Service
Winkelwagen
Menu

Giardia bij honden

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen. Daarnaast ligt bij Giardia herbesmetting op de loer, waardoor het belangrijk is de juiste hygiënische (voorzorgs)maatregelen te treffen. In dit artikel leggen we uit wat Giardia is, hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen bij je hond.

hond rust uit

Wat is Giardia?

Giardia is eencellige maag-darmparasiet die diarree en soms braken kan veroorzaken. Het is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Bij ongeveer 10-20% van de honden met diarree is Giardia de oorzaak. Giardia komt echter niet alleen bij honden voor, maar ook bij katten, konijnen, cavia’s en andere dieren. Het is bovendien een zoönose, wat inhoudt dat de ziekte ook van dieren op mensen kan worden overgebracht. Vooral kleine kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen risico. Als je er als gezond, volwassen persoon een goede hygiëne op nahoudt, dan is het risico op besmetting gering. Een Giardia-infectie – ook wel giardiasis genoemd – is zeer besmettelijk en verspreidt zich daarom snel op plaatsen waar meerdere dieren samen zijn, zoals in kennels, catteries, asielen of uitlaatservices.

Is Giardia bij honden gevaarlijk?

Besmetting met Giardia vindt plaats via de mond. De parasieten belanden uiteindelijk in de dunne darm waar ze zich met behulp van een soort zuignap aan de darmwand vasthechten. De darmwand raakt hierdoor beschadigd, wat zichtbaar kan worden door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. In de darm delen de Giardia zich, waardoor ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Aan het einde van de darm kapselen de parasieten zich in. Deze zogenaamde cysten verlaten vervolgens via de ontlasting het lichaam. De cysten overleven tot ongeveer een week in de ontlasting van een geïnfecteerde dier en tot enkele weken in de bodem of koud water. In een vochtige, koude omgeving kunnen de cysten zelfs enkele maanden overleven. Nieuwe besmetting vindt plaats via besmette ontlasting, zwemmen in besmet water, eten of drinken uit een besmette voer- of drinkbak, via contact met besmet gras of bijvoorbeeld wanneer de vacht (met daarin cystes) van een besmet dier wordt afgelikt. Aangezien Giardia vooral voorkomt bij pups is hun ontlasting vaak zeer besmettelijk.

Giardia is niet altijd de aanleiding tot klachten. Veel honden hebben de Giardia parasiet bij zich, zonder er ziek van te worden. Dieren met een verminderde weerstand, denk aan pups, zieke dieren en oude dieren, kunnen we wel goed ziek van worden. In die gevallen is een Giardia infectie dus ook gevaarlijk. Ook kan een langdurige besmetting met klachten leiden tot chronische veranderingen in de darm. Daarom is het belangrijk om een infectie zo snel als mogelijk op te merken en te behandelen.

 

Producten bij Giardia

Symptomen van Giardia bij honden

Met name bij dieren met een verzwakt immuunsysteem kunnen dus de symptomen van een Giardia-besmetting duidelijk zichtbaar zijn. Ook gezonde, volwassen honden kunnen geïnfecteerd zijn, maar bij deze groep is een besmetting niet altijd zichtbaar, omdat ze niet altijd duidelijke symptomen laten zien of een ‘drager’ zijn (geen symptomen, wel uitscheider). Het meest voorkomende symptoom bij een besmetting met Giardia is hevige, terugkerende diarree die in sommige gevallen bloed- en/of slijmsporen bevat. Dit wordt veroorzaakt doordat de darmwand is beschadigd. Indien een dier besmet is met Giardia, dan kan dit bestaande maagdarmaandoeningen verergeren en de ontwikkeling van andere klachten stimuleren.

Giardia bij puppy’s

Omdat puppy’s een nog niet volledig ontwikkeld maag-darmkanaal hebben en ook het microbioom in de darm nog niet volledig af is, kunnen pups sneller klachten krijgen bij een Giardia infectie. Omdat de weerstand ook nog niet optimaal is, is het voor een pup ook moeilijker om zelf de infectie de baas te worden.

Het is dus belangrijk om snel met de juiste behandeling en ondersteuning te starten. Je moet je altijd goed beseffen dat het best lang kan duren (denk aan weken tot maanden), voor de ontlasting weer helemaal goed is na een zware infectie.

Wil je jouw pup met Giardia behandelen of ondersteunen neem dan eerst contact op met ons veterinaire team of je eigen dierenarts. Niet alle producten en voedingen die hier beschreven worden zijn namelijk geschikt voor het gebruik bij pups.

Hoe weet ik of mijn hond Giardia heeft?

Indien je hond langdurig kampt met maag-darmklachten zoals braken en diarree, dan is altijd het advies contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts zal je dier eerst algemeen onderzoeken, eventueel gevolgd door aanvullende onderzoeken zoals bijvoorbeeld ontlastingsonderzoek. De ontlasting (liefst van enkele dagen verzameld) wordt beoordeeld op geur, kleur en consistentie. Verder zal er waarschijnlijk gekeken worden naar parasieten en andere eventuele veroorzakers van afwijkende ontlasting. De dierenarts heeft diverse tests tot zijn beschikking om vast te stellen of er eventueel sprake is van een Giardia-besmetting, maar een negatieve test wil niet altijd zeggen dat er ook echt geen Giardia aanwezig is. De cysten worden namelijk intermitterend uitgescheiden zoals dat heet, dus niet bij elke ontlasting. Het kan dan nodig zijn het onderzoek na een week te herhalen.

