Service
Winkelwagen
Menu

EHBO bij contact eikenprocessierups

Als je denkt dat je dier in contact is geweest met de brandharen van de eikenprocessierups is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts! Vaak zal deze adviseren zo snel mogelijk een afspraak te maken ter controle. Soms is dit niet meteen mogelijk en dan is het toch wel handig als je weet wat je zelf al kunt doen om je dier te helpen.

ehbo eikenprocessierups

Ben je bang dat je dier in contact is geweest met de brandharen, maar zie je geen klachten, dan kun je in ieder geval de vacht goed afspoelen/wassen. Spoel de vacht eerst alleen af met water om alle eventuele losse brandharen weg te spoelen. Strippen met plakband kan ook. Daarna kun je je hond nog wassen met een verzorgende of kalmerende shampoo om eventuele haren die tussen de vacht zijn gekomen weg te wassen. Spoel goed na.

Geschikte verzorgende shampoos zijn bijvoorbeeld: DermAllay Sensitive ShampooDouxo Care Shampoo . Voor paarden kan bijvoorbeeld de Maxani Rescue Shampoo worden gebruikt.

Als de huid al wat geprikkeld is kun je ook wassen met speciale shampoos voor de geprikkelde huid, zoals Allermyl SIS Shampoo of Coatex Medicinale shampoo .Voor paarden is de Maxani Honing Complex Shampoo een goede optie.

Zorg dat je de kop en eventueel de bek spoelt met (lauw) water. Voorkom dat er water in de keel van je dier loopt en zorg ook dat je dier het water niet allemaal op kan drinken.

Om ogen te spoelen zijn er speciale spoelvloeistoffen, zoals Ophta-Clean  of AA Oogreiniger. Deze producten zijn vaak fysiologisch of met dezelfde pH als traanvocht, zodat de ogen niet onnodig geprikkeld worden.

De huid rond de ogen is ook extra gevoelig. Deze kun je spoelen met bovenstaande producten, maar ook met speciale reinigers voor de oogleden (dus niet in de ogen!) zoals Optixcare Eye Cleaner . Voor paarden en boerderijdieren is de Vetericyn Plus Eye Wash makkelijker in gebruik door de sproeikop.

Als je bovenstaande producten niet voor handen hebt, spoel dan met gewoon water.

Overmatig spoelen is belangrijk. Probeer zo min mogelijk te wrijven, omdat je hiermee de brandharen kunt verspreiden en juist meer irritatie opwekt.

Daarnaast kun je de ogen beschermen met een verzorgende zalf met vitamine A, bijvoorbeeld Ophtosan of AA-Retinol 15 Oogzalf.

Als de huid geprikkeld is kun je deze verzorgen met speciale zalven of sprays, zoals VetramilDermiel Huidspray of Pet’s Relief Derm-10. Tegenwoordig zijn er ook speciale producten ontwikkeld tegen de irritatie door de brandharen van de processierups, zoals de Processierups Gel en de Amos Paardenbalsem.

Onthoud dat bovenstaande adviezen alleen bedoeld zijn als eerste hulp of als niet meteen een dierenarts bezocht kan worden. Het blijft belangrijk om meteen contact op te nemen met je dierenarts bij een verdenking op klachten door de eikenprocessierups!

Lees hier het hele artikel over de eikenprocessierups en de risico’s.

Kijk voor meer informatie op het kennisplatform van de eikenprocessierups: processierups.nu.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.