Service
Winkelwagen
Menu

Opvoeding van je puppy

Na lang wachten is eindelijk je nieuwe puppy bij je thuis gekomen. Een goede opvoeding van je pup is nodig om er je trouwe hondenvriend van te maken die je voor ogen hebt.

Golden retriever pup met kauwbot

Opvoeding is niet alleen voor pups van grote hondenrassen! Ook kleine honden moeten worden opgevoed, omdat ze anders kunnen uitgroeien tot ongeleide projectielen en hielen- en handen bijters.

Maar waar moet je allemaal opletten bij de opvoeding van je puppy? Lees verder en bekijk alvast ons puppy assortiment!

Is een puppycursus zinvol?

Het kan verstandig zijn om met je puppy op puppycursus te gaan. Het is leuk en leerzaam voor zowel hem als jezelf en ook meteen goed voor de socialisatie. De cursusleider kan je daarbij ook goede tips geven hoe je jouw puppy het beste nieuwe dingen kunt leren.

Wil je meer over dit onderwerp weten, dan lees je onze blogs over Puppycursus ja of nee en Socialisatie van pups.

Hoe voed ik mijn puppy op?

Zodra hij bij je thuis is gekomen, begint het leerproces. Je puppy is continu aan het leren. Het is dus belangrijk dat je van te voren nadenkt over wat je wil dat hij leert. Je puppy moet weten wat jij als baasje van hem verwacht. Het moet dus duidelijk zijn wie de leiding heeft en wat wel en vooral niet mag. Je puppy zal van alles uit willen proberen. Als hij vervolgens het gevoel krijgt dat dit gedrag wordt beloond, dan zal hij dit gedrag blijven herhalen. Let er wel op dat aandacht ook beloning is. Het gaat dan om zowel negatieve als positieve aandacht.

Het belonen van je puppy

Beloon het goede gedrag. Zorg wel dat je dit op de juiste manier doet. Je moet je puppy belonen binnen enkele seconden na het gewenste gedrag, anders weet hij niet meer waarvoor hij wordt beloond.

Ongewenst gedrag van je puppy

Probeer te zorgen dat je puppy niet in de verleiding kan komen tot ongewenst gedrag. Voorkomen van ongewenst gedrag is makkelijker dan het ongewenste gedrag weer af te moeten leren…Laat bijvoorbeeld geen schoenen en sokken slingeren en zorg dat hij voldoende alternatieven heeft waar hij wel op mag bijten en kauwen. Pups leren voor een groot deel met hun bek! Lees hier meer over in het artikel Bijtgedrag van een pup .

Het valt vaak niet mee, maar probeer het ongewenste gedrag van je puppy te negeren. Als je namelijk tegen hem zegt dat hij dit niet mag doen, dan geef je toch aandacht. En zoals eerder aangegeven: negatieve aandacht is ook aandacht! Pas als je pup rustig is en het ongewenste gedrag is gestopt, kun je hem weer belonen en aandacht geven.

Grijp in als dit nodig is

Soms is het nodig dat je als baasje bepaald gedrag onderbreekt, bijvoorbeeld omdat dit gedrag gevaarlijk is voor je puppy zelf, of voor andere mensen of dieren. Je kunt op dat moment kordaat ‘NEE’ zeggen en hem afleiden van het gedrag door een geluid te maken, bijvoorbeeld in je handen te klappen. Je pup vergeet dan even wat hij aan het doen is. Zorg daarna dat je puppy zijn aandacht op jou richt. Zodra hij dit doet kun je hem belonen.

Beloon en corrigeer je puppy met je stem

Geef commando’s kort en met lage stem. Belonen doe je daarentegen met een hoge stem.

Ben consequent in je gedrag naar je puppy

Het is voor iedereen, dus zowel voor je puppy als voor jezelf het best om zo consequent als mogelijk te zijn in je gedrag. Zorg dus dat je binnen je huishouden ook goede afspraken maakt over hoe je met je pup om wilt gaan en dat iedereen dus op dezelfde manier handelt.

Hieronder enkele tips voor bepaalde situaties die dagelijks terugkomen:

  • Eten geven aan je puppy: geef hem eerst eten voordat je zelf gaat eten. Zo is er minder kans dat hij komt bedelen. Leer je puppy eventueel in zijn mand te blijven tijdens het eten.
  • Spelen met je puppy: het spelen met je pup moet leuk zijn. Zowel voor de baas als voor de hond. Hij moet dus ook kunnen winnen in het spel, anders blijft het niet leuk voor je puppy. Je hoeft hierbij niet bang te zijn voor rangorde problemen. Het is wel zo dat je moet spelen als je er zelf zin in hebt. Je mag dus best op een spel uitnodiging ingaan als je daar zelf zin in hebt. Als je geen zin hebt mag je je puppy ook wegsturen of negeren. Zorg dan wel dat hij voldoende eigen speeltjes heeft om zijn energie in kwijt te kunnen. Wissel speeltjes ook af, dus laat niet de hele vloer bezaaid liggen met al het speelgoed van je puppy, maar kies telkens bijvoorbeeld 2 speeltjes uit waar hij op dat moment mee kan spelen. Zo blijft het speelgoed van je pup interessant.
  • Slapen van je puppy: je pup heeft heel veel slaap nodig! Een actieve pup is maar zo’n 4-6 uur per dag actief. Dat betekent dus dat een drukke pup nog steeds 18-20 uur per dag zal slapen. Een rustige pup kan zelfs nog meer slapen. Sommige pups hebben moeite om zelf voldoende rust te nemen. Jij zult als baasje hier dus voor moeten waken. Een bench kan hierbij uitkomst bieden, mits goed gebruikt! Hoe je de bench moet gebruiken kun je lezen in ons artikel over Benchtraining.
  • Aandacht geven aan je puppy: jij bepaalt als baasje of je wel of geen aandacht aan je pup wilt geven op een bepaald moment. Natuurlijk mag je erop ingaan als hij (op de juiste manier, dus niet met ongewenst gedrag) aandacht vraagt. Dat hoeft echter niet altijd. Wees voor je puppy wel duidelijk in je gedrag.
  • Probeer vooruit te denken: denk erover na of het gedrag wat je nu leuk vindt van je puppy ook nog leuk is als je hond volwassen is. Een pup is leuk om op schoot te hebben, een hond van 40 kg minder. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld op de bank liggen of tegen je opspringen.

Elke puppy is anders. Er bestaat geen standaard hond en daarmee ook geen standaard opvoeding. Bovenstaande tips kunnen je wel helpen om een goede basis te leggen in de opvoeding van je puppy. Houd er rekening mee dat hij vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd gaat puberen en gaat proberen zijn grenzen te verleggen. Blijf dus duidelijk naar je hond in wat je wel en niet wilt.

Wat komt er nog meer kijken bij de opvoeding van mijn puppy?

Je bent niet klaar met opvoeden als je puppy weet wat hij wel en niet mag. Hij moet ook nog leren om zindelijk te worden, maar bijvoorbeeld ook om aan de riem te lopen en alleen thuis te blijven.

Heb je nog vragen over de opvoeding van je puppy? Stuur dan een bericht naar dierenarts@medpets.nl.