Service
Winkelwagen
Menu

Huisdieren maken gelukkig

Wist je dat een huisdier je gelukkig maakt en ze er ook voor zorgen dat je gezonder bent en langer leeft? Naast het feit dat het gewoon heel fijn is om een huisdier te hebben, hebben ze ook positieve effecten op je mentale en lichamelijke gezondheid.

Golden Retriever met gezin

Actiever

Een huisdier vraagt regelmatig om aandacht en verzorging, waardoor je als baas actiever bent. Een hond moet minimaal drie keer per dag uitgelaten worden en aangezien de hond dit niet zelf doet, zul je als baasje met de hond op pad moeten. Handig, zo’n kwispelende personal trainer. Een toename in beweging leidt tot een verminderde kans op overgewicht en verbetert de conditie van hart- en bloedvaten. Een win-win situatie voor zowel eigenaar als baas dus.

Socialer

Een huisdier brengt veel gezelligheid in huis en zorgt buitenshuis voor meer sociale contacten. Eigenaren die met hun hond wandelen, zullen sneller nieuwe contacten leggen en een gesprek aangaan dan mensen zonder hond. De hond is vaak een toegankelijk gespreksonderwerp waardoor je makkelijker gezellig aan de praat raakt. Ook oudere mensen leggen sneller contact met buurtbewoners of andere baasjes die in het park hun dier uitlaten. Een fijn gesprek doet ieder mens goed.

Mentale gezondheid

Aaien en knuffelen met je huisdier zorgen ervoor dat het stofje oxytocine vrijkomt in je lichaam. Oxytocine werkt stress verlagend en zorgt voor een rustgevend en gelukzalig gevoel. Tevens zorgt het voor een versterking van de band met je geliefde huisdier. Een bijgaande positieve bijkomstigheid van oxytocine is een verlaging van de bloeddruk en hartslag, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op je hart- en bloedvaten.

Mensen met een huisdier voelen zich over het algemeen minder angstig, eenzaam en depressief; zorgen voor een dier geeft voldoening en een zelfverzekerd gevoel. Chronisch zieke mensen voelen zich vaak minder neerslachtig met een gezellig huisdier om hun heen. Een dier geeft structuur aan je leven. En huisdieren laten je regelmatig lachen – want wat is er nu leuker om naar te kijken dan een hond die zijn ‘drie dwaze minuten’ heeft of een kat die zich lekker opkrult op de verwarming?

Onvoorwaardelijke liefde

Honden, katten, konijnen en knaagdieren worden niet voor niets ‘gezelschapsdieren’ genoemd. De meeste zoeken maar wat graag ons gezelschap op. Ze willen knuffelen of spelen en gewoon lekker bij je in de buurt zijn. Ze bieden onvoorwaardelijke liefde, oordelen nooit, bieden genegenheid en zijn ontzettend trouw. Daarbij zijn ze altijd blij en enthousiast, want door wie wordt je elke dag even vrolijk begroet als je thuis komt? Juist, in veel gevallen is het je huisdier die staat te springen als hij de sleutel in het slot hoort. Honden kunnen emoties vaak goed aanvoelen en merken het wanneer je verdrietig bent. Ze zullen je dan troost komen bieden. Het zorgen voor dieren kan daarnaast veel voldoening geven en is voor sommige mensen een doel om voor te leven.

Gezondheid

Naast bovenstaande voordelen die huisdieren met zich meebrengen heeft het naast het actievere leven ook andere positieve effecten op de fysieke gezondheid. Kinderen die in een omgeving met honden en katten opgroeien blijken minder gevoelig te zijn voor de ontwikkeling van astma en andere allergieën. Bij kinderen met ADHD of autisme kan het ook nuttig zijn om huisdieren te nemen. Ze kunnen baat hebben bij de interactie met dieren en de verzorging die erbij komt kijken. Het geeft rust en structuur en door de band met het dier kan een kind zelfverzekerder worden. Daarnaast kan het helpen om bepaalde barrières te overwinnen en verantwoordelijkheid te dragen voor bepaalde taken.

Ook oudere mensen hebben baat bij een huisdier. Ze blijven vaak langer zelfstandig als ze een huisdier hebben, wat de algemene gezondheid ten goede komt. Daarnaast heeft meer beweging door het zorgen voor het dier ook een positief effect op de gezondheid. Huisdierbezitters hebben vaak een lager cholesterolgehalte. Al deze factoren dragen eraan bij dat de kans op hart- en vaatziektes afneemt.

Honden hebben een zesde zintuig en kunnen heel nuttig zijn voor mensen met suikerziekte of epilepsie. Ze kunnen namelijk een verandering van het bloedsuikergehalte aanvoelen. Niet elke suikerziekte patiënt voelt een zogenaamde ‘hypo’ (te laag bloedsuiker) aankomen. Een hond kan zijn eigenaar waarschuwen wanneer het bloedsuiker gevaarlijk lage waardes bereikt en vertellen wanneer er actie ondernomen moet worden.
Daarnaast kunnen honden bij mensen met epilepsie de omgeving waarschuwen wanneer iemand buiten het zicht van anderen een epileptische aanval heeft. Ze kunnen ook de baas waarschuwen voordat de aanval optreedt zodat deze zichzelf veilig kan stellen. Natuurlijk zijn zulke honden erg kostbaar, aangezien er veel training nodig is om een dergelijke hulphond op te leiden.

Langer leven

Uit Zweeds onderzoek is recent gebleken dat hondeneigenaren langer leven dan mensen zonder hond. Dit is vooral te danken aan de verlaagde kans op hart- en vaatziekten, welke doodsoorzaak nummer 1 is in Westerse landen. De verlaagde kans op hart- en vaatziekten kunnen we inmiddels goed verklaren door hetgeen dat hierboven beschreven is.

Kortom; een gezelschapsdier is niet alleen heel gezellig, maar het zorgt er ook nog eens voor dat we gezonder, gelukkiger en langer leven. Genoeg reden om onze viervoeters te verwennen!

Relevante producten