Service
Winkelwagen
Menu

De huid; het belangrijkste orgaan van de hond

De huid en vacht van de hond zijn het belangrijkste orgaan. Het beslaat maar liefst zo’n twaalf procent van zijn totale lichaamsgewicht en is de eerste barrière tegen slechte bacteriën, parasieten en omgevingsfactoren. Een gezonde huid en vacht is dus erg belangrijk.

Golden retriever

De huid van de hond bestaat grofweg uit drie lagen.

  • Epidermis (opperhuid), vormt de eerste barrière tegen irritaties van buitenaf
  • Dermis (lederhuid), geeft de huid elasticiteit en bescherming
  • Hypodermis (onderhuid), is rijk aan vetten en heeft een isolerende functie

Behalve dat de huid en vacht de hond beschermen tegen parasieten en bacteriën, zorgt dit orgaan er ook voor dat de hond voldoende vocht vasthoudt en dat zijn lichaamstemperatuur gereguleerd wordt. De huid is natuurlijk ook de basis voor de vacht en dus is het heel belangrijk dat de huid in een goede conditie verkeert.

Voeding en de talglaag

De huid van een hond bevat een soort slijmlaag, opgebouwd door de talg uit de huid. Dit is dat vettige gevoel van de vacht van je hond. Deze laag bevat nuttige bacteriën die de slechte bacteriën weghoudt of in elk geval verminderd. De laag wordt van binnenuit gevormd en daarom speelt voeding zo’n belangrijke rol bij een gezonde huid en vacht voor de hond.

Essentiële voedingsstoffen voor een gezonde huid

Het is belangrijk de huid soepel en gevoed te houden. Hier spelen de omega vetzuren EPH en DHA een belangrijke rol. Ook goed verteerbare eiwitten zijn essentieel, want de aanmaak van een gezonde vacht vraagt veel eiwit.

Ook is het belangrijk de hond niet te vaak te wassen. Met het wassen wordt de talglaag die zo essentieel is voor een gezonde huid verwijderd.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de huid van jouw hond? Neem contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.