Service
Winkelwagen
Menu

Wat mag een hond niet eten?

Als we het hebben over dingen die een hond niet mag eten denken we vaak meteen aan giftige dingen, zoals chocolade of rattengif. Helaas zijn er ook heel veel andere huis-, tuin- en keukenartikelen die gevaarlijk kunnen zijn voor jouw viervoeter. In dit artikel lees je alles over welke producten dit zijn.

Beagle wandelend met baas door bos

Welke artikelen in en om het huis kunnen gevaarlijk zijn voor jouw hond?

Er zijn ontelbare dingen in huis die voor problemen kunnen zorgen. Vaak zien deze er erg onschuldig uit, waardoor je niet altijd door hebt dat het een gevaar kan vormen. Hieronder een opsomming van dingen in huis waar je mee moet opletten:

  • Planten en bloemen: bepaalde planten en bloemen kunnen klachten geven zodra deze opgegeten worden door een hond. In sommige gevallen is het kauwen op een takje of blaadje al voldoende om klachten te veroorzaken. Controleer altijd voor het aanschaffen van een plant of bloem of deze gevaarlijk kan zijn voor je hond. In ons artikel “Welke planten zijn er giftig voor je hond?” lees je welke planten er gevaarlijk zijn voor jouw viervoeter.
  • Schoonmaakartikelen: en dan hebben we het niet alleen over reiniging- of ontsmettingsmiddelen, maar over de (vaat)doekjes en sponzen. Deze producten hebben een absorberende functie. Hierdoor kan er een grote verstopping ontstaan in de maag of darmen. Indien dit niet tijdig behandeld wordt, is operatie vaak de enige optie.
  • Voedselrestanten: de kliekjes die overblijven na het eten of dat ongebruikte rauwe vlees. Honden kunnen vaak niet goed tegen de voedselproducten die wij eten. Wil je weten welke producten giftig zijn voor jouw hond? Lees dan ook ons artikel “Wat is giftig voor je huisdier”.
  • Dingen in de tuin: Zoals al eerder genoemd kunnen bepaalde planten en bloemen voor problemen zorgen. Echter kunnen dieren zoals kikkers, slakken of padden ook problemen veroorzaken. Deze dieren kunnen namelijk erg gemakkelijk wormen bij zich dragen. Zeker de Franse Hartworm is een worm die we bij deze dieren vaker tegen komen. Padden scheiden paddengif uit wat problemen kan geven.
  • Kadavers (dode dieren): Jaagt jouw hond of is hij snel aangetrokken door een kadaver langs het water of de weg? Laat hem deze dan zeker niet opeten! Naast de grote hoeveelheid bacteriën die een kadaver bevat, kan de doodsoorzaak van het dode dier ook een reden zijn waarom jouw hond ziek kan worden. Zeker bij watervogels komt Botulisme voor. Botulisme wordt veroorzaakt door een gif dat de zenuwen blokkeert. Hierdoor kan verlamming plaatsvinden met als gevolg sterfte.
  • Ontlasting: niet alleen de ontlasting van andere dieren, maar ook die van mensen brengt risico’s met zich mee als jouw hond het eet. Veel voorkomende klachten zijn wormen, echter kunnen er ook restanten van drugs of andere giftige dingen (zoals medicijnresten) in de ontlasting zitten. Dit brengt op zichzelf weer andere gevaren met zich mee.
  • Vreemde voorwerpen: hoe leuk dat nieuwe speeltje ook is, als je een echte sloper in huis hebt, moet alles kapot. Dit is tevens ook het gevaar. Doordat jouw hond zijn speelgoed kapot maakt, kan hij hiervan ook een gedeelte opeten. Dit kan voor problemen in de maag en darmen zorgen als dit niet goed door het darmkanaal komt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor speelgoed, maar ook voor sokken, handdoeken, kussens enz.

Wat kan je zelf doen om te voorkomen dat je hond iets binnenkrijgt?

Opruimen! Het klinkt zo simpel. Alleen is opruimen toch een van de gemakkelijkste opties om te voorkomen dat jouw hond dingen eet, die hij niet zou moeten eten. Maar hoe zit het dan als je buiten loopt?
Als je van je eigen hond weet dat hij gemakkelijk dingen van straat pakt en/of probeert op te eten, dan kan de Trixie Anti-lokaas een handig hulpmiddel zijn. Dit zachte snuitje maakt het jouw viervoeter moeilijk om dingen van straat te eten.Let op! Het snuitje is een hulpmiddel, geen oplossing. Naast het gebruik van het snuitje is het verstandig om goed te trainen dat de hond zijn aandacht meer op jouw, als baasje, richt dan op dingen op de straat.

Wat moet ik doen als mijn hond toch iets heeft opgegeten wat eigenlijk niet mag?

Het kan wel eens voorkomen dat het mis gaat. Je bent bijvoorbeeld een sok kwijt en bent er bijna zeker van dat je hond deze heeft opgegeten. In alle gevallen is het noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan. Je dierenarts kan het beste inschatten wat de gevolgen zijn voor je hond en een behandeling instellen. Probeer altijd aan te geven wat je hond heeft gegeten en hoeveel. Een verpakking van het product kan hierbij helpen!

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen over dingen die jouw hond niet mag eten? Neem dan gerust contact met ons op via dierenarts@medpets.nl of bel naar 0186 – 57 55 28.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!