Service
Winkelwagen
Menu

Kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren kunnen heel goed samen gaan. Kinderen kunnen veel leren van de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het verzorgen van een huisdier.

kinderen en huisdieren

Wel is het belangrijk van tevoren na te denken over welke diersoort en ras in je gezinssituatie past. Ook moet je er rekening mee houden dat er tijd geïnvesteerd moet worden om je kinderen te leren omgaan met de nieuwe huisgenoot. Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je meer informatie vinden over de combinatie huisdieren en kinderen.

Andersom moet je als je in verwachting bent er rekening mee houden dat de komst van een baby ook een grote invloed kan hebben op je huisdier. Het is natuurlijk fijn wanneer een dier al van jongs af aan gewend is aan drukte van kleine kinderen (doordat hij goed gesocialiseerd is), maar dit is niet altijd het geval. Dit hoeft geen problemen te geven, maar vraagt wel extra aandacht en voorbereiding van jouw kant. In dit artikel geeft onze dierenarts je een groot aantal tips en wijst zij je op belangrijke (voorzorgs)maatregelen.

Gezinsuitbreiding

Een kind vraagt veel aandacht. Daar waar je eerst tussen de bedrijven door gedachteloos je huisdier aanhaalde, zul je nu vaak een kind op de arm hebben of anderszins met je kind bezig zijn. Vaak hebben huisdieren moeite met deze afname van aandacht. Ook als de uitgerekende datum nadert, heb je misschien minder energie en minder tijd voor je huisdier. Dieren kunnen hierdoor gefrustreerd