Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Het beste middel tegen vlooien en teken bij katten

Het voorjaar staat weer voor de deur en je wilt je kat weer gaan beschermen tegen vlooien en teken. Maar welk product moet je kiezen voor jouw kat? De keuze in vlooien en teken middelen is tegenwoordig reuze. Wij gaan je helpen de keuze voor jouw kat makkelijker te maken!

Vrouw knuffelt met haar kat

Welke vlooien en teken middelen zijn er voor katten?

Katten zijn gevoeliger voor vlooien en teken producten dan honden. Sommige werkzame stoffen die voor honden worden gebruikt zijn zelfs giftig voor katten! Dit is bijvoorbeeld het geval voor permethrin en deltamethrin. Gebruik dus NOOIT een hondenproduct voor je kat.

Voor katten zijn er gelukkig wel ook verschillende vlooien en teken middelen:

Wij leggen uit welke variant je het beste kunt kiezen voor jouw kat!

Vlooien en tekenproducten

Wanneer kies je een vlooien en teken tablet voor je kat?

Tabletten zijn vrij nieuw als het gaat om de preventie tegen vlooien en teken bij katten.

Tabletten zijn eigenlijk alleen geschikt voor katten die makkelijk tabletten opnemen. Je kunt de tabletten zo geven als een snack of mengen door het voer.

Voordeel van een kauwtablet tegen vlooien en teken is dat de werkzame stof in het bloed terecht komt. Zo komt er geen werkzame stof in de talglaag of vacht van je kat en kan iedereen veilig knuffelen met de kat en kan de kat gewoon op bed slapen als je dat prettig vindt.

Nadeel is daarbij meteen dat vlooien en teken eerst moeten bijten voordat ze dood gaan. Tabletten zijn daarom minder geschikt voor katten met een vlooienallergie. Wees ook voorzichtig bij katten met verminderde lever- en nierfunctie.

Wat is de beste vlooien en teken tablet voor katten?

Tot voor kort waren er alleen de knoflooktabletten waarmee je je kat minder aantrekkelijk kon maken voor vlooien en teken. Daar is nu verandering in gekomen met de beschikbaarheid van de AdTab Kauwtabletten Kat. Deze tabletten doden vlooien binnen 8 uur en teken binnen 18 uur. Vlooien worden zo al gedood voor ze eitjes kunnen leggen.

Wanneer kies je een vlooien en tekenband voor je kat?

Een vlooien en tekenband is een goede optie als je kat het niet fijn vindt om iets toegediend te krijgen. Er zijn katten die al vertrokken zijn als ze het laatje horen waarin de pipetten of tabletten worden bewaard. Een band moet je ook omdoen, maar als die eenmaal zit, heb je wel gedurende een aantal maanden bescherming van je kat.

‘Is een band wel veilig als mijn kat buiten komt?’ is een veel gestelde vraag. Ja, die zijn veilig. Een goede vlooien en tekenband is zo gemaakt dat hij loskomt als er een groter gewicht aanhangt dan het gewicht van de kat. Daarbij is vaak een extra breekpunt toegevoegd. Een kat kan zich zo nooit ophangen aan de band.

Voorwaarde voor een goede werking is wel dat de band strak genoeg wordt omgedaan en wel met maximaal 2 vingers plat tussen de band en de huid.

Een band is niet geschikt voor katten die intensief lichamelijk contact hebben met mensen en kinderen of die bij kinderen in bed slapen.

Wat is de beste vlooien en tekenband voor katten?

Voor katten is er maar 1 band die werkt tegen zowel vlooien als teken en dat is de Seresto band. Deze band werkt tot wel 8 maanden tegen vlooien en teken en heeft ook een werking op de directe omgeving van de kat.

Wil je echt een vlooienband, dan kun je ook nog kiezen voor de Beaphar Vlooienband Kat – 6 maanden. Deze band werkt 6 maanden tegen vlooien.

Wanneer kies je een vlooien en teken pipet voor je kat?

Een spot on product of pipet met vlooien en tekendruppels is in de meeste gevallen een veilige optie voor je kat. De druppels worden tussen de vacht op de huid gedruppeld en de werkzame stof verspreid zich via de talglaag over het lichaam. Let er wel op dat je de kat niet aanraakt zolang de druppels nat zijn. Na opdrogen kun je je kat weer gewoon aaien.

Je kunt onderscheid maken tussen pipetten die alleen tegen vlooien werken of pipetten die tegen zowel vlooien als teken werken.

Wat is de beste vlooien en tekenpipet voor katten?

Wil je een combinatiepipet die werkt tegen zowel vlooien als teken, dan kom je bij katten eigenlijk altijd uit op de pipetten met fipronil.

Dit zijn producten als Frontline en Adimere Vlooien en Teken – Kat. Sommige producten bevatten naast een vlooien- en tekendodend middel ook een insectengroeiremmer, waardoor de larvale stadia van vlooien in de omgeving ook worden meegepakt. In het geval van een al aanwezige vlooienbesmetting kan dit helpen om de vlooienplaag onder controle te krijgen. Dan kies je bijvoorbeeld voor de Frontline Combo met naast Fipronil ook S-Methopreen.

Wil je een pipet die alleen werkt tegen vlooien, dan kun je kiezen voor de Vectra Felis of Advantage Kat. Vectra Felis heeft hierbij ook een effect op eitjes en larven in de omgeving.

Wanneer kies je een vlooienshampoo voor je kat?

Niet alle katten zullen zich makkelijk laten wassen. Heb je een kat die wel gewassen kan worden, dan kun je kiezen voor een vlooienshampoo als de kat ernstig besmet is met vlooien. Zo worden de meeste vlooien al van je kat afgewassen.

Wat is de beste vlooienshampoo voor katten?

Voor katten is de shampoo met Gentle Shampoo Dimethicone Hond & Kat het veiligst.

Is jouw kat niet te wassen, maar wil je wel iets met een uitwendige behandeling, dan kun je ook kiezen voor de Francodex Dimethicone Droogshampoo Kat.

Wanneer kies je een vlooienspray voor je kat?

Een spray is het meest praktisch bij jonge en kleine dieren. Je moet namelijk het hele dier behandelen. Katten vinden het vaak niet prettig om helemaal nat gemaakt te worden met een spray. Het is daarom vaak makkelijker om een alternatieve vlooien en tekenbehandeling te kiezen voor je kat.

Bij een vlooienbesmetting moet wel ook de omgeving worden behandeld. Hiervoor is een spray heel geschikt.

Wat is de beste vlooienspray voor katten?

Een kitten of kleine kat zou je kunnen behandelen met de Frontline Spray.

Voor de omgeving kun je kiezen voor de SectoShield Vlo en Mijt Omgevingsspray.

Er zijn ook omgevingssprays met Permethrin, maar gebruik deze heel voorzichtig in huishoudens met katten! Permethrin is al snel giftig voor katten.

Wanneer kies je natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken bij je kat?

Als alternatief op chemische middelen kun je ook kiezen voor een natuurlijke bescherming van je kat tegen vlooien en teken.

Let er bij de keuze van een natuurlijke bescherming op of het middel alleen een werende werking heeft tegen vlooien en teken, of dat de parasieten ook worden gedood. Dimethicon is eigenlijk het enige natuurlijke middel dat vlooien en teken op je kat doodt door ze te immobiliseren, waardoor ze afsterven.

Wat is de beste natuurlijke bescherming voor je kat tegen vlooien en teken?

Er zijn verschillende natuurlijke producten waarmee je je kat kunt beschermen tegen vlooien en teken. Welk product je kiest hangt meestal alleen af van je eigen persoonlijke voorkeur.

Wat is het beste vlooien en teken middel voor kittens?

Als je je kitten tegen vlooien en teken wilt behandelen hangt de product keuze af van het gewicht en de leeftijd van je kitten.

Bij kittens tot 6-7 weken leeftijd en een gewicht onder 600 gram kun je eigenlijk alleen veilig behandelen met de Frontline Spray.

Hierna kun je al overstappen op een spot on of tablet om je kitten te behandelen.

De Vectra Felis is bijvoorbeeld al geschikt vanaf 7 weken leeftijd en 0,6 kg. De AdTab kauwtabletten kunnen al gegeven worden vanaf 8 weken leeftijd en een gewicht van 0,5 kg.

Adimere Vlooien en Teken – Kat is te gebruiken vanaf 8 weken leeftijd en een gewicht van 1 kg.

De Seresto vlooienband is veilig te gebruiken vanaf 10 weken leeftijd. Houd wel rekening met de groei van je kitten en knip de band niet te kort.

Wat is het beste product voor katten met vlooienallergie?

Heeft jouw kat een vlooienallergie, dan is je kat allergisch voor het speeksel van de vlo. Je wilt dan dus voorkomen dat een vlo bijt. Kauwtabletten zijn dan minder geschikt, omdat vlooien eerst moeten bijten voordat ze dood gaan.

Kies voor je kat met vlooienallergie voor een uitwendige behandeling met vlooiendruppels of een vlooienband.

Wat is het beste product voor een kat met huid en vachtproblemen?

Als je kat last heeft van huid en vachtproblemen, kun je beter kiezen voor een kauwtablet. Vlooiendruppels en vlooienbanden werken door de werkzame stof te verspreiden via de talglaag. Bij huidproblemen is de talglaag vaak minder goed. Dit maakt dus ook dat een uitwendig product minder goed kan werken.

Ook rui kan een beperkende factor zijn voor het gebruik van een uitwendig product. Door het verlies van veel haar kan de werkzame stof uit een vlooienband of pipet ook verloren gaan. Dit kan er dan dus voor zorgen dat de bescherming tegen vlooien en teken (tijdelijk) minder goed is.

Wat is het beste product voor een kat die gevoelig kan reageren op medicatie?

Heb je een kat die snel kan reageren op medicatie? Kies dan een vlooien en tekenband. Deze band geeft de stof geleidelijk af. Zou je kat overgevoelig reageren, dan kun je de band af doen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten dan weer vanzelf.

Als een band geen optie is, kies dan een vlooien en teken druppel. Mocht je kat een reactie krijgen, dan kun je de werkzame stof weer uit de vacht wassen.

Voor een kauwtablet geldt: erin is erin. Mocht je kat op de tablet reageren, dan zul je moeten wachten tot de tablet is uitgewerkt.

Werken de lever of de nieren van je kat minder goed? Of heeft je kat last van een andere medische aandoening? Kies dan ook een uitwendige vlooien en tekenbehandeling.

We hopen dat deze blog je helpt om een betere keuze te maken voor het beste vlooien en tekenmiddel voor jouw kat.

Gebruik onze keuzehulp om tot het beste product te komen voor jouw kat. Meer weten over vlooien en teken bij katten? Lees dan ook eens onze blogs vinden over Vlooien bij katten en Teken bij katten.

Doe de keuzehulp

Toch nog vragen?

Heb je nog vragen over vlooien en tekenbescherming bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.