Service
Winkelwagen
Menu

Top 10 kleine hondenrassen

In dit blogartikel worden 10 veel gehouden kleine hondenrassen besproken met de belangrijkste kenmerken die horen bij deze rassen. Kleine hondenrassen zijn honden met een volwassen gewicht tot maximaal 10 kg.

Top 10 kleine hondenrassen

Ben je op zoek naar een ander klein ras? Kijk dan eens op onze hondenrassen pagina.

1. Chihuahua

De Chihuahua is een ras dat valt binnen de rasgroep gezelschapshonden. Deze hondjes zijn er in een korthaar variant en in een langhaar variant. Het zijn kleine hondjes met een pittige uitstraling. Ze zijn zelfbewust, levendig, temperamentvol, maar ook leergierig en nieuwsgierig. Laat je door het uiterlijk niet misleiden, want ze zijn vaak waaks en niet bang uitgevallen. Ze zijn daarbij erg aanhankelijk aan de baas.

2. Yorkshire Terrier

Ook de Yorkshire Terrier valt onder de rasgroep gezelschapshonden. Het is een langharig hondje wat dus wel de nodige vachtverzorging vraagt. Ze zijn actief en levendig, moedig en intelligent. Soms overmoedig en eigenzinnig. Ze hechten zich aan het gezin en kunnen zeer waaks zijn.

3. Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond is ook wel bekend onder de naam Pomeriaan of Pomeranian in het Engels. Dit ras valt onder de rasgroep Spitsen en oertypen. Het zijn vrolijke en vriendelijke hondjes, maar ze zijn ook erg nieuwsgierig en kunnen daardoor ook erg eigenwijs zijn. Ze hechten zich erg aan de baas en zijn daardoor weer waakzaam en kunnen blaffen bij onraad. Ze zijn leergierig en oplettend.

4. Toypoedel

De Toypoedel valt weer onder de gezelschapshonden. Kenmerkend voor dit hondje is de lichtvoetige manier van lopen en de vacht. Deze is krullend en ruit niet. De vacht groeit dus door. De vacht zal dus wel getrimd moeten worden. Het ras is zeer leergierig en speels. Het zijn vrolijke en verdraagzame hondjes en aanhankelijk naar de baas.

5. Vlinderhondje

Het Vlinderhondje wordt ook wel Papillon genoemd. Het is een Spaniël die niet meer geschikt was voor de jacht en daardoor als gezelschapshond werd gehouden. Dit hondje heeft een langharige vacht zonder ondervacht. Ze zijn vrolijk en vriendelijk, maar ook zelfbewust en temperamentvol. Ze kunnen waaks zijn, maar blaffen meestal niet.

6. Maltezer

De Maltezer is ook een gezelschapshond, levendig aanhankelijk en volgzaam, gehecht aan de baas. Het zijn van oorsprong langharige hondjes, met een witte vacht, dus ze hebben wel enige vachtverzorging nodig. Ze kunnen ook kort getrimd gehouden worden.

7. Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer valt binnen de rasgroep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden. Het zijn krachtige hondjes met een ruwe vacht bestaande uit harde, korte bovenvacht en dichte ondervacht. Ze hebben daarbij ruige wenkbrauwen en een baard. Ze zijn temperamentvol als de grotere Schnauzertypes, maar hebben ook het gedrag van een klein ras, zoals onverschrokken, waakzaam en een flink uithoudingsvermogen.

8. Dwergpinscher

Ook de Dwergpinscher valt binnen de rasgroep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden. Het is een klein, kortharig hondje met een slank, maar toch krachtig bespierd lichaam. Ze zijn temperamentvol en aanhankelijk, maar ook waaks en oplettend.

9. Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een gezelschapshondje met een krullende, fijne, zijdeachtige, witte vacht. Het zijn vrolijke, levendige en speelse hondjes met een stabiel karakter. Ze zijn aanhankelijk aan de baas, maar ook sociaal met andere honden en mensen.

10. Kaninchen teckel

De Kaninchen teckel valt onder de rasgroep Dashonden. Ze zijn er met een gladde en een ruwe vacht. De ruwharige variant heeft net als een Schnauzer borstelige wenkbrauwen en een baard. Het zijn moedige hondjes die graag jagen. Ze zijn vrolijk en waaks. Ze zijn moedig en trouw naar de baas, maar ook slim en eigenzinnig, wat maakt dat ze een consequente opvoeding nodig hebben.

Veelgestelde vragen over kleine hondenrassen

Welk ras is de kleinste hond?

Het ras welke algemeen wordt beschouwd als een van de kleinste hondenrassen ter wereld, is de Chihuahua. Chihuahua’s zijn van nature kleine honden met een gemiddeld gewicht van ongeveer 1 tot 3 kg en een hoogte van ongeveer 15 tot 23 cm bij de schouders. Ze hebben een compacte lichaamsbouw en zijn bekend om hun grote persoonlijkheden ondanks hun kleine formaat.

Welke kleine hond kan goed alleen zijn?

Verschillende kleine hondenrassen kunnen goed alleen zijn, maar het is belangrijk op te merken dat het vermogen van een hond om alleen te zijn niet alleen afhankelijk is van het ras, maar ook van de individuele persoonlijkheid, training en socialisatie van de hond.

De Cavalier King Charles Spaniël, Bichon Frisé, Franse Bulldog, Maltezer en Dwergschnauzer worden gezien als honden die goed om kunnen gaan met alleen zijn. Dit geld wel alleen wanneer de hondenrassen geleidelijk aan deze situatie worden blootgesteld en voldoende bezigheid hebben zoals speelgoed en puzzels.

Hoe oud wordt een kleine hond?

Kleine hondenrassen hebben over het algemeen een langere levensverwachting dan grotere rassen. Dit komt vaak omdat kleinere honden minder snel onderhevig zijn aan de gezondheidsproblemen en slijtage die vaak voorkomen bij grotere rassen. Over het algemeen kunnen kleine hondenrassen een levensverwachting hebben van ongeveer 12 tot 16 jaar, maar sommige kunnen zelfs nóg ouder worden! De levensduur van een hond hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder genetica, gezondheid, voeding, lichaamsbeweging, veterinaire zorg en algemene levensstijl.

Wat is een rustige kleine hond?

Er zijn verschillende kleine hondenrassen die bekend staan om hun rustige en kalme temperament. Deze hondenrassen zijn vaak geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een rustige metgezel die goed in een huiselijke omgeving past. Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd:

Cavalier King Charles Spaniël: Deze honden staan bekend om hun vriendelijke en rustige karakter. Ze zijn aanhankelijk en genieten van gezelschap, maar ze zijn ook tevreden met ontspannen en knuffelen.

Bulldog (Engelse Bulldog, Franse Bulldog): Beide bulldograssen hebben de neiging om rustig en geduldig te zijn. Ze zijn aanhankelijk en vinden het meestal prima om lekker te luieren.

Shih Tzu: Shih Tzu’s hebben een kalme en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn meestal tevreden met binnen zijn en genieten van rustige momenten.

Cocker Spaniël: Hoewel sommige individuen van dit ras wat energieker kunnen zijn, hebben veel Cocker Spaniëls een rustig en kalm karakter. Ze hebben vaak een zachtaardige aard.

Bichon Frisé: Deze honden zijn vaak rustig en sociaal. Ze houden van interactie met mensen en zijn niet overdreven druk.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat elke hond een individuele persoonlijkheid heeft, dus er kunnen variaties zijn binnen elk ras.

Populaire producten