Service
Winkelwagen
Menu
Cyber Monday Deals bij Medpets! Lees meer

Ontwormen Kat

Het ontwormen van jouw kat hoort tot de verzorging van jouw huisdier. Door te ontwormen is de kans kleiner dat andere dieren en mensen zich kunnen besmetten met wormen. Bovendien kan jouw kat ook klachten krijgen van een wormenbesmetting. De meest voorkomende wormsoorten zijn de lintworm en de spoelworm.

Meer informatie
Doe de ontworming keuzehulp

1 - 24 van 24 Producten

Wil je een goede behandeling kiezen op basis van de leefstijl van jouw kat? Lees dan ons artikel over hoe vaak je een kat moet ontwormen.

Meest voorkomende wormsoorten bij jouw kat

Lintworm

Een lintworm is een platte worm die enorm lang kan worden en in het maag-darmkanaal van de kat leeft. Katten worden met lintwormeieren besmet onder andere via vlooien. Wanneer de kat zijn vacht wast kan hij per ongeluk een besmette vlo inslikken. Daarom is het preventief van belang om vlooien bij jouw kat te voorkomen. Lintworm kan ook worden veroorzaakt door kleine knaagdieren. Dat komt dus vooral voor bij katten die buiten komen. Als deze katten een besmette muis of een besmette rat vangen en opeten, kunnen de eitjes van de lintworm zich verder ontwikkelen in het maag-darmkanaal van de kat.

Spoelworm

Katten worden met spoelwormeieren geïnfecteerd via ontlasting van besmette katten of via de opname van wormeieren uit de omgeving. Daarnaast kunnen katten ook via prooien (zoals muizen of ratten) spoelworm wormeieren binnen krijgen. Deze worm leeft, net zoals de lintworm, ook in het maag-darmstelsel van de kat.

Symptomen wormen kat

Ondanks dat de wormen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de kat, zijn er niet altijd duidelijke symptomen waar te nemen. Bij lintwormen kun je kleine lintwormstukjes zien als rijstkorrels rond de anus. Wanneer de kat een zwaardere wormbesmetting heeft, zullen er wel klinische klachten zijn. De kat braakt dan regelmatig, heeft last van diarree, een slechte vachtconditie of kan gewicht verliezen. Aangezien er soms weinig te merken is aan je kat, is het van belang je kat regelmatig te ontwormen of de ontlasting door de dierenarts te laten onderzoeken.

Hoe vaak kat ontwormen?

Hoe vaak je jouw kat moet ontwormen, hangt af van het risico dat jouw kat loopt op het krijgen van wormen. Vrijwel alle kittens raken wel een keer besmet met wormen. Het is daarom van belang dat je jouw kitten al regelmatig ontwormt. Daarvoor geldt een aangepast ontwormschema. Als de kat volwassen is hangt het aantal keer ontwormen af van hoe groot de kans is dat jouw kat wormen krijgt. Een buitenkat bijvoorbeeld loopt meer risico op het krijgen van wormen dan een binnenkat. Gebruik onze wormwijzer om makkelijk uit te zoeken hoe vaak je jouw kat moet ontwormen. In eerste instantie mag je uitgaan van 4 x per jaar. Op deze manier komen er al significant minder eitjes in de omgeving en daarmee een kleinere kans op besmetting met wormen.

Hoe snel werkt ontwormen?

Een wormenkuur werkt zolang het product in de darmen zit. De volwassen wormen worden gedood (de jongste larfjes niet), waardoor het nodig kan zijn om de behandeling na 2 weken te herhalen. De spot-on producten werken vaak langer (3 tot 4 weken).

Ontwormen kat met pipet

Een pipet, spot-on, tegen wormen is een eenvoudige manier om jouw kat te ontwormen. Tabletten kunnen nog weleens lastig zijn om toe te dienen. Een ontwormingspipet dien je eenvoudig toe door deze in de nek te druppelen. Een pipet werkt vaak ook langer dan een ontwormingstablet. Bij een besmetting met wormen volstaat 1 behandeling en is het mogelijk om ‘preventief’ te ontwormen als je het maandelijks toedient. Een voorbeeld van een pipet is de Dronspot. Houd er wel altijd rekening mee dat je deze pipetten niet gelijktijdig kunt geven met een pipet om jouw kat te ontvlooien.

Ontwormen kat pasta

Er zijn ook verschillende ontwormingspasta’s die je kunt geven aan jouw kat. Een voorbeeld hiervan is de No Worm Pasta of de Vitaminthe. Beide pasta’s zijn breed werkzaam tegen vele soorten wormen en zijn ook geschikt voor kittens.

Tabletten ontworming kat

De meeste ontwormingsproducten in ons assortiment zijn in tabletvorm. Voorbeelden van merken zijn Adimere ontwormingMilbemax en Drontal. Naast de normale tabletten hebben we ook de Milprazon Chewable. Dit is een tablet met een natuurlijke leversmaak, zodat je de tablet ook als een snoepje kunt geven. Op de verpakkingen van de verschillende producten staat duidelijk vermeld hoe je het product moet gebruiken bij de kat.

Natuurlijke producten tegen wormen

Naast de reguliere ontwormingsproducten zijn er ook natuurlijke producten tegen wormen. Deze middelen zet je preventief in en zijn op natuurlijke basis. Ze zorgen ervoor dat het darmmilieu zodanig beïnvloed wordt dat de omstandigheden voor wormen in het darmstelsel zo ongunstig mogelijk zijn. Daarbij dragen deze kruiden bij aan een goede algemene darmgezondheid. Voorbeelden van dergelijke producten zijn: Cat Parex en Verm-X voor katten. Let op, deze middelen zijn uitsluitend preventief en doden de wormen niet, zoals reguliere ontwormmiddelen wel doen. Wanneer je deze kruidenpreparaten gebruikt, kan je het beste nog altijd meerdere malen per jaar een regulier ontwormmiddel gebruiken of regelmatig ontlastingsonderzoek laten uitvoeren door jouw dierenarts.

Binnenkat ook ontwormen?

Van alle spoelworminfecties bij katten zien we dat ongeveer 20% voorkomt bij katten die volgens de eigenaar uitsluitend binnenshuis gehouden worden. Dit is mogelijk omdat wormeieren via schoeisel mee naar binnen gedragen worden. Dit maakt dus dat het ontwormen ook voor binnenkatten noodzakelijk is!

Besmetting bij de mens

Overigens zijn wormen niet alleen schadelijk voor jouw huisdier, maar ook voor jou en jouw kinderen! Vooral spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen, lintwormen in mindere mate. Infecties worden voornamelijk gezien bij jonge kinderen, die wormeieren kunnen binnenkrijgen door op het gras of in het zand te spelen. Het is dus voor iedereen van belang om jouw kat regelmatig te behandelen tegen wormen en vlooien.

Alternatief Stronghold

Stronghold kat is een ontwormingsmiddel dat door de dierenarts kan worden voorgeschreven. Dit product is dan ook alleen te verkrijgen bij de dierenarts met een (herhaal) recept. Als alternatief voor Stronghold kun je Milbemax of een ander ontwormingsmiddel combineren met een receptvrij vlooien-/tekenmiddel zoals Advantage en Frontline Combo.

Merken

Er zijn verschillende merken te vinden tegen het behandelen van wormen: