Service
Winkelwagen
Menu

Hoe voorkom je dat een kat te zwaar wordt?

Overgewicht bij katten is slecht voor de gezondheid. En dat niet alleen; als de kat te zwaar is, beweegt ze lastiger en zal ze minder spelen. Het is dus belangrijk de kat op een gezond gewicht te houden.

Kat zit bij voerbak

Zorg voor voldoende beweging bij de kat

Katten houden van slapen. Maar ze hebben ook een jachtinstinct. Zeker binnenkatten hebben af en toe een stimulans nodig om van dat warme dekentje af te komen en te bewegen. Omdat binnenkatten minder bewegen dan katten die buiten komen, verbruiken zij gemiddeld zo’n 1/3 minder calorieën. Hier kun je rekening mee houden bij de keuze voor haar voeding.

Daag haar op een aantal momenten gedurende de dag uit om te komen spelen. Dit maakt haar zelf ook actiever. Daarnaast voorkomt de aandacht en het spelen verveling. Als een kat zich verveelt, is dat een reden om meer te gaan eten. Je kunt de verveling ook tegengaan door een voerbal te introduceren. Help haar de eerste paar keer, om frustratie te voorkomen.

Welke hoeveelheid mag de kat eten?

Op elke verpakking staan richtlijnen van hoeveel een kat met een bepaald gewicht mag eten. Als de kat op gezette tijdstippen eten krijgt, zal ze buiten die momenten minder om eten vragen. Om ervoor te zorgen dat ze precies haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding krijgt, is het aan te raden de hoeveel af te meten met een maatbeker.

Voorkom dat de kat tussendoortjes krijgt. Zeker menselijk voedsel is ongezond en vaak erg rijk aan calorieën.

Best passende voeding

Bij elke levensfase past een andere voeding. Kittens hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen katten. En als de kat gecastreerd is, verandert haar energiebehoefte.

Kittens hebben energierijke voeding nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast is het spijsverteringssysteem van jonge katten nog teer en moet hun voeding dus heel makkelijk verteerbaar zijn. Kittens moeten wel voldoende aankomen. Het is dus aan te raden hen elke dag, of minimaal elke week, te wegen.

Bekijk hier ons assortiment kittenvoer en snacks.

Bij gecastreerde katten (zo heet dit ook voor poezen) daalt de energiebehoefte met zo’n 30%. Tegelijkertijd neemt de trek in eten juist vaak toe. Daarom is het voor katten die gecastreerd zijn aan te raden over te stappen naar een speciale voeding om zo de kans op overgewicht te verkleinen.

Bekijk hier ons assortiment kattenvoer na castratie/sterilisatie.

Een Moederpoes heeft uiteraard weer extra energie nodig. Als zij drachtig is neemt haar energiebehoefte toe tot wel 70%. Ze heeft daarom een rijke en vettere voeding nodig.

Ben je benieuwd welke voeding het best is voor jouw kat? Vraag dan de dierenarts of een medewerker van een goede dierenspeciaalzaak om advies.