Giardia sneltest

Naast een test bij de dierenarts, zijn er ook sneltests voor Giardia die je thuis uit kunt voeren. De CVET Sneltest Giardia kan helpen bij het bepalen of jouw hond besmet is met de Giardia parasiet. De Giardia-antigeentest test snel en betrouwbaar op de aanwezigheid van Giardia-antigeen in de ontlasting van jouw huisdier. Test je dier positief op Giardia met de sneltest, dan wil dit dus zeggen dat er Giardia antigenen zijn aangetoond in de ontlasting. Het is dan verstandig om met je dierenarts een behandelplan te bespreken.

Let op: Deze zelftest is geen vervanging voor het dierenarts advies. Als je dier last heeft van dunne ontlasting is het altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Hoe wordt een hond met Giardia behandeld?

De behandeling van Giardia is niet altijd even makkelijk, aangezien het een hardnekkige infectie kan zijn. Als er sprake is van een Giardia-infectie, dan zal de dierenarts de hond of kat behandelen met een wormenmiddel op basis van Fenbendazol zoals Panacur of No Worm Diacur, of met Metronidazol. Deze laatste is recept plichtig en alleen via de behandelend dierenarts verkrijgbaar.

Panacur bij Giardia

Fenbendazol, oftewel Panacur, is het eerste keuze middel in de behandeling tegen Giardia. De dosering is 50 mg/kg gedurende 3-10 dagen. Het is wel bekend dat een behandeling van 3 dagen in de regel te kort is. Meestal wordt 5 dagen aangehouden. Omdat er een grote kans is op herbesmetting is het ook het advies om de behandeling na 2 weken te herhalen.

Als de klachten onvoldoende verbeteren, moet binnen 5 dagen na de laatste behandeling opnieuw op Giardia worden getest. Dan kan bij een positieve test worden gezegd dat de Giardia nog niet voldoende is bestreden. Wordt na de 5 dagen getest, dan kan een positieve test ook komen door een herbesmetting.

Supplementen bij Giardia

Je kunt je huisdier ook aanvullend ondersteunen met supplementen. Dit zorgt dat je hond zelf meer weerstand opbouwt tegen de parasiet. Hierbij is het vaak belangrijk om de darmweerstand te verhogen met bijvoorbeeld een probioticum als Dr. Ann’s Probiotic. Daarbij kun je de darmen minder aantrekkelijk maken voor ongewenste micro-organismen (bacteriën en andere parasieten) met een product als Puur Parasitus.

Voeradvies bij Giardia

Parasitologen adviseren om naast de behandeling met medicatie ook de voeding aan te passen. Een vezelarm en goed-verteerbaar voer kan hierbij ondersteunen. Het voer moet laag in koolhydraten en hoog in eiwit zijn, om de snelle groei van Giardia te voorkomen. Een geschikt voer is dan bijvoorbeeld Vetality Gastrointestinal Hondenvoer.

Hoe maak je je huis schoon als je hond Giardia heeft?

Naast het behandelen van alle dieren binnen een huishouden is het belangrijk om bepaalde hygiënische maatregelen te nemen op het moment dat een Giardia besmetting is vastgesteld.

Desinfecteren van de omgeving

Het is belangrijk om tijdens en na de behandelperiode de uitwerpselen van je hond direct op te ruimen, zodat je dier (en andere dieren) er niet meer mee in contact kunnen komen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van het dier goed te reinigen. Gladde oppervlaktes kun je reinigen met quaternaire ammoniumzouten (Oropharma Disinfect Spray) of chloor (Halamid-D). Hou er wel rekening mee dat deze producten een inwerktijd hebben van zeker 5 minuten om effectief te zijn. Ook werken deze producten alleen in een schone omgeving. Je moet dus eerst normaal schoonmaken met water en zeep, voordat je gaat ontsmetten.

Voor kennels is het advies om de oppervlakken na behandeling zeker 48 uur te laten drogen voordat er nieuwe dieren in gaan.

Tapijt en stoffen meubels, maar ook de manden, kleedjes en speeltjes kunnen ook gereinigd worden met stoom (5 minuten bij 70 graden of 1 minuut bij 100 graden Celsius) of gewassen worden op hoge temperatuur (minimaal 60 graden Celsius). Vergeet de eet- en drinkbakken niet en ook de auto!

Wassen van je dier

Ook is het belangrijk om je dier te wassen met shampoo, het liefst op de laatste dag van de behandeling. Gebruik hiervoor het een shampoo met chloorhexidine, zoals Douxo S3 Pyo Shampoo of Dr. Ann’s Chlorhexidine Shampoo. In de vacht van het dier kunnen zich namelijk nog cystes van Giardia bevinden die, door bijvoorbeeld oplikken, een herbesmetting kunnen veroorzaken. Met name bij langharige honden kan het helpen om de haren rond de anus kort te knippen, zodat dit gebied gemakkelijker kan worden schoongehouden. Was in ieder geval de achterpoten en achterhand.

Giardia is besmettelijk voor mensen, dus is goede persoonlijke hygiëne erg belangrijk. Was je handen grondig wanneer je je hond hebt geaaid of vast gehad. Daarnaast moeten alle dieren in een huishouden gelijktijdig worden behandeld wanneer er sprake is van een Giardia-infectie, ook wanneer er bij de andere dieren geen symptomen worden waargenomen.

Heb je nog vragen over Giardia of het ontwormen van je hond in het algemeen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.