Service
Winkelwagen
Menu

Kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren kunnen heel goed samen gaan. Kinderen kunnen veel leren van de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het verzorgen van een huisdier.

kinderen en huisdieren

Wel is het belangrijk van tevoren na te denken over welke diersoort en ras in uw gezinssituatie past. Ook moet u er rekening mee houden dat er tijd geïnvesteerd moet worden om uw kinderen te leren omgaan met de nieuwe huisgenoot. Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) kunt u meer informatie vinden over de combinatie huisdieren en kinderen.

Andersom moet u als u in verwachting bent er rekening mee houden dat de komst van een baby ook een grote invloed kan hebben op uw huisdier. Het is natuurlijk fijn wanneer een dier al van jongs af aan gewend is aan drukte van kleine kinderen (doordat hij goed gesocialiseerd is), maar dit is niet altijd het geval. Dit hoeft geen problemen te geven, maar vraagt wel extra aandacht en voorbereiding van uw kant. In dit artikel geeft onze dierenarts u een groot aantal tips en wijst zij u op belangrijke (voorzorgs)maatregelen.

Gezinsuitbreiding

Een kind vraagt veel aandacht. Daar waar u eerst tussen de bedrijven door gedachteloos uw huisdier aanhaalde, zult u nu vaak een kind op de arm hebben of anderszins met uw kind bezig zijn. Vaak hebben huisdieren moeite met deze afname van aandacht. Ook als de uitgerekende datum nadert, heeft u misschien minder energie en minder tijd voor uw huisdier. Dieren kunnen hierdoor gefrustreerd, gestrest of verveeld raken. Dit kan ertoe leiden dat ze afleiding gaan zoeken in bijvoorbeeld krabben aan de bank, kauwen op schoenen, verenplukken, plassen in huis, extreem veel geluid maken of ander ongewenst gedrag.

Voorbereiding en voorzorgsmaatregelen

Wanneer u merkt dat u tijdelijk even minder tijd hebt, dan kunt u bijvoorbeeld de hulp inschakelen van buren, vrienden en familie. Een dierenoppas of een hondenuitlaatservice kan ook uitkomst bieden. Om uw dier thuis wat meer uitdaging te geven, kunt u uw huisdier bijvoorbeeld uitdagende denkspelletjes aanbieden, zoals voerpuzzels als de Nina Ottosson Dog Twister voor de hond en de AFP Interactive Treat Maze voor de kat. Hierbij moet uw huisdier z’n best doen om het voer uit het spel te halen. Dergelijke spelletjes kunnen uw huisdier een hele tijd bezig houden en voorkomen verveling. Misschien wilt u een aantal dingen in huis veranderen voor als de baby komt. Dit kan voor stress bij uw huisdier zorgen. Zorg daarom, indien mogelijk, voor geleidelijke veranderingen en begin op tijd. Als algemene voorbereiding kunt u overwegen feromonensprays of -verdampers gebruiken, zoals Adaptil Verdamperhalsband of spray voor de hond en de Feliway Classic of de Feliway Spray voor de kat. Dit zorgt ervoor dat uw hond of kat zich beter op z’n gemak voelt en daardoor minder gestrest reageert op veranderingen in uw huis.

Kattenbak

Wanneer u een kattenbak wilt verschuiven, vraagt dit de nodige aandacht. Als u dieren heeft die gebruik maken van een kattenbak, dan kunt u de bak het beste steeds een klein stukje verplaatsen, totdat deze uiteindelijk op de juiste plek staat. Dit verkleint de kans op “ongelukjes” buiten de bak. Zet de kattenbak niet in de buurt van lawaaiige apparaten, zoals wasmachines of koelkasten. Zorg voor meerdere kattenbakken op verschillende plaatsen in huis, liefst op iedere verdieping één. Wanneer u zwanger bent, kunt u het beste iemand anders vragen om de bak schoon te maken in verband met het risico op toxoplasmose.

Gezondheidscontrole

Het is belangrijk dat uw huisdier geestelijk en lichamelijk gezond is. Wanneer dieren ziek of gestrest zijn, is de kans groter dat ze geïrriteerd of zelfs agressief reageren op veranderingen. Laat daarom een gezondheidscontrole uitvoeren door de dierenarts. Zorg dat de vaccinaties up-to-date zijn en dat uw huisdier geen parasieten bij zich draagt, zoals vlooien, wormen, teken en mijten. Houd er rekening mee dat veel middelen schadelijk kunnen zijn (voor mensen) bij inname, zorg er dus voor dat uw kinderen niet in contact komen met deze middelen en laat ze goed hun handen wassen als ze een dier geaaid hebben. Let er op dat uw huisdier nergens pijn heeft, bijvoorbeeld door een blessure of artritis. Wanneer uw kind het dier per ongeluk raakt op een plek die pijn doet, is het logisch dat het dier daar op reageert.

Speelgoed

Houd er rekening mee dat veel babyspeelgoed lijkt op hondenspeelgoed. Probeer te voorkomen dat uw hond zichzelf het babyspeelgoed toe-eigent. Dit is niet hygiënisch voor het kind, maar kan ook een risico vormen voor de hond, omdat dit speelgoed meestal niet “hond-proof” is.

Allergieën

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de aanwezigheid van huisdieren en het ontstaan van allergieën bij kinderen. Deze studies spreken elkaar soms tegen en zijn niet allemaal even goed onderbouwd. Het lijkt erop dat blootstelling aan huisdieren van jongs af aan geen verhoogde kans, en in sommige gevallen zelfs een lagere kans geeft op het ontstaan van allergieën, astma en eczeem. De komst van een kind hoeft dus zeker geen reden te zijn om uw huisdieren weg te doen. Als een kind allergisch blijkt te zijn voor bepaalde huisdieren, dan zorgt de aanwezigheid van huisdieren wel voor verergerde symptomen. In dat geval kan het verstandig zijn een nieuw baasje voor het dier te zoeken.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.