Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Overgewicht, beweging en dieetvoeding

Overgewicht bij huisdieren kan problemen veroorzaken. In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van overgewicht, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je weet of je huisdier te zwaar is. Daarnaast krijg je tips hoe je overgewicht bij je huisdier kunt aanpakken en voorkomen. Hierbij komen bewegen en spelen uitgebreid aan bod.

Jack Russel ligt bij voerbak

Overgewicht

Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim de helft van de Nederlandse honden en één derde van de katten aan de zware tot zeer zware kant is. Voor huisdieren is overgewicht even schadelijk als voor mensen. Het verhoogt onder andere de kans op suikerziekte, hartaandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden en gewrichtsklachten.

Het is lastig een standaard ideaal gewicht voor een bepaald ras of zelfs voor een individueel dier te bepalen. Bovendien is het vanwege verschillen in grootte, lichaamsbouw, soort en ras soms lastig te constateren of een dier met overgewicht kampt. Je kunt een indicatie krijgen door na te gaan of de ribben nog voelbaar zijn. Bij een te zwaar dier zijn deze zonder veel druk uit te oefenen nauwelijks voelbaar. Andere tekenen van overgewicht zijn: een dikke buik, verlies van taille, verminderd uithoudingsvermogen (snel moe en traag bewegen) en kortademigheid. Jouw dierenarts kan je helpen te bepalen wat het ideale gewicht van jouw huisdier is.

Oorzaken

Bij een klein aantal dieren heeft overgewicht een medische reden. Bij twijfel hierover kun je contact opnemen met jouw dierenarts. In bijna alle gevallen is overgewicht het resultaat van een verkeerde balans tussen eten en bewegen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Je geeft jouw huisdier te grote porties voer.
 • Jouw huisdier krijgt lekkere, maar ook calorierijke snacks. Deze traktaties zijn vaak dikmakers.
 • Een gecastreerd/gesteriliseerd huisdier heeft minder energie nodig dan voor de ingreep. Standaard voer voldoet voor deze dieren niet meer. Als alternatief kun je bijvoorbeeld Royal Canin VCN Neutered voer geven.
 • Ook oudere dieren hebben minder energie nodig. Daarom is speciale voeding voor senioren beschikbaar, die minder energie per eenheid voer bevatten. Kijk bijvoorbeeld eens bij HPM Veterinary.
 • Wanneer jouw hond genoeg en gezond eet maar onvoldoende beweegt, verbruikt hij minder energie dan hij via het voer ontvangt. De ongebruikte energie wordt in het lichaam opgeslagen als vet.
 • Gezondheidsproblemen zoals een traag werkende schildklier en ziekten die bewegingen beperken, kunnen leiden tot obesitas.
 • Bepaalde soorten medicijnen kunnen ervoor zorgen dat jouw huisdier zwaarder wordt.

Eerste tekenen

 • Je kunt de ribben van je hond niet (meer) voelen
 • Jouw huisdier is sneller moe en speelt minder
 • Zwaardere honden hebben het vooral in de zomer sneller warm
 • Vaak hebben zwaardere dieren een constant verlangen naar eten

Verhoogd risico’s op ziekten

Eén van de gevolgen van overgewicht is een verhoogd risico op ziekten. Zo hebben zware katten twee- tot viermaal zo veel kans op diabetes als slankere soortgenoten. Bij zware dieren slijten de gewrichten sneller en ze hebben vaker last van lipomen, kortademigheid en een verminderde conditie. Drachtige dieren met overgewicht kunnen hier last van hebben tijdens het werpen. In sommige gevallen is er zelfs een keizersnede nodig. Obese huisdieren hebben een minder sterk immuunsysteem waardoor ze vatbaarder zijn voor ziekten en het herstelproces wordt vertraagd. Tot slot verhoogt overgewicht het risico op huidproblemen.

Gezonde voeding in de juiste hoeveelheid

 • Een evenwichtig en vezelrijk dieet zorgt ervoor dat jouw huisdier minder energie maar tegelijkertijd wel voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dergelijke voeding bevat goede eiwitten en vezels die de eetlust verminderen. Dieetvoedingen die jouw hond ondersteunen bij het bereiken van een gezond gewicht zijn: Eukanuba Restricted CalorieHill’s Metabolic Weight ManagementRoyal Canin SatietySanimed Weight ReductionSpecific Weight ReductionVeterinary HPM Weight Loss, en Vetality Weight Management.
 • Voedt jouw huisdier niet te vaak en niet te veel. Gebruik bijvoorbeeld een weegschaal om de porties af te wegen. Als je daarnaast traktaties wilt geven, kun je het beste kiezen voor snacks met weinig koolhydraten. Wanneer je snacks geeft, dien je deze af te trekken van de normale voeding.
 • Beweging! Maak van het voermoment een spel; verstop het eten onder een kom of in een vulbaar speeltje. Zo moet het dier extra werken voor zijn eten. Voor nog meer beweging kun je regelmatig met hem gaan lopen of pak voor de verandering eens de fiets.
 • Spelen is ook bewegen. Met speelgoed zoals een bal, frisbee of trekspeeltje houd je jouw huisdier in beweging.

Voldoende bewegen

Het is verstandig om de hoeveelheid beweging af te stemmen op de behoefte van het dier. Het ene dier rent graag terwijl het andere graag graaft. Daarnaast dient er ook rekening gehouden te worden met fysieke beperkingen zoals de leeftijd van het dier (eventuele) of gewrichtsproblemen.

Hond

Voor een hond met overgewicht is zwemmen een goede manier om af te vallen. In het water weegt het dier minder. Hierdoor worden de gewrichten minder belast terwijl de spieren worden versterkt. Er zijn ook speeltjes die blijven drijven waardoor het zwemmen kan worden gecombineerd met apporteren. Wanneer de conditie van jouw hond is verbeterd, kan het zwemmen worden afgewisseld met fietsen. Om jouw hond veilig naast de fiets te laten lopen, kun je gebruik maken van de Altranet Fietsbeugel Dogrunner.

Katten

De beste manier om katten in beweging te krijgen, is door middel van spelen. Hierbij kan speelgoed van pas komen. Speeltjes zijn er in vele kleuren en maten. Denk bijvoorbeeld aan een interactief laserspel zoals de Frolicat Multi-Laser of de speeltjes van Kong. Voor een voeruitdaging kun je het eten over meerdere ruimtes of bakken verspreiden of een voerspeeltje gebruiken

Let op

Een langzaam gewichtsverlies is beter dan een snelle afname in gewicht in een korte tijd. Een verlies van 1 tot 2% van het lichaamsgewicht per week is een gezonde snelheid om af te vallen. Valt jouw dier ondanks het bovenstaande advies niet af? Weeg je huisdier regelmatig en pas eventueel de hoeveelheid voer aan tot het gewenste gewicht is bereikt. Geef jouw dier niet onbeperkt voeding en houd rekening met de lagere energiebehoefte van oudere en gecastreerde/gesteriliseerde dieren. Wanneer jouw dier ondanks alle maatregelen geen gewicht verliest, is het verstandig contact op te nemen met jouw dierenarts.

Heb je nog vragen over overgewicht bij dieren? Neem je dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl.