Service
Winkelwagen
Menu

Vlooien bij honden en katten

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij onze honden en katten vervelende klachten kunnen geven. Denk aan jeuk en kaalheid. Bij katten kunnen echt miliaire dermatitis (huidontsteking met korstjes) en wonden ontstaan, zeker als je kat allergisch is voor vlooien. Bij honden zien we meer jeuk en huidontstekingen door het bijten. Je moet meer weten over vlooien om je hond en kat goed tegen vlooien te kunnen beschermen of te behandelen op het moment dat ze daadwerkelijk vlooien heeft.

spot-on behandeling bij hond

Welke vlooien komen voor bij honden en katten?

Er bestaan hondenvlooien en kattenvlooien. Bij huisdieren komt de kattenvlo het meest voor.

Hoe ziet de levenscyclus van een vlo eruit?

Volwassen vlooien leven op een gastheer (o.a. hond en kat) en hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het grootste gedeelte van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de leefomgeving. De eitjes vallen namelijk op de grond, waar ze zich verder ontwikkelen. Na 2-10 dagen komen de eitjes uit. Larven zijn enkele mm lang en voeden zich met huisstof, andere larven en vlooienpoepjes. Na 2 vervellingen verpoppen ze zich. Deze cocons kunnen maanden in rust overleven. Als er een gastheer (hond of kat, maar ook mensen!) in de buurt komt, komen de jonge vlooien (soms massaal) uit (onder invloed van trillingen en warmte) en springen ze op de gastheer waar de cyclus weer opnieuw begint. De cyclus duurt onder optimale omstandigheden 2-3 weken. Zo kan dus snel een vlooienplaag ontstaan.

Let op: slechts 1-10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien (op je hond of kat) en wel meer dan 90% uit eieren, larven en poppen (in de omgeving)!

Relevante producten

Hoe kan mijn hond of kat zich besmetten met vlooien?

Een hond of kat kan zich besmetten via plaatsen waar veel vlooien voorkomen. Daarna kan een besmette hond of kat (of konijn, of cavia,…) weer andere huisdieren besmetten. Ook de eitjes van vlooien uit de omgeving kunnen aan je schoenen of huisdier blijven plakken en zo weer zorgen voor een nieuwe besmetting.

Welke klachten krijgt mijn hond of kat van vlooien?

Je hond of kat krijgt voornamelijk jeukklachten van vlooien. Deze klachten zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Soms blijft dit beperkt tot wat krabben. Andere katten krijgen echt een ontsteking van de huid met korstjes. Dit zien we vooral bij katten die allergisch zijn voor vlooien. Er ontstaan dan heel veel kleine ontstekingen in de huid, wat we een miliaire dermatitis noemen. Deze ontstekingen zie je vooral op de rug en staartbasis bij je kat. Bij honden met vlooienallergie zien we vaak hotspots (door het bijten) of grote kale plekken met schilfers of soms zelfs olifantenhuid. Pups en Kittens kunnen een bloedarmoede krijgen bij een zware vlooienbesmetting.

Naast de klachten die de vlooien zelf veroorzaken bij je hond of kat, kunnen ze door vlooien ook besmet raken met lintworm. Vlooien eten namelijk lintwormeitjes op. Een hond of kat kan zich vervolgens besmetten door een besmette vlo op te likken tijdens het bijten en wassen. Daarnaast kunnen vlooien ook kattenkrabziekte overbrengen (gevaarlijk voor mensen) en VHD en myxomatose bij konijnen.

Hoe herken je vlooien bij je hond en kat?

Vlooien zijn niet altijd makkelijk te vinden, zeker als je hond of kat maar een paar vlooien heeft en niet allergisch is. De voorkeurslocaties voor vlooien zijn de oksels, liezen en staartbasis van je hond of kat. Je kunt vlooien soms vinden door je hond of kat te kammen met een speciale vlooienkam. Soms vind je bij dit kammen zwarte puntjes in de kam of op de grond. Dit kunnen vlooienpoepjes zijn. Als je deze zwarte puntjes op een vochtige, witte tissue legt en ze geven bruinrood af aan de tissue, dan zijn het vlooienpoepjes, bestaande uit verteerd bloed.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen vlooien?

Je kunt ze op de volgende manieren beschermen tegen vlooien:

  • Behandel je huisdier met vlooienwerende/dodende producten
  • Kies een product waar een insectengroeiremmer aan is toegevoegd, zodat ook eitjes en larven worden gedood. Zeker als je hond of kat vlooien heeft
  • Behandel de omgeving op het moment dat je huisdier vlooien heeft

Let op: producten voor honden zijn vaak niet geschikt voor katten of konijnen en andersom!

Er zijn naast middelen met isecticide stoffen ook producten met natuurlijke middelen waaraan een vlooienwerende werking wordt toegekend. Er zijn geen studies gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van deze producten. Daarom zijn deze producten vaak niet geregistreerd als antivlooienmiddel. Let ook op dat sommige natuurlijke stoffen giftig kunnen zijn voor je hond of kat.

Lees altijd goed de bijsluiter voordat je een product gebruikt bij je hond of kat.

Een compleet overzicht van onze vlooien en teken producten voor honden en katten vind je hier. Twijfel je toch nog welke vlooi- en tekenbescherming het meest geschikt is voor jouw hond of kat? Vul dan de handige keuzehulp in!

Doe de vlooien en teken keuzehulp

Heb je vragen over vlooien bij je hond of kat?

Heb je vragen over vlooien bij je huisdier en hoe je de preventie of behandeling het beste kunt aanpakken? Onze dierenarts helpt je graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.nl of bel de klantenservice.