Service
Winkelwagen
Menu

Het belang van een passend gewicht

Een hond die goed op gewicht is ziet er niet alleen prachtig uit, het is voor hemzelf ook nog eens heel fijn! Als je hond niet te zwaar is, kan hij zich goed en makkelijk bewegen en zit hij letterlijk fijner in z’n vel. Maar een gezond gewicht is voor veel meer zaken belangrijk. Overgewicht heeft namelijk niet alleen invloed op het uiterlijk. Als je hond te zwaar is vinden er juist binnenin je hond processen plaats die behoorlijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond.

Hond op een grasveld

Waar heeft overgewicht allemaal invloed op?

 • Verminderde afweer: Het afweersysteem van je hond met overgewicht werkt minder goed. Hierdoor is je hond vatbaarder voor ziekten.
 • Gewrichtsproblemen: Als je hond te zwaar is, worden zijn gewrichten zwaarder belast. Hierdoor kan hij sneller last van zijn gewrichten krijgen.
 • Suikerziekte: Overgewicht zorgt ervoor dat een behandeling van suikerziekte moeizamer wordt.
 • Minder goede conditie: Door de extra kilo’s is je hond sneller buiten adem en kan hij minder makkelijk bewegen. Bij kortsnuitigen is kortademigheid een nog groter probleem.
 • Hartaandoeningen: Als je hond overgewicht heeft, moet het hart harder werken. Dit kan op latere leeftijd leiden tot hartproblemen.
 • Levensverwachting: Honden met overgewicht leven minder lang dan honden met een gezond gewicht.

Lichaamsconditiescorekaart

Met behulp van de lichaamsconditiescorekaart kun je goed vaststellen of jouw hond een mooi gewicht heeft. Het advies is je hond een aantal keer per jaar met deze kaart te vergelijken en hem op een score van 4 of 5 te houden. Zie je dat hij richting score 6 gaat, kun je snel ingrijpen en erger voorkomen!

Ben je benieuwd naar de score van jouw hond? Download dan de lichaamsconditiescorekaart.

Is je hond toch iets te zwaar?

Als je hond meer dan 10% zwaarder is dan zijn ideale gewicht, spreken we van overgewicht. Ongeveer de helft van alle honden in Nederland is te zwaar. Heb jij al eens goed naar het gewicht van je hond gekeken? Met jouw hulp lukt het vrijwel altijd je hond op een gezond gewicht te houden of weer te krijgen.

5 Tips om je hond verantwoord te laten afvallen:

1. Stop met het geven van snacks.
Je hond zal mogelijk flink protesteren en bedelgedrag vertonen. Dan is het moeilijk vol houden! Houd wat brokjes van zijn eigen voeding achter de hand die je kunt geven als het echt lastig wordt. Hier valt de grootste winst te behalen.

2. Begin met meer bewegen: gezond voor je hond en jezelf!
Iedereen weet: als je gewicht wilt verliezen, zul je moeten bewegen. Natuurlijk, ook minder eten, maar bewegen is een essentieel onderdeel als je je hond op een gezond gewicht wilt krijgen en houden. Jullie kunnen hier samen ook veel plezier aan beleven!

Het belang van bewegen:

 • Met bewegen verbrandt je hond calorieën en wordt de vetverbranding gestimuleerd.
 • Bewegen zorgt voor het behoud van een gezonde spiermassa. Je hond kan soepel blijven bewegen en een goede conditie behouden.
 • Tijdens het bewegen komen bepaalde hormonen vrij. Dit is goed voor de geestelijke gesteldheid van je hond.
 • Samen met je hond bewegen versterkt jullie band.

Wat kun je samen met je hond doen?

Zoek eens naar nieuwe plekken in de buurt om te wandelen; de afwisseling is leuk voor jou en je hond. Bouw de beweging rustig op en wandel wat vaker of iets langer. In de zomer vinden veel honden het fijn om te zwemmen en in de winter kun je het draven naast de fiets op gaan bouwen.

Naast fijne wandelingen maken, zijn er natuurlijk tal van andere activiteiten die je samen met je hond kunt ondernemen. Enkele suggesties:

 • Speuren – elke hond heeft een goede neus en kan speuren. Zo kunnen jullie samen actief wat meters afleggen.
 • Agility – Voor de behendige en soepele honden. Deze sport is minder geschikt voor kortsnuitigen (bv bulldoggen) en heel grote honden (bv Berner Sennenhonden).
 • Flyball – Voor deze sport is het fijn als je hond geen gevoelige gewrichten heeft.
 • Samen fietsen – Bouw dit wel heel rustig op, laat je hond altijd draven (niet rennen) en doe dit alleen bij temperaturen lager dan 20 graden. Dit is niet geschikt voor kortsnuitige honden.
 • Apporteren – Sommige honden worden heel blij van spelen met de bal. Doe dit niet te lang en te vaak in verband met de belasting van de gewrichten.
 • Voerspelletje – Op regenachtige dagen kun je je hond aan het werk zetten voor zijn brokjes.

3. Vraag advies aan de dierenarts.
Om je hond te laten afvallen moet je eerst zijn ideale gewicht vaststellen. Je dierenarts kan hierbij helpen en aangeven hoeveel en hoe snel je hond moet afvallen. Stel dan ook de vraag hoeveel hondenbrokken per dag zijn goed? Zo help je je hond op een verantwoorde wijze gewicht te verliezen.

4. Speciale voeding kan helpen.
Er zijn verschillende voedingen die het hongergevoel van je hond helpen verminderen en toch minder calorieën bevatten. Overleg met je dierenarts welke voeding het meest geschikt is voor jouw hond en stap in een tijdsbestek van 7 dagen langzaam over.

5. Hou vol!
Misschien wel de lastigste stap. Je hond is afhankelijk van jou wat hij te eten te krijgt. Het is dus ook aan jou om hem niet te veel en passende voeding te geven. Wees daarin consequent en je zult snel resultaat zien van jullie gezonde gewoonten!

Het kan best moeilijk zijn om je hond af te laten vallen. Onthoud dat een gezond gewicht ontzettend belangrijk voor hem is. Een te dikke hond loopt gezondheidsrisico’s. In goede conditie heeft je hond een hogere kwaliteit van leven en langere levensverwachting. Zo kunnen jullie dus langer plezier aan elkaar beleven.

Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.