Service
Winkelwagen
Menu

Blaas, nier, lever en hart hond

Aandoeningen zoals blaasontsteking en blaasstenen zijn veel voorkomende problemen bij honden. Daarnaast komt incontinentie regelmatig voor bij oudere, gesteriliseerde teven.

Meer informatie

1 - 24 van 175 Producten

Blaasaandoeningen

Blaasproblemen zijn te herkennen aan pijn bij het plassen, vaak kleine plasjes doen, onbewust urineverlies, plassen in huis en bloed in de urine. Om vast te stellen wat het probleem exact is, kan er een klinisch onderzoek en urineonderzoek plaatsvinden. Soms is er aanvullende diagnostiek nodig, zoals een echografie of een bacteriologische kweek.

Nieraandoeningen

Nierproblemen komen vooral voor bij oudere honden. Het kan daarbij gaan om acuut nierfalen of chronisch nierfalen. Acuut nierfalen kan onder andere gezien worden bij bepaalde vergiftigingen. Wanneer de nieren het bloed niet meer (voldoende) filteren van allerlei ongewenste stoffen, stapelen deze zich op in het lichaam. Dit kan zorgen voor een verminderde eetlust, misselijkheid, braken, gewichtsverlies, slechte conditie en letsels aan het mondslijmvlies. Over het algemeen worden de klachten pas zichtbaar wanneer ongeveer 70% van de totale nierfunctie reeds verloren is. Bij chronisch nierfalen kan het niet-functionerende nierweefsel niet meer herstellen. De behandeling richt zich onder andere op het sparen van het nog functionerende nierweefsel. Dit kan onder andere gebeuren door middel van een aangepast dieet en voedingssupplementen.

Hartaandoeningen

Meer dan tien procent van alle honden krijgen ooit last van een hartaandoening. Het kan dan gaan om een niet goed sluitende hartklep of een aandoening aan het hartspierweefsel. Beide aandoeningen kunnen als gevolg hebben dat het bloed minder effectief gepompt wordt. soms hebben de honden zelf helemaal geen klachten en wordt een hartruis per toeval ontdekt bij de jaarlijkse controle. In andere gevallen zijn symptomen te herkennen als gewichtsverlies, hoesten, lusteloosheid en flauwvallen. Afhankelijk van de oorzaak kan je dierenarts een therapie instellen. Met de juiste medicatie en de juiste ondersteuning kan de hond in veel gevallen nog een comfortabel leven leiden.

Leveraandoeningen

Leverziektes kunnen erg vervelende gevolgen hebben voor jouw hond. De lever is als het ware een echte duizendpoot en vervult veel verschillende functies in het lichaam. Denk aan taken binnen de hormoonhuishouding, stofwisseling en ontgifting. Leverproblemen kunnen zeer uiteenlopende klachten geven, soms worden eerder eerder vage klachten gezien. De symptomen die kunnen opvallen zijn wederom een verminderde eetlust, veranderingen in drinkgedrag, vermagering, algemene slechte conditie of geelzucht.