Service
Winkelwagen
Menu
Week van de teek - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Puppy's

Wanneer honden klein zijn is het vaak het allerleukst voor het baasje. Je kunt de hond nog alles leren en hij is helemaal afhankelijk van jou. Naast een goede fysieke verzorging hebben honden ook structuur en een mentale uitdaging nodig.

Populaire producten voor uw puppy

Blog artikelen over puppy's

Meer tips

Zindelijk

De pup moet bijvoorbeeld zindelijk worden. Pups moeten zeer regelmatig uitgelaten worden, om te voorkomen dat zij hun behoeften binnenshuis doen. Zodra hij buiten iets deponeert, moet de pup beloond worden. Het heeft geen zin om de hond te straffen als hij binnen plast. Hij zal het ofwel zien als een vorm van aandacht en dus opnieuw binnen plassen, ofwel denkt hij dat hij niet mag plassen in de buurt van het baasje. Gevolg is dat hij het buiten ook niet meer doet bij het uitlaten. Soms heeft de fokker de pup al zindelijkheidstraining gegeven. Plast de pup onverhoopt in huis, dan kan de urinegeur en -vlek verwijderd worden met Urine-Off voor de hond.

Training

Om jonge honden op te voeden worden er puppy-cursussen aangeboden. Pups leren heel snel. Het is dus verstandig om de pup telkens te belonen als hij iets goed doet. Als de hond zich slecht gedraagt, negeer hem dan, en reageer pas op hem zodra hij zich weer goed gedraagt. Ook kan je kort en duidelijk nee tegen de hond zeggen. Doe dat wel altijd op een lage toon. Met hoge, lange tonen beloon je de hond juist. Het is van belang dat je altijd consequent blijft. Om de pup te laten wennen aan alledaagse zaken en andere honden en personen, is het goed om hem overal mee naar toe te nemen. Ook hierbij geldt dat de fokker soms al begonnen is met de training.

Castratie

Vervolgens moet je een beslissing maken of jij jouw hond wil laten castreren of steriliseren. Bij reuen worden dan de testikels en bij teefjes de eierstokken verwijderd. Hierdoor kunnen er geen geslachtshormonen meer afgegeven worden en kunnen ze geen nakomelingen meer krijgen. Ook het gedrag van de hond kan veranderen na de operatie. Vooral bij teefjes is het belangrijk om een sterilisatie te overwegen, omdat hierdoor het risico op baarmoederontsteking, melkklierkanker en suikerziekte op latere leeftijd significant verkleind wordt.

Gebit

Een puppy heeft de eerste maanden nog een melkgebit. Vanaf dat de hond vier maanden oud is gaat hij die tanden wisselen en krijgt hij zijn definitieve gebit. Tijdens het wisselen kan het moeilijk zijn om brokken te eten. Het is dus ook heel normaal als de hond plots tanden mist in de eerste maanden van zijn leven. Het is belangrijk dat je op tijd begint met gebitsverzorging. Op die manier zullen veel gebitsproblemen op volwassen leeftijd voorkomen worden.

Beweging

Beweging is erg belangrijk voor jonge honden. Het ontwikkelt de spieren van jouw viervoeter en zorgt voor gezonde botten en gewrichten. De duur van een wandeling mag ook niet te lang zijn, en moet langzaam opgebouwd worden. De hoeveelheid beweging die de hond nodig heeft, hangt wel af van het ras en de leeftijd van de pup.

Voeding

Gezonde voeding is eveneens van belang voor een gezonde groei en gezonde botten. Bovendien krijgt de hond een glanzende vacht en voelt hij zich beter. Het beste is om de pup speciaal puppyvoer voor jonge honden te geven. Als de hond twaalf maanden oud is, kan je overstappen op volwassen voeding. Bij grotere rassen kan dat al iets eerder. Lees alles over belang van puppy voeding.

Wormen

Pups krijgen vaak wormen via de moedermelk. Dat kan zowel schadelijk zijn voor de hond als voor de mens. Vooral kinderen kunnen er gevoelig voor zijn. Ontwormingsmiddelen zijn er in tabletvorm, zoals Milbemax, maar ook in de pastavorm zoals Vitaminthe. Het is belangrijk om jouw pup van jongs af aan regelmatig te ontwormen.

Vlooien

Ook vlooien zijn vervelende beestjes. Het is aangeraden om de pup te behandelen met anti-vlooienmiddel, zelfs als hij geen last van vlooien heeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat pups die tijdens hun eerste jaar geen vlooien gehad hebben, ook minder risico lopen op een vlooienallergie als ze ouder zijn. Vlooienbestrijdingsmiddelen bestaan in de vorm van druppels, sprays, pilletjes en shampoos.