te maken kun je gebruik maken van een pillenschieter. Hiermee wordt de handeling wat makkelijker en hoef je niet met je gehele hand in de bek van je kat.

Reactie op supplementen

Katten zijn erg gevoelig op geuren en smaken. Ze kunnen dan ook heftig reageren op een geur of smaak die ze onprettig vinden. Zo kan jouw kat gaan speekselen of kwijlen tijdens of na het toedienen van een supplement. Ook kunnen er braakklachten optreden. Schrik hier niet van. Treedt dit echter op een ander moment op, raadpleeg dan altijd je eigen dierenarts om zeker te zijn dat hier geen medische oorzaak voor is.

Onze favorieten

Heb jij nog vragen?

Ons veterinaire team staat je graag te woord met persoonlijk advies!

Bel 0186-575528 of mail naar dierenarts@medpets.nl als je vragen hebt over jouw huisdier.