Service
Winkelwagen
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Alleen thuis blijven van je pup

Honden zijn van nature groepsdieren en graag in gezelschap van groepsgenoten. In de natuur is dit de roedel en in de thuissituatie het baasje en het gezin. Gezinshonden moeten leren om alleen thuis te blijven. Ze moeten er hierbij op leren vertrouwen dat de baas ook weer terugkomt. Leert een hond niet goed om alleen te blijven, dan heb je kans op ongewenst gedrag als blaffen, slopen en onzindelijkheid in huis.

pup met speeltje

Leer je hond zo vroeg mogelijk om alleen thuis te blijven

Het helpt om een hond als pup al te leren om alleen te blijven. Het is belangrijk je te realiseren dat elke hond anders reageert op alleen zijn en de ene hond kan van nature beter alleen zijn dan de andere. Dit kan ras afhankelijk zijn, maar ook binnen hondenrassen bestaan grote verschillen. De training om je hond alleen thuis te kunnen laten moet daarom ook op je eigen hond worden afgestemd.

Bouw het alleen zijn langzaam op

Langzaam opbouwen van de tijd dat je hond alleen is, is belangrijk zodat je hond het vertrouwen krijgt EN houdt dat je ook weer terugkomt. Laat je je hond te snel te lang alleen, dan kan dit stress bij je hond geven. Dit gevoel wordt vervolgens gekoppeld aan het alleen zijn, dus elke keer dat hij in het vervolg alleen wordt gelaten heeft je hond stress. Er ontstaat een soort negatieve cirkel die vaak moeilijk is te doorbreken en soms tot echte verlatingsangst kan leiden.

Hoe zelfstandig is jouw hond?

Je hond kan eigenlijk pas leren alleen te blijven als hij een bepaalde mate van zelfstandigheid heeft en niet gewend is de hele dag achter je aan te lopen en bij je te zijn. Dit zal dus eerst geoefend moeten gaan worden. Dat je hond ’s nachts rustig op een andere plek kan slapen wil niet zeggen dat hij overdag ook makkelijk alleen kan blijven. Dit is meer een dagelijks terugkerend ritueel. Overdag weggaan en een tijdje wegblijven is heel anders voor je hond.

Het oefenen van alleen thuis blijven

Kan je hond rustig een tijdje alleen zijn als je ergens anders in huis bent, dan kun je gaan oefenen met het alleen thuis laten blijven van je hond. Eerst bijvoorbeeld alleen de voordeur open en dicht doen en vervolgens ook echt naar buiten gaan en de tijd dat je buiten blijft verder uitbouwen. Beloon je hond als hij rustig blijft en bouw de tijd buiten steeds verder uit. Schenk echter niet te veel aandacht aan de hond bij binnenkomst. Weggaan en terugkomen moet normaal worden voor je hond.

Koppel een commando aan het thuisblijven

Koppel eventueel een vast (korte) zin aan het weggaan, zoals ‘tot straks’ of ‘baasje is zo terug’. Je hond leert dan dat je even weg bent, maar ook weer terugkomt. Neem niet te uitgebreid afscheid en besteed in de periode voor je weggaat niet te veel aandacht aan je hond, omdat het contrast met het alleen zijn dan nog groter is als je weg bent.

Een hondenbench kan goed helpen in deze oefening. Voorwaarde is wel dat de hond helemaal positief gewend is aan de bench. Lees hiervoor ook ons artikel over benchtraining.

Kan mijn hond echt goed alleen thuis blijven?

Het kan helpen om af en toe te testen of je hond ook daadwerkelijk rustig is als je weg bent. Je kunt dit met een camera filmen of geluidsopnamen maken. Eventueel kun je je buren vragen even op te letten of ze iets zien of horen als je weg bent. Dat je hond stil is als je thuis komt wil niet zeggen dat hij goed alleen kan zijn. Hij kan ook gestopt zijn met blaffen omdat hij je auto heeft horen aankomen.

Je oudere hond leren alleen thuis te blijven

Oudere honden kunnen ook leren alleen te blijven. Soms is er echter een reden waarom oudere honden niet alleen kunnen blijven en is er echt sprake van verlatingsangst. Het is dan vaak belangrijk om met behulp van een gedragsdeskundige de oorzaak van het gedrag te achterhalen en samen met de gedragsdeskundige een trainingsschema op te stellen.

Nog wat extra tips om het alleen zijn van je hond makkelijker te maken:

  • Zet de radio aan als je weggaat.
  • Geef je hond iets lekkers als je weggaat, zoals een kluif (kijk eens op onze website voor de verschillende kluiven of een gevulde kong (bijvoorbeeld onze Kong Classic), zodat hij even bezig is.
  • Maak een soort vast ritueel van je vertrek, maak het voorspelbaar. Dit werkt echter alleen als je hond al gewend is dat je af en toe weggaat en terugkomt. Een niet goed getrainde hond zal bij het herkennen van dit ritueel juist onrustig worden.

We wensen je veel succes met de training!

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.

Relevante artikelen