Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Wat als mijn hond of kat chocolade eet?

Chocolade, wie is hier niet dol op? Zeker rond de feestdagen is er vaak volop chocolade in huis. Chocoladeletters, chocolade kerstkransjes, paaseieren, noem het maar op. Wist je echter dat chocolade giftig is voor onze honden en katten? Lees in dit blogartikel waarom chocolade giftig is voor onze huisdieren.

chocolade op tafel

Waarom mag een hond of kat geen chocolade eten?

Chocolade is dus giftig voor honden en katten. Maar wat maakt chocolade nu giftig voor deze dieren? De giftige stof voor honden en katten in chocolade is theobromine. Theobromine is een stof die zit in cacao. Het geeft chocolade zijn typische bittere smaak. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Over het algemeen geldt, hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat.

Waarom worden honden en katten ziek van de theobromine in chocolade en mensen niet?

Mensen kunnen theobromine zonder problemen snel verwerken. Honden en katten niet. Zij hebben een lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Zo kan theobromine zich gaan stapelen. Of je hond of kat er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en de soort en hoeveelheid chocolade die hij gegeten heeft. Daarnaast is de gevoeligheid voor chocoladevergiftiging ook nog verschillend per dier. Dit wil zeggen dat bij bijvoorbeeld de ene hond een bepaalde hoeveelheid chocolade al vergiftigingsverschijnselen geeft, terwijl een andere hond bij diezelfde hoeveelheid theobromine geen symptomen laat zien.

Waarom komt een chocolade vergiftiging vooral voor bij honden?

We zien een chocolade vergiftiging vooral bij honden, omdat zij nog weleens de neiging hebben om van tafel te eten en geen problemen hebben om de chocolade dan, inclusief verpakking, naar binnen te werken. Ook voor katten is theobromine giftig. Echter, aangezien katten vaak erg kieskeurig zijn met wat ze eten, zullen ze uit zichzelf niet zo gauw chocolade eten. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

Hoeveel chocolade is giftig voor mijn hond of kat?

Helaas is het dus vooraf niet te voorspellen hoeveel chocolade er nodig is om bij je hond of kat verschijnselen te zien. Om een idee te geven: een hond van 5 kg kan milde vergiftigingsverschijnselen krijgen wanneer deze 16 gram pure chocolade of 50 gram melkchocolade opeet. Dit is dan ook weer afhankelijk van het theobrominegehalte in de chocolade. Dit is per merk chocolade verschillend.

Wat gebeurt er als een hond of kat chocolade eet?

De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal binnen 4 tot 12 uur na het eten ervan op, maar in sommige gevallen treden de symptomen pas na 24 uur op. Dit kan zeker het geval zijn als je hond de chocolade met wikkel en al heeft opgegeten. Een dier kan onrustig worden, veel hijgen, veel drinken, braken en diarree ontwikkelen en spiertrillingen krijgen. De lichaamstemperatuur kan stijgen (de normale lichaamstemperatuur van een hond en kat ligt tussen 38.0 en 39.0 graad Celsius). Sommige dieren kunnen zelfs epileptische aanvallen krijgen. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan je hond of kat in coma raken en sterven.

Wat moet je doen als je hond of kat chocolade heeft gegeten?

Wanneer je hond of kat toch chocolade binnenkrijgt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Houd de verpakking van de chocolade bij de hand met het gehalte aan theobromine (gehalte aan cacao) en probeer in te schatten hoeveel gram je hond of kat opgegeten heeft. Het is daarnaast belangrijk om te achterhalen wanneer je dier de chocolade heeft opgegeten. Zo kan de dierenarts een inschatting maken over de ernst. De dierenarts zal je meestal vragen naar de praktijk te komen ter controle. Als je hond of kat de chocolade net heeft gegeten, zal de dierenarts proberen je dier te laten braken om opname van de theobromine in het lichaam te voorkomen. Soms is een opname van je hond of kat in de kliniek noodzakelijk. Er bestaat namelijk geen tegengif tegen een chocoladevergiftiging. Je dierenarts kan je huisdier alleen symptomatisch behandelen.

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat je hond of kat chocolade eet. Laat het daarom nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen zitten!

Naast chocolade zijn er meer etenswaren voor mensen giftig voor onze huisdieren. Lees hier meer over in ons artikel Wat is giftig voor je huisdier.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Hieronder nog een paar producten die je hond of kat gelukkig wel mag.

Producten die je hond of kat wel mag hebben