Service
Winkelwagen
Menu
Tekenalarm! - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Dieetvoeding: niet voor even, maar vaak voor het hele leven

Onze honden en katten verdienen natuurlijk de beste verzorging. Daarbij hoort ook een geschikte voeding. In principe om je hond of kat zo lang mogelijk gezond te houden, maar soms kan ook een speciale dieetvoeding voor het helpen voorkomen of helpen behandelen van een ziekte nodig zijn.

Dieetvoeding: niet voor even, maar vaak voor het hele leven

Waarom dieetvoeding nodig kan zijn

Op het moment dat je huisdier ziek wordt, kan het zijn dat je hond of kat andere voedingsbehoeften krijgt. In dat geval is een standaardvoeding niet meer geschikt. Om deze reden zijn er verschillende dieetvoedingen ontwikkeld. Een standaardvoeding is ontworpen voor een gezonde hond of kat, maar dieetvoedingen hebben juist specifieke eigenschappen en voordelen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze bij een bepaalde aandoening of ziekte de hond of kat kunnen ondersteunen. Dieetvoedingen zijn daarom dikwijls een belangrijk onderdeel van het behandelplan van de dierenarts.

Waarom is een dieetvoeding vaak voor langere tijd nodig

Dieetvoedingen worden vaak voor een lange tijd en soms zelfs levenslang voorgeschreven. Dit komt omdat je hond of kat vaak niet zal genezen van de ziekte of aandoening waardoor het nodig is om je huisdier met de dieetvoeding te blijven ondersteunen. Bij een chronische nieraandoening bijvoorbeeld is het dus ook nodig om levenslang een nierdieet zoals Hill’s Prescription Diet k/d te geven. Vaak verdwijnen de symptomen na een tijdje en stoppen baasjes toch met het geven van dieetvoeding, terwijl de aandoening aanwezig blijft.

Hoe houd je het voeren van de dieetvoeding vol

Uit onderzoek van Hill’s komen verschillende redenen naar voren waarom baasjes stoppen met het geven van de dieetvoeding.
De eerste reden is een hele logische reden. Als baasje zal je namelijk snel merken dat je huisdier opknapt en er niet meer ziek uitziet. Je zal dan al snel denken dat je hond of kat beter is en geen dieetvoeding meer nodig heeft. Helaas betekent dit niet altijd dat je huisdier ook echt genezen is. In het geval van nierfalen bijvoorbeeld zal je huisdier nooit meer helemaal genezen maar kan het blijven voeren van de dieetvoeding er wel voor zorgen dat de situatie niet verslechtert.
Een tweede veel voorkomende reden is dat een hond of kat de nieuwe voeding niet meteen lekker vindt, niet omdat een dieetvoeding minder lekker zou zijn, maar omdat je huisdier ziek is. En bij een ziekte daalt hun eetlust (zoals bij mensen). Er zijn gelukkig een aantal manieren om je huisdier aan de nieuwe voeding te laten wennen:

  • Stap niet meteen over van het huidige naar het nieuwe voer maar schakel geleidelijk over gedurende periode van 7 dagen of meer. Geef iedere dag wat minder van de oude voeding en wat meer van de nieuwe voeding. Op die manier kan ook het maagdarmkanaal aan de voeding wennen.
  • Voer brokjes uit de hand alsof het een beloning is.
  • Zorg ervoor dat natvoer op kamertemperatuur is. Geef het dus niet meteen wanneer het uit de koelkast komt maar warm het even op. Als je huisdier echt moeilijk eet, mag je het voer opwarmen tot 35° waardoor je huisdier het voer beter kan ruiken en er sneller zal van gaan eten.
  • Vaak bestaan er verschillende smaakvarianten en texturen van een dieetvoeding. Als je hond of kat een voeding dus echt niet lust, kun je altijd een andere variant proberen. Je kunt de structuur van natvoer en droogvoer ook eventueel wat aanpassen door wat warm water toe te voegen.

De derde en laatste reden om te stoppen met dieetvoeding is dat de kosten vaak hoger liggen dan van een standaardvoeding. Hierbij kan het helpen om de kosten per dag te berekenen. Op de verpakking staat vermeld hoeveel gram voer je aan je hond of kat mag geven. Een kat van 4 kg mag bijvoorbeeld 60 gram droogvoer per dag krijgen. Met een zak van 1,5 kg kan deze kat dan 25 dagen eten. Bedenk je ook dat je door het blijven geven van dieetvoeding een hoop dierenartsen kosten kunt besparen. Als je weet dat je hond of kat een langere tijd of zelfs levenslang een dieetvoeding moet krijgen, is het ook vaak voordeliger om voor een grotere verpakking te kiezen als je weet dat je huisdier de voeding accepteert.

Controle bij de dierenarts

Een dieetvoeding wordt meestal door een dierenarts voorgeschreven. Overleg daarom altijd met je dierenarts hoe het vervolg van de (voedings)behandeling eruit gaat zien. Hoelang moet je de voeding geven en wanneer is het verstandig om op controle te komen? Het is namelijk belangrijk dat je dierenarts de gezondheid en ontwikkeling van je huisdier in de gaten houdt. Als je huisdier dieetvoeding krijgt, is het verstandig om je hond of kat elke 6 maanden door je dierenarts te laten nakijken.

Wil je meer informatie over dieetvoeding voor je hond of kat? Neem contact op via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten