Service
Winkelwagen
Menu

Weerstand en Probiotica voor honden

Probiotica zijn levende micro-organismen die kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering en stoelgang. Door een verbeterde samenstelling van de darmflora kan de algehele weerstand verbeteren.

Meer informatie

1 - 24 van 98 Producten

Evenwicht in de darm

De micro-organismen in probiotica zijn levende bacteriën en, in het geval van probiotica voor dieren, vaak gecombineerd met vezels die een gunstige werking hebben op de natuurlijk aanwezige darmflora bij jouw hond. Probioticaproducten zijn geen geneesmiddellen, maar voedingssupplementen met als doel de weerstand van jouw hond intact te houden of te verbeteren. De gunstige bacteriën en gisten die de hond binnenkrijgt door probioticasupplementen, zijn dezelfde bacteriën die van nature al in het lichaam van jouw hond aanwezig zijn. Wanneer het natuurlijke evenwicht van de normaal aanwezige bacteriën verandert, hebben virussen en ziektes meer kans om zich te ontwikkelen. Door probiotica te geven is de kans op (herstel van) een juist evenwicht in de darm groter en daardoor kan dit de afweer tegen ziektes bevorderen.

Waarom probiotica bij honden?

Veel honden hebben een eenzijdig dieet. Bij goed uitgebalanceerde (veterinaire) voeding is dit geen probleem. De samenstelling van veel aangeboden hondenvoeding is echter niet optimaal. Ze kunnen bijvoorbeeld te veel suikers bevatten waardoor het evenwicht van de darmbacteriën kan verschuiven. Daarnaast zijn er honden die voor bepaalde eiwitten of koolhydraten overgevoelig zijn. Deze honden kunnen onder andere maag- en/of darmklachten ontwikkelen. De hond kan bijvoorbeeld last hebben van winderigheid, de ontlasting kan te dun zijn, er kan sprake zijn van braken en soms kan er op langere termijn gewichtsverlies optreden. Deze dieren zijn vaak extra gevoelig voor ziekten aangezien het normale evenwicht van de darmbacteriën extreem verstoord is geraakt. Voor zulke honden kan het geven van probiotica (naast onder anderen een aanpassing van het dieet) een positieve bijdrage leveren aan het herstel van de gezondheid.

Antibiotica verstoren ook de goede bacteriën

Als jouw hond last heeft van een bacteriële infectie, kan het zijn dat je dierenarts een antibioticakuur voorschrijft om deze infectie te behandelen. Soms is het nodig dat jouw hond langere tijd antibiotica toegediend krijgt. Een vervelende en veel voorkomende bijwerking van antibiotica is diarree. Terwijl antibiotica bedoeld zijn om enkel de schadelijke bacteriën te doden, kunnen ze ook een negatief effect hebben op de gunstige, van nature aanwezige bacteriën in de darmen. Door het verstrekken van probiotica na het eindigen van de antibioticakuur kan de normale darmflora weer sneller in evenwicht raken.

Prebiotica

Veel preparaten zijn combinaties van pro- en prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die gunstig zijn voor de groei van goede darmbacteriën. Door naast probiotica ook prebiotica te geven wordt het dikke darmmilieu zodanig beïnvloed dat herstel van de darmflora mogelijk is. Stoffen die tot de prebiotica behoren zijn bijvoorbeeld onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels.

Moet ik altijd probiotica toedienen?

Voor een gezonde darmflora hoef je niet standaard een probioticasupplement te geven. Wanneer er duidelijke tekenen zijn van een verstoorde afweer, na een antibioticakuur of bij de oudere hond, kan het verstrekken van een goed probioticaproduct ondersteunend werken.