Service
Winkelwagen
Menu

Haarballen bij katten

Als kattenbaasje kun je er bijna niet omheen. Iedere katteneigenaar heeft ze wel eens gezien of het onaangename geluid gehoord wanneer ze er een ophoesten: haarballen. De haren die jouw kat inslikt wanneer hij zichzelf wast, worden in de meeste gevallen weer uitgescheiden in de ontlasting. Zo nu en dan wordt er een teveel aan haren ingeslikt, waardoor er een haarbal ontstaan. Die braakt jouw kat vervolgens weer uit. Ongeveer één keer per maand produceert je kat een haarbal, zelfs als jij dat nog nooit hebt gezien! Als jouw poezenbeest incidenteel een haarbal uitbraakt, hoef je je geen zorgen te maken. Braakt hij echter regelmatig haarballen uit of lijkt hij er serieuze klachten aan over te houden? Breng dan een bezoek aan jouw dierenarts!

Meer informatie

1 - 24 van 67 Producten

Hoe ontstaat een haarbal?

Katten zijn van nature erg propere dieren. Ze besteden ontzettend veel aandacht aan de verzorging van hun vacht, gemiddeld zo’n 4 uur per dag! De tong van een kat voelt ruw aan; deze is bedekt met talloze weerhaakjes. Het is daardoor niet mogelijk voor je kat om, tijdens het wassen, de haren die hij weg likt en inslikt uit te spugen. Bovendien zijn katten niet in staat om de haren te verteren. De haren die in de maag terechtkomen, klitten aaneen en vormen een bal. Die bal krijgt, wanneer deze uitgebraakt wordt via de slokdarm, een langgerekte vorm.

Hoe kun je een haarbal voorkomen?

Een haarbal is eigenlijk niet te voorkomen. Gelukkig kun je je kat wel een handje helpen door ervoor te zorgen dat hij minder haarballen krijgt. Ook kun je ervoor zorgen dat als hij een haarbal heeft, deze zijn lichaam sneller verlaat. Heeft jouw kat vaak last van haarballen? Lees dan onze volgende tips!

1. Borstelen, borstelen en nog eens borstelen

Door je kat regelmatig te borstelen verwijder je een groot gedeelte van de losse en dode haren uit zijn vacht. Vooral tijdens de ruiperiode is een grondige borstelbeurt erg belangrijk! Bekijk ons assortiment om een borstel uit te kiezen die bij het vachttype van jouw kat past.

2. Speciaal samengesteld kattenvoer

Speciaal voor katten met haarbalproblemen zijn er aangepaste voedingen beschikbaar. Deze voedingen helpen de vorming van haarballen tegen te gaan. Zo ook Royal Canin VCN – Skin Hairball Cat. Dit voer bevat specifieke vezels die helpen de ingeslikte haren via de ontlasting te elimineren. Om bij te dragen aan het verminderen van haaruitval, is de voeding ook verrijkt met voedingsstoffen als omega 3- en 6-vetzuren, B-vitaminen en aminozuren.

3. Kattengras

Een haarbal zal na verloop van tijd de maagwand van je kat gaan irriteren. Als reactie hierop zal jouw kat proberen de haarbal uit te braken. Om jouw kat een steuntje in de goede richting te geven, kun je kattengras voor hem wegzetten. Het gras zal de maag irriteren, waardoor het braken opgewekt wordt en je kat de haarbal gemakkelijker kwijt kan.

4. Haarbalpasta’s

Er zijn verschillende soorten haarbalpasta’s. Zo zijn er pasta’s op basis van vaseline, zoals Kat-a-Lax, waardoor de haarbal gemakkelijker zijn weg vindt door de darm. Ook vind je hier pasta’s die parafine bevatten. Deze stof bevordert de darmwerking en heeft een licht laxerend effect.