Service
Winkelwagen
Menu

Hondenballen

Er zijn tennisballen, piepende ballen, rubberen ballen, pluchen ballen en nog veel meer soorten hondenballen waar jouw hond naar hartenlust mee kan spelen. Elke bal heeft een unieke stuit. Sommige drijven op water en er zijn zelfs hondenballen die licht geven! Dit klassieke speeltje is ideaal om jouw harige vriend actief te houden. Daarnaast is het ongetwijfeld een van zijn favoriete speeltjes!

Meer informatie

1 - 24 van 50 Producten

Balspel en apporteren

Zowel voor het baasje als de hond kan apporteren een ontzettend leuk spelletje zijn. Wanneer jullie beiden intensief bezig zijn met het spelletje, kan dit je hond mentaal en fysiek enorm uitdagen. In dit spelletje kan jouw hond zijn natuurlijke gedrag uitleven, namelijk het najagen van de prooi.

Je kan apporteren ieder hond aanleren! Het vergt echter wel wat geduld en tijd. Niet iedere hond heeft het apporteren in eerste instantie door of vindt het überhaupt interessant. Zorg er dan als baasje voor dat je het spelletje interessant maakt voor je viervoeter. Hieronder leggen we je stapsgewijs uit hoe je je hond kan leren apporteren.

Stap 1: zoeken

Begin met het interessant maken van het voorwerp voor je hond. Je wekt zijn interesse door zelf met het balletje te spelen, zonder dat hij het mag aanraken. Pak de bal een paar keer op, gooi het in de lucht en stuiter ermee. Laat je hond enthousiast merken hoe leuk jij het balletje vindt. Eenmaal de nieuwsgierigheid van je hond gewekt? Dan mag hij de bal af en toe aanraken. Wanneer je hond dit doet, beloon je hem direct. De hond gaat het aanraken van het speeltje associëren met een beloning. Je oefent dit net zo vaak, totdat je de volledige interesse van je hond te pakken hebt.

Stap 2: Oppakken

Het oppakken van de bal kun je op eenzelfde manier aanleren. Als je harige vriend de bal oppakt, beloon je hem uitvoerig en leg je de bal weer terug op zijn plek. Hierbij kun je een duidelijk commando aanleren als ‘apport’ of ‘pak’. Je oefent dit net zo lang totdat je hond doorheeft dat de bal oppakken hem een beloning oplevert.

Stap 3: Terugbrengen

Het terugbrengen van het balletje is een vrij simpele stap. Meestal heeft de hond al aangeleerd om naar het baasje toe te komen, als deze hem roept. Is dit niet het geval, leer je viervoeter dan het commando ‘hier’ of ‘kom’. Elke keer als jouw hond naar je toekomt na dit commando, beloon je hem.

Stap 4: Los!

Het loslaten van de bal is de laatste en misschien zelfs wel de moeilijkste stap van het apporteerspelletje. Omdat de meeste honden hun balletje als ‘prooi’ zien, laten ze de bal niet meer los of rennen ze liever weg, dan dat zij het terug aan jou geven. Ren vooral niet achter je hond aan, maar blijf rustig op je plek. Beloon je hond gelijk wanneer hij de bal loslaat en oefen dit net zolang totdat hij het spelletje helemaal doorheeft.

Apporteerspelletjes met een bal zijn leuk en actief, maar kunnen ook belastend zijn voor je hond. Voornamelijk de gewrichten kunnen het zwaar te verduren krijgen. Omdat de bal alle kanten opstuitert, moet de hond afremmen, draaien en keren. Speel dit spel daarom niet met viervoeters met aanleg voor gewrichtsklachten en puppy’s.

Het juiste balletje

Er zijn tientallen verschillende soorten hondenballen waar je als baasje uit kan kiezen. Kies altijd een bal die groot genoeg is voor jouw hond. Let ook op of de bal van stevig materiaal is gemaakt, zodat hij het niet kapot kan bijten. Bij Medpets vind je een groot aanbod leuke en kwalitatieve hondenballen. Bekijk hier onder meer de Chuckit! Ultra Ball, Rogz Grinz Ball en de KONG Ball. Wil je het spel nog spannender maken? Bekijk dan ook ons aanbod ballenwerpers.