Service
Winkelwagen
Menu

Thermometers voor Katten

Als je kat ziek is, kan het zinvol zijn om de temperatuur van je kat te weten. Katten kunnen namelijk net als mensen (en andere dieren) koorts ontwikkelen.

Het is dan wel belangrijk dat je een betrouwbare thermometer in huis hebt en weet hoe je die moet gebruiken bij je kat.

Hier vind je alle geschikte thermometers om te gebruiken bij een kat.

Meer informatie

1 - 4 van 4 Producten

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een kat?

Om te weten of je kat een afwijkende lichaamstemperatuur heeft, moet je eerst weten wat de normale lichaamstemperatuur van een kat is. De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 38.0-39.0 graden Celsius. Stress kan er bij katten voor zorgen dat de temperatuur oploopt tot 39.5 graden Celsius. Een bezoek aan de dierenarts geeft vaak stress bij je kat. Het kan daarom betrouwbaarder zijn om de lichaamstemperatuur van je kat thuis al op te meten.

Als de lichaamstemperatuur van je kat te hoog is kan er sprake zijn van oververhitting of koorts.

Oververhitting bij een kat

Katten kunnen oververhit raken door:

  • Stress
  • Druk spelen en rennen
  • Een te korte neus door een brachycephale lichaamsbouw (o.a. Pers en Brits Korthaar): je kat kan dan onvoldoende afkoelen via de ademhaling
  • Een te warme omgeving, bijvoorbeeld een auto in de zon of onvoldoende beschutting buiten

Door oververhitting kan er orgaanschade optreden. Het is belangrijk je dier meteen te koelen en contact op te nemen met je dierenarts.

Koorts bij een kat

Koorts ontstaat door een reactie in het lichaam. Vaak wordt het veroorzaakt door een ontsteking. Denk aan:

  • een bacteriële infectie
  • een virale infectie
  • auto-immuunziektes

Koorts heeft in tegenstelling tot oververhitting een functie in het lichaam.

Hoe meet je de lichaamstemperatuur van een kat?

Je meet de lichaamstemperatuur van een kat met een digitale thermometer, rectaal, dus in de anus. Gebruik bijvoorbeeld de Thermometer Microlife VT 1831. Deze geeft al na 10 seconden een resultaat.

Je moet voor een betrouwbare meting de thermometer zeker 2 cm via de anus naar binnen brengen. Maak de thermometer eerst glad met een beetje spuug of vaseline. Dit kan bij een kat weerstand opleveren. Het is belangrijk dat je dan niet doorduwt! Dit is heel pijnlijk voor je kat, omdat je kat de darmspieren aanspant. Wacht ongeveer een minuutje en probeer de thermometer dan verder naar binnen te brengen met een draaiende beweging.

Let op! Soms kan de anus een beetje open staan. Dit zorgt voor lucht in het laatste deel van de dikke darm en maakt de temperatuur lager dan deze in werkelijkheid is.

Kijk hier voor een thermometer voor honden.

Heb je nog vragen over het opmeten van de lichaamstemperatuur van je kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.