Identificatie en registratie van je huisdier met een chip
Het is belangrijk en steeds vaker ook verplicht dat je huisdier geïdentificeerd kan worden en dat de gegevens die bij je dier horen worden opgeslagen.
Bijvoorbeeld natuurlijk als je huisdier is weggelopen en wordt gevonden is het prettig dat achterhaald kan worden wie het dier is en wie de eigenaar is. Ook als je de grens over wilt met je dier is het nodig voor de controle, zodat er geen illegaal gevangen dieren kunnen worden geïmporteerd of geëxporteerd. Het is dus belangrijk bij het tegengaan van malafide handel. Voor een huisdierenverzekering of een loyaliteit abonnement (zoals het Huisdieren ZorgPlan) bij de dierenartsenpraktijk is een chip ook verplicht.
Wat is een chip?
Een chip, of microtransponder, is een klein buisje ongeveer ter grootte van een rijstkorrel. Deze chip wordt door de dierenarts met een naald onder de huid van je dier gebracht. De locatie is meestal in de nek, net voor de linkerschouder. Het inbrengen van de chip is relatief pijnloos voor je dier en te vergelijken met andere injecties.
Wat kun je met de chip?
In de chip zit een microchip waarop een registratienummer is opgeslagen. Met een speciaal afleesapparaat kan dit registratienummer worden afgelezen. Door deze zogeheten chipreader bij het dier te houden op de plek waar de chip zit, wordt het registratienummer zichtbaar. De chip doet verder niets met je huisdier. Er zit geen batterij of andere energiebron in.
Het registratienummer in de chip
Het registratienummer op de chip bevat 15 cijfers. De eerste 3 cijfers van het nummer is de landcode. De landcode voor Nederland is 528.
Het registreren van het chipnummer
Een chip laten plaatsen alleen is niet voldoende. Het is belangrijk dat het chipnummer wordt geregistreerd bij een databank met de gegevens die bij het huisdier horen. Daarom wordt altijd gesproken van Identificatie EN registratie. Er zijn verschillende databanken waar je je dier kunt laten registreren. Op de website chipjedier.nl vind je een overzicht van de verschillende databanken die door de RVO zijn aangewezen om de gegevens te registreren die onder de chip- en registratieverplichting vallen. Let bij het kiezen van een databank niet alleen op de prijs, maar ook op de mogelijkheden. Het is belangrijk dat je je dier op je eigen naam kunt zetten en ook dat je de gegevens zelf kunt wijzigen. Daarnaast is het belangrijk dat de databank altijd bereikbaar is!
Actueel houden van de gegevens
Let er op dat je veranderingen in je gegevens, zoals een verhuizing of een ander telefoonnummer doorgeeft aan de databank. Zo kan je huisdier altijd aan jou als baasje gekoppeld worden als hij is weggelopen en wordt gevonden. Bij verouderde gegevens in de databank is de kans op hereniging klein.
Is chippen verplicht voor mijn huisdier?
Voor alle honden die er in Nederland bijkomen geldt een chip- en registratieverplichting sinds april 2013. Ook voor paarden en landbouwhuisdieren geldt een verplichte identificatie en registratie. De landbouwhuisdieren dragen naast een chip ook nog een oormerk. Wil je met je hond, kat of fret naar het buitenland, dan geldt ook een identificatieverplichting. Sinds 3 juli 2011 is daarvoor binnen de landen van de EU de chip verplicht.
Verplicht chippen en registreren van honden
Alle pups die na 1 april 2013 zijn geboren moeten voor 7 weken leeftijd worden gechipt bij de fokker. Dit kan door de dierenarts of door iemand van de Raad van Beheer die hiervoor bevoegd is. De fokker is ook verplicht de pups voor 8 weken leeftijd te laten registreren op naam van de fokker. Als je zelf een pup uit het buitenland haalt, dan ben je verplicht om deze pup binnen 2 weken te registreren op jouw naam en gegevens. De pups moeten al gechipt zijn om Nederland binnen te kunnen komen.
Je bent daarnaast verplicht om de registratie van je hond actueel te houden! Na aankoop van de pup moet je de pup binnen 2 weken op je eigen naam laten registreren. De fokker of verkoper moet binnen deze 2 weken zijn registratie stopzetten. Vervolgens moet elke wijziging, ook het overlijden of verkoop van je hond, binnen 2 weken doorgeven aan de databank. Meer informatie vind je op de website chipjedier.nl.
Ik weet niet meer waar mijn dier geregistreerd is en of de gegevens kloppen, wat nu?
Op chipnummer.nl kun je het chipnummer van je dier invullen en zien waar je dier geregistreerd is en ook onder welke gegevens je dier geregistreerd staat.
Waarom chippen en niet meer bijvoorbeeld tatoeëren?
Een chip is diervriendelijk en makkelijk af te lezen. Daarnaast is het registratienummer uniek en fraudebestendig. Verwijderen is lastig en het registratienummer kan niet worden veranderd. Een chip is geschikt voor bijna alle diersoorten en ook jonge dieren kunnen worden gechipt. Je dier voelt de chip niet en een chip tast de gezondheid niet aan.
Samengevat wat je moet weten over chippen van je dier
- Identificatie en registratie door middel van een chip is sinds 2013 verplicht voor je hond en te adviseren voor andere huisdieren
- Houdt de registratiegegevens van je huisdier up-to-date
- LET OP: Een geregistreerde chip en een huisdierenpaspoort gelden niet als eigendomsbewijs!
Er is een Europese databank voor dieren, namelijk Europnet.org. Hier kun je zien welke databanken per land zijn aangesloten.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.