Service
Winkelwagen
Menu
Profiteer nu tijdelijk van 10% korting op snacks met kortingscode MEDPETSEK10 Lees meer

Vachtverzorging in de zomer

In de zomer duren de dagen langer, is het zonniger en warmer... Het is lekker korte broeken en T-shirtjesweer! Onze huisdieren kunnen hun vacht alleen niet uittrekken. Om ze toch comfortabel de zomer door te helpen, verdient de vachtverzorging wel wat extra aandacht.

Hond ligt op rug en wordt gekamd

Hoe houdt mijn hond of kat zich koel?

Voor ons is het heerlijk om in de zomer met korte mouwen en op slippers rond te lopen. Wij kunnen zo goed onze warmte kwijt. Daarnaast hebben wij zweetkliertjes in onze huid zitten. Als ons lichaam oververhit dreigt te raken, produceren deze zweet. Door de verdamping van het zweet koelt het lichaam weer af.

Honden en katten hebben alleen zweetklieren in hun voetzolen. Dit werkt dus niet heel efficiënt. Honden verliezen het grootste deel van hun lichaamswarmte door te hijgen.

Kan ik mijn hond of kat dan niet gewoon scheren?

Nee, dit kan je beter niet doen! Je denkt misschien dat het lekker koel is om minder vacht te hebben. Het tegenovergestelde is echter waar. De vacht is namelijk een natuurlijke isolatielaag. Tussen de haren bevindt zich een laag lucht die jouw dier in de zomer koel en in de winter warm houdt. Als die isolerende laag verwijderd wordt, door bijvoorbeeld alles af te scheren, is de verkoelende werking in de zomer ook weg. Jouw hond heeft meer moeite met het handhaven van zijn lichaamstemperatuur.

Andere nadelen van het wegscheren van de vacht zijn dat de huid meer blootgesteld wordt aan de zon. Hierdoor kan deze verbranden. Ook komt het voor bij honden dat het haar niet meer terug wil groeien nadat het geschoren is: post-clipping alopecia. Het kan dan tot 2 jaar duren voordat de vacht volledig terug gegroeid is.

Wat te doen bij zonnebrand?

Honden
Zonnebrand wordt veroorzaakt door te veel blootstelling aan de zon. Dit gebeurt met name op lichte of ongepigmenteerde en dunbehaarde huid. Denk bijvoorbeeld aan de snuit, oren en buik, maar ook uiteindes van ledematen.

Sommige honden zijn van zichzelf al gevoeliger voor verbranding in de zon. Witte Boxers en Bull Terriërs, Amerikaanse Staffordshire Terriërs, Beagles, Dalmatiërs en Duitse Staande Kortharen verbranden bijvoorbeeld sneller dan andere rassen. Maar honden waarbij de vacht geschoren is, zijn ook gevoeliger voor verbranding door de zon. De huid wordt immers niet meer (zo veel) beschermd door de haren.

Verbranding ziet er bij jouw hond hetzelfde uit als bij jou. De huid wordt dus rood en schilferig. Als de huid nog langer aan de zon blootgesteld is, treden er ook kaalheid, korstvorming, bultjes, puistjes en blaarvorming op. Vaak raakt de huid ook ontstoken. Uiteindelijk kan het zelfs ontaarden tot huidkanker.

Om verbranding te voorkomen kun je jouw hond insmeren met een goede zonnebrandcrème, zoals Dermoscent SunFREE of Puur Sun Cream.

Is jouw hond toch verbrand? Vermijd dan verdere blootstelling aan de zon. Zorg er dus voor dat hij binnen of in de schaduw blijft. Bij heftige verbrandingen moet jouw hond altijd gezien worden door je dierenarts.

Katten
Meestal zoeken katten wel op tijd een beschut plekje op, maar de echte zonaanbidders lopen ook zeker kans op verbranding. Vooral witte katten (en naaktkatten) zijn hier gevoelig voor. Meestal treedt het op aan de oorranden of -punten. Maar ook de oogleden, neus of lippen kunnen verbranden. In eerste instantie raakt de huid verbrand, maar als de blootstelling aan de zon doorgaat, kan de kat huidkanker krijgen.

Het beste zou zijn om een witte kat helemaal niet in de zon te laten. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt jouw kat beschermen door twee keer per dag de oren in te smeren met een goede zonnebrandcrème (zoals Dermoscent SunFREE). Jouw naaktkat moet uiteraard volledig worden ingesmeerd.

Hoe kan ik dan de vacht het beste verzorgen bij warm weer?

Voorafgaand aan het warme weer is vaak een ruiperiode. Wanneer er veel losse haren zijn, ligt het ontstaan van klitten op de loer. Klitten zijn ideale broedplaatsen voor bacteriën en parasieten. Als je het dier daarbij ook nog laat zwemmen of met water laat spelen en hem vervolgens niet goed afdroogt, kan het rondom de klit gaan broeien. Dit is de ideale situatie voor het ontstaan van een hotspot. Dit is een rode, natte en jeukende plek die plots ontstaat en vaak snel uitbreidt. De plek is vaak veel groter dan op het eerste gezicht lijkt! Ga op tijd naar je dierenarts voor een goede behandeling!

Klitten verwijder je dus zo snel mogelijk. Controleer dagelijks de gehele vacht. Vergeet vooral de oksels en liezen niet. De beginnende klitten ontwar je gemakkelijk met je vingers. Borstel of kam jouw hond of kat ook regelmatig om klitten te voorkomen. Het beste kun je borstelen met een slickerborstel of een kam gebruiken met een grove en een fijne kant, zoals de Trixie Metalen Kam. Gebruik bij het controleren de grove kant van de kam.

Soms verkleurt de vacht onder invloed van zonlicht. De huid en vacht zijn dan ook vaak droger. Zorg dan dat je de huid en vacht zo goed mogelijk voedt en hydrateert, zoals met de Beaphar Bio Shampoo en Conditioner. Als je dier veel last heeft van kriebels door een gevoelige huid, dan kun je de Maxani AtopOat gebruiken. Deze shampoo is ook geschikt voor paarden met zomereczeem.

Katten worden niet graag gewassen. Gelukkig zijn er ook pipetten die de huid verzorgen, zoals de Allerderm Spot-on en de Dermoscent Essential 6 Spot-on.

Krijgt jouw hond of kat toch snel klitten ondanks de regelmatige verzorging? Vraag dan een gediplomeerd trimmer om jou daarbij te helpen.

Het is misschien niet de vacht, maar vergeet ook de voetzolen niet! In de zomer wordt asfalt snel te heet. Je kunt dit controleren door zelf je handpalm op het asfalt te leggen. Is het voor jou te warm? Dan geldt dat ook voor jouw hond. Je kunt de kussentjes beschermen met Vetramil Paw Wax.

Heb je nog vragen over de vachtverzorging? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl