Service
Winkelwagen
Menu

Glucosamine voor paarden

Glucosamine is een stof die veel voorkomt is supplementen voor paarden. Het is een belangrijke grondstof van het kraakbeen van je paard. Maar glucosamine heeft meer functies.

Meer informatie

1 - 17 van 17 Producten

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een lichaamseigen stofje dat bestaat uit een combinatie van suikers met aminozuren. Glucosamine is een belangrijke stof in de gewrichten. Om de werking van glucosamine uit te leggen moet je weten hoe een gewricht in elkaar zit.

Alle gewrichten in het lichaam zijn bedekt met kraakbeen. Kraakbeen bestaat uit 2 onderdelen, namelijk de chondroblasten (kraakbeencellen) en de tussencelstof, of extracellulaire matrix. De extracellulaire matrix is opgebouwd uit collageen en proteoglycanen. Collageen is belangrijk voor de stabiliteit en elasticiteit van kraakbeen. De proteoglycanen geven het kraakbeen stevigheid en zorgen voor de schokdemping. Proteoglycanen bestaan uit een kern van eiwitten met hieraan glycosaminoglycanen gebonden.

De gewrichtsvloeistof bestaat uit hyaluronzuur, glucuronzuur en glucosamine. De gewrichtsvloeistof heeft als functie de gewrichten te smeren en het gewrichtskraakbeen te voeden.

Glucosamine  is dus een bestanddeel van de gewrichtsvloeistof. Daarnaast is het een bouwsteen voor glycosaminoglycanen in de proteoglycanen en nodig voor de opbouw van hyaluronzuur. Voor gezond kraakbeen is glucosamine dus heel belangrijk.

Hoe werkt glucosamine bij paarden?

Glucosamine wordt vaak ingezet om gewrichtsslijtage te voorkomen of te remmen. Bij gewrichtsslijtage, of artrose, is er sprake van kraakbeenschade. Hierdoor worden het bot, de gewrichtsvloeistof en de gewrichtsbanden ook aangetast. Deze slijtage neemt toe met de tijd.

Uit onderzoek is gebleken dat glucosamine op verschillende manier kan helpen om de slijtage bij artrose te vertragen en pijn te verminderen:

  • Glucosamine kan helpen om de afbraak van de extracellulaire matrix van het kraakbeen af te remmen. Hierdoor kan het dus het proces van slijtage vertragen.
  • Glucosamine heeft effect op de hoeveelheid glucosaminoglycanen.
  • Meer glucosamine zorgt voor een toename van het hyaluronzuur in de gewrichtsvloeistof.
  • Glucosamine vermindert de collageen afbraak.

Genoeg redenen dus om je paard extra glucosamine te geven.

Welke supplementen met Glucosamine voor paarden zijn er?

Er zijn heel veel verschillende supplementen met glucosamine voor paarden. De meeste supplementen bevatten een combinatie van glucosamine met andere gewrichtsondersteunende stoffen.

Een veel voorkomende combinatie is bijvoorbeeld:

Andere combinaties zijn bijvoorbeeld met hyaluronzuur, collageen, Vitamine C en kruiden als Boswellia Serrata.

Een product met alleen Glucosamine is de Pharmox Glucosamine Sulfaat Paard/Pony & Hond.

Glucosamine en MSM voor paarden

Zoals gezegd kan Glucosamine worden gecombineerd met verschillende andere gewricht ondersteunende stoffen. De combinatie van Glucosamine met MSM is misschien wel de meest gebruikte, omdat bekend is dat deze combinatie een sterker effect geeft dan deze stoffen apart. Samen zorgen glucosamine en MSM voor een sterkere vermindering van zwelling en pijn in gewrichten bij artrose klachten. Het pijnstillende en ontstekingsremmende effect zorgt voor een betere functionaliteit in het gewricht.

Verschillende vormen van Glucosamine voor paarden

Glucosamine wordt meestal toegevoegd als poeder. Het wordt ook als vloeibaar supplement aangeboden, zoals Pharmox Glucosamine Paard & Pony.

Pavo heeft nog een variant in de vorm van een aanvullend diervoeder, namelijk de Pavo Mobility.