Service
Winkelwagen
Menu

Haarballen bij jouw kat

Bijna elke katteneigenaar kent ze wel: haarballen. Van die donkere plakkaten van 2 tot 7 cm lang waar je 's morgens blootsvoets op weg naar de wc heerlijk over kunt uitglijden. Lees in dit blogartikel hoe haarballen bij katten ontstaan en wat je kunt doen om het uitbraken van haarballen door je kat te voorkomen.

Kat likt poot

Hoe vaak heeft een kat een haarbal?

Katten kunnen ongeveer een keer per maand een haarbal produceren. Ze mogen af een toe een haarbal krijgen. De meeste haren die je kat tijdens de verzorging inslikt, gaan zonder problemen door het spijsverteringsstelsel en met de ontlasting naar buiten. Haren of haarballen kunnen echter ook irritatie van het maag-darmkanaal veroorzaken, of erger, namelijk verstopping. Dit wil je graag voorkomen.

Hoe ontstaat een haarbal bij je kat?

Katten besteden dagelijks veel tijd aan de vachtverzorging. Het likken van de vacht heeft niet alleen als functie de vacht te reinigen. Wassen is ook onderdeel van het sociale gedrag tussen katten die samen leven. Tijdens die vachtverzorging worden losse haren weggelikt en ingeslikt. Het meeste haar wordt onverteerd uitgepoept. Echte haarballen worden pas gevormd als er te veel haar wordt ingeslikt of als er een verandering is in de bewegingen van het maag-darmkanaal.

Vanaf welke leeftijd hebben katten last van haarballen?

Kittens beginnen zichzelf te wassen vanaf dat ze 3 weken oud zijn. Voor die tijd worden kittens gewassen door de moederpoes. Als kittens 6 weken oud zijn wassen ze zich al net zo goed als een volwassen poes. Vanaf dat moment kunnen ze dus ook last krijgen van haarballen.

Waarom heeft niet elke kat last van een haarbal?

Katten met kort haar lijken minder vaak last te hebben van haarballen dan katten met lang haar. Langharige katten wassen zich meer en slikken daarbij langere haren in. Ook overmatig likken door huidproblemen, zoals allergie of vlooien, of door pijn en stress kan ook meer kans op haarballen geven. Als je kat dus veel haarballen uitbraakt, dan is het verstandig om hier eens naar te laten kijken.

Zijn haarballen gevaarlijk voor mijn kat?

De meeste ingeslikte haren worden ongemerkt met de ontlasting uitgescheiden. Als er te veel haren in de maag komen zal er een haarbal worden gevormd. Na verloop van tijd irriteert de maagwand en zal de kat de haarbal proberen uit te braken. Waarschijnlijk eten katten instinctief gras en wanneer niet voorradig ander groen in huis. Dit ‘kattengras’ irriteert de maag waardoor het braken opgewekt wordt.

Als haarballen niet worden uitgebraakt kunnen er problemen ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld tot verstopping leiden van de darm. Dit zorgt ervoor dat je kat gaat braken en erge buikpijn heeft. Operatief verwijderen van de haarbal is dan de enige oplossing. Als haarballen erg lang in de darmen blijven zitten kunnen ze een harde massa gaan vormen. Dit kan ook buikpijn klachten geven.

Kan je een haarbal bij je kat voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om haarballen bij je kat te voorkomen.

Een aangepast dieet om haarballen te voorkomen

Een aangepaste voeding kan haarballen verminderen. Bij katten komen regelmatig maagdarmklachten voor door een verkeerde voeding. Braken en specifiek het uitbraken van haarballen kan hier een signaal van zijn. Een andere voeding kan er dan voor zorgen dat de klachten verminderen. Dieetvoeding die haarballen kan verminderen bij je kat bevatten vaak onoplosbare vezels waardoor de maaglediging en de darmcontracties worden gestimuleerd. Hierdoor worden de haren makkelijker uitgepoept. Een voorbeeld van een dieetvoer tegen haarballen is de Royal Canin Gastrointestinal Hairball kat.

Daarnaast helpt het ook om je kat meerdere keren per dag kleine porties eten te geven. Hierdoor blijft het maag-darmkanaal van je kat in beweging.

Borstelen van je kat

Je moet er een goede gewoonte van maken je kat wanneer deze in de rui is geregeld te borstelen – bijvoorbeeld met de Mikki Bamboo Soft Pin Slicker. Langharige kattenrassen vereisen ten minste één borstelbeurt per week. Door het borstelen haal je het grootste gedeelte van de dode haren weg die anders tijdens de vachtverzorging door de kat zouden worden opgelikt. Het borstelen zorgt tevens voor een goede huidmassage wat de huid- en vachtkwaliteit ten goede komt met minder dode losse haren tot gevolg. Als regelmatig kammen geen optie is, kan het helpen om een langharige kat te laten trimmen. Het leeuwenmodel (wel langhaar op de kop, poten en staart, maar kort geschoren op het lijf) kan er voor zorgen dat je langharige kat minder haren inslikt en minder haarballen vormt.

Haarbalpasta geven aan je kat

Verder kun je tijdens de ruiperiode een speciale haarbalpasta – bijvoorbeeld kat-a-lax – geven aan je kat. Deze pasta verweekt aanwezige haarballen en werkt licht laxerend, zonder diarree te veroorzaken. Haarbalpasta heeft over het algemeen een aangename smaak voor de kat waardoor toedienen geen probleem is. Een vergelijkbaar product is Easypill Hairball dat het uitdrijven van haarballen stimuleert. Daarnaast is het aan te raden om zeker in de ruiperiode altijd kattengras producten te hebben staan.

Gezondheidsproducten om een haarbal te voorkomen

Gezondheidsproducten ter ondersteuning van klachten aan maag-darmkanaal als gevolg van haarballen vind je in de categorie haarballen bij katten.

Royal Canin Gastrointestinal Hairball voor katten

De Royal Canin Gastrointestinal Hairball Kat is dus een voeding die door Royal Canin speciaal is ontwikkeld om haarbalvorming te verminderen. De voeding bevat een speciale mix van vezels, het zogenaamde haarbalcomplex, die helpen om ingeslikte haren via de natuurlijke weg te verwijderen, dus via de ontlasting. Aanvullende voedingsstoffen zorgen dat de spijsvertering wordt ondersteund en een evenwichtige darmflora wordt behouden.

Heeft jouw kat geen haarballen, maar wel last van obstipatie? Dan kan de Royal Canin Fibre Response Kat een goede keuze zijn. Lees hiervoor onze blog Obstipatie bij katten.

Moet ik naar mijn dierenarts als mijn kat last heeft van haarballen?

Als je kat verstopt lijkt te zitten door een haarbal moet je inderdaad zo snel mogelijk naar je dierenarts om je kat te laten behandelen.

Als je kat regelmatig last heeft van haarballen kan het wel verstandig zijn om je kat te laten onderzoeken op achterliggende oorzaken, zoals allergie, vlooien, pijn en stress. Als er geen medische oorzaak voor de haarballen wordt gevonden en preventieve maatregelen lossen het probleem niet op, dan kan je dierenarts medicatie voorschrijven. Deze medicatie is er dan op gericht om het legen van de maag te stimuleren.

Heb je een vraag aan onze dierenarts over (problemen door) haarballen bij je kat of maag-darmaandoeningen in het algemeen? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 – 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten