Service
Winkelwagen
Menu

Alles over dieetvoer voor je hond en kat

We willen allemaal onze honden en katten zo goed mogelijk verzorgen. Daarbij hoort ook een geschikt voer voor je hond of kat. Natuurlijk in eerste instantie om je huisdier zo lang als mogelijk gezond te houden. Daarnaast bestaat er dieetvoer om je hond of kat te ondersteunen op het moment dat ze ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de blaas en urinewegen, de nieren, het maagdarmkanaal, de lever, huid en voedselallergie, suikerziekte, stress, overgewicht, gewrichtsproblemen en noem er zo nog maar een paar.

Alles over dieetvoer voor je hond en kat

Waarom geef je dieetvoer aan je hond of kat?

Als je hond of kat ziek wordt en je dierenarts heeft gevonden wat er mis is met je dier, dan moet er een plan worden gemaakt om je hond of kat te behandelen. Je kunt dieren behandelen met medicijnen en supplementen, maar zeker ook met dieetvoer.

In deze blog bespreken we welke dieetvoedingen er zijn en waar je rekening mee moet houden als je dier op dieetvoer wordt gezet.

Welke dieetvoedingen zijn er voor honden en katten?

Er zijn heel veel verschillende merken dieetvoeding. Denk bijvoorbeeld aan het dieetvoer van Vetality, Royal Canin, Sanimed of Hill’s. Bekijk hier ons hele assortiment dieetvoer voor honden en dieetvoer voor katten.

Houd er hierbij rekening mee dat dieetvoer voor honden niet geschikt zijn voor katten en andersom, tenzij anders vermeld op de verpakking door de fabrikant.

Op welke manier is een dieetvoer anders dan een normale voeding?

Dieetvoer is dus zo aangepast dat ze bij een bepaalde ziekte kunnen ondersteunen. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Een nierdieet bevat bijvoorbeeld minder eiwit, omdat bij de vertering van eiwitten stoffen vrij komen die schadelijk zijn voor de nieren. Fosfor is ook belastend voor de nieren en zit dus ook minder in een nierdieet. Daarnaast is het zoutgehalte verlaagd om de bloeddruk te verlagen.

Een hypoallergeen dieet wordt vaak ingezet om de huid te ondersteunen en in geval van voedselallergie of voedselintolerantie. Deze voeding bevat vaak gehydrolyseerde (klein geknipte) eiwitten of eiwitten van één specifieke, voor je huisdier onbekende, eiwitbron. Daarnaast vaak ook één minder voorkomende koolhydraatbron en extra vitamines, mineralen en vetzuren om de huid te ondersteunen.

Een andere veel voorgeschreven voer is het dieetvoer om blaasgruis bij katten en blaasstenen bij honden te voorkomen of zelfs op te lossen. Dit voer bevat minder stoffen die gruis kunnen vormen, zorgt voor een goede zuurgraad van de urine en zorgt voor verdunning van de urine.

Staat je hond of kat op een ander dieetvoer? Lees hier meer over de mogelijkheden van dieetvoer voor je hond en kat met de bijbehorende kenmerken.

Wanneer geef je welke dieetvoer aan je hond of kat?

Op de verpakking van een dieetvoer staat duidelijk beschreven in welke gevallen je een dieet wel mag geven, maar ook specifieke gevallen waarin je het dieet beter NIET kunt geven. Het is daarom altijd verstandig om alleen een dieetvoer aan je hond of kat te geven als dit door je dierenarts wordt geadviseerd.

Hoelang mag je dieetvoer geven aan je hond of kat?

Een voerfabrikant is wettelijk verplicht om op een dieetvoer aan te geven dat je het 6 maanden mag geven aan je hond of kat.

Dit wil niet zeggen dat dit dieetvoer na 6 maanden niet meer gegeven mag worden. De periode van 6 maanden is bedoeld om je hond of je kat weer door je dierenarts te laten controleren. Als het dieetvoer het gewenste effect heeft op je hond of kat, kan worden besloten het voer langere tijd of zelfs levenslang te geven.

Denk bijvoorbeeld aan honden en katten met nierfalen, allergie en artroseklachten. Deze klachten gaan niet meer over, dieren met deze klachten hebben dus hun hele leven een ondersteunend dieetvoer nodig.

Staat je hond of kat dus op een dieetvoer? Stop dan niet zo maar met deze voeding! Overleg met je dierenarts of je deze voeding tijdelijk moet geven aan je dier of langer, bijvoorbeeld levenslang.

Je kunt altijd contact opnemen met onze dierenarts via dierenarts@medpets.nl als je vragen hebt over het voer van je huisdier.

Relevante producten