Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Ontwormen hond

Het ontwormen behoort tot de standaard verzorging van jouw hond. Door dit op regelmatige basis te doen kun je jouw hond in goede gezondheid houden en ziekte voorkomen.

Meer informatie

1 - 24 van 30 Producten

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn diverse wormsoorten die jouw viervoeter kan oplopen. De meest voorkomende zijn spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen, longwormen en hartwormen. Honden kunnen op verschillende wijzen met spoelwormen besmet worden: door directe opname van eitjes of larven uit de omgeving, door opname van prooien, via melk en rechtstreeks via de placenta (pups). Een lintwormbesmetting daarentegen ontstaat altijd via een zogenaamde tussengastheer: dieren raken uitsluitend besmet door het eten van prooien of door vlooien die ingeslikt worden wanneer een dier zichzelf likt. Infecties met zweepwormen en haakwormen ontstaan doordat eitjes uit de omgeving (van de grond) worden opgelikt, waar de verspreiding van hartworm (Dirofilaria) door muggen gebeurt. Deze laatste soort komt hier gelukkig weinig voor, maar des te meer in het zuiden van Europa. Er moet zeker rekening mee gehouden worden als je jouw hond meeneemt op vakantie!

Behandeling van longwormen bij honden is erg belangrijk.

Symptomen wormen hond

Wormen kunnen voor uiteenlopende klachten zorgen. Eén en ander is afhankelijk van het type wormbesmetting en van hoe ernstig de besmetting is. Bij lage aantallen wormen verlopen infecties soms zonder klachten, dit kan voorkomen bij spoel-, lint- en zweepwormen. In andere gevallen kunnen vage klachten waargenomen worden, zoals gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht, anale jeuk en milde darmklachten. Spoelwormen zorgen bij puppy’s voor het beruchte ‘wormenbuikje’. Haak- en zweepwormen kunnen meer uitgesproken darmklachten geven, zoals (bloederige) diarree, bloedarmoede en/of gewichtsverlies. Vanzelfsprekend veroorzaakt de hartworm hartklachten, met als voornaamste symptomen benauwdheid, hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies.

Naast het feit dat je natuurlijk deze problemen wilt voorkomen, is ontwormen ook voor je eigen gezondheid van groot belang! Vooral spoelworminfecties (en in veel mindere mate haakworminfecties) komen ook bij mensen voor. Met name jonge kinderen worden vaak door huisdieren besmet doordat ze wormeitjes binnenkrijgen tijdens het spelen in de zandbak of op het gras.

Ontwormen hond

Hoe ontworm ik mijn hond?

Ontwormmiddelen zijn er in verschillende vormen. De meest gebruikte vorm zijn de tabletten. Denk bijvoorbeeld aan de Milbemax tabletten en Adimere Ontworming – Hond. Er zijn zelfs wormmiddelen die je als een soort snack aan je hond kunt geven, zoals de Milbemax Kauwtabletten.

Naast tabletten kun je ook kiezen voor een ontwormingspasta, zoals Vitaminthe, of een injector als de Panacur.

Welke vorm van ontworming je kiest hangt van een aantal dingen af:

  • Het gewicht van je hond: voor grote honden is het vaak praktischer (en voordeliger) om voor een (kauw)tablet te kiezen. Voor kleine honden en pups is het juist handiger om voor een pasta te kiezen, omdat je hier vaak nauwkeuriger mee kunt doseren op klein gewicht.
  • Het gemak waarmee je je hond medicatie kunt toedienen: niet alle honden nemen makkelijk tabletten in of laten zich niet foppen, zodat je een tablet niet in het voer kunt verstoppen. Een kauwtablet met een lekkere smaak kan dan een uitkomst bieden. Ook een pasta kan dan soms makkelijker zijn om te geven.

Hoe vaak hond ontwormen?

Er zijn richtlijnen opgesteld voor het ontwormen van je hond. Voor honden wordt het volgende geadviseerd: pups moeten ontwormd worden op 2, 4, 6, 8 weken leeftijd, daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan moeten honden 4x per jaar ontwormd worden. Let op, wormeieren zijn niet met het blote oog zichtbaar in de ontlasting van jouw dier, bij een besmetting zie je vaak pas (dode) wormen in de ontlasting na de behandeling. Een uitzondering hierop zijn de schakels van lintwormen. Deze lijken op rijstkorrels en zijn soms wel in de vacht of ontlasting te vinden. Lees meer over hoe vaak je moet ontwormen in het blogartikel ‘Hoe vaak geef je een hond een wormenkuur?’. Bij twijfel kun je altijd je dierenarts vragen een ontlastingsonderzoek uit te voeren!

Tijdstip van ontwormen van je hond

Voor het grootste deel van het jaar is het precieze tijdstip van ontwormen niet van belang. Jouw huisdier kan in alle seizoenen besmet worden. Er wordt wel aanbevolen om jouw huisdier ongeveer 2 weken vóór de jaarlijkse enting te ontwormen. Dit vanwege het feit dat bij een wormenbesmetting het afweersysteem van het dier daardoor in beslag genomen is en de reactie op de enting minder uitgesproken zal zijn: de hoeveelheid antistoffen die aangemaakt wordt is in die gevallen vaak lager dan wanneer een dier recent ontwormd is.

Wat kun je verder preventief doen?

Hygiëne!

Naast het daadwerkelijk ontwormen kun je nog meer doen om zoveel mogelijk te vermijden dat jij of jouw huisdier in contact komt met wormeieren. Denk hierbij aan het opruimen van de ontlasting van jouw dier (logischerwijs niet bij GFT of op de composthoop doen), dek zandbakken af, was regelmatig en grondig jouw handen. Naast het regelmatig ontwormen van je hond is ook een goede vlooienpreventie van belang, om besmetting met lintworm te voorkomen.

Kruidenpreparaten

Medpets heeft verschillende middelen die preventief ingezet kunnen worden. Deze producten zijn op natuurlijke basis en zorgen ervoor dat het darmmilieu zodanig beïnvloed wordt dat de omstandigheden voor wormen in het darmstelsel zo ongunstig mogelijk zijn. Daarbij dragen deze kruiden bij aan een goede algemene darmgezondheid. Voorbeelden van dergelijke producten zijn: Puur Parasitus en Verm-X Hondkoekjes voor honden. Let op, deze middelen zijn uitsluitend preventief en doden de wormen niet, zoals reguliere ontwormmiddelen wel doen. Wanneer je deze kruidenpreparaten gebruikt, kun je het beste nog altijd meerdere malen per jaar een regulier ontwormmiddel gebruiken of regelmatig ontlastingsonderzoek laten uitvoeren door je dierenarts.

Merken

Er zijn verschillende merken te vinden tegen het behandelen van wormen:

Er zijn hondenrassen (honden met het MDR1 gendefect) die bepaalde werkzame stoffen in wormmiddelen (milbemycine) minder goed verdragen. Twijfel je over het juiste ontwormmiddel voor jouw hond? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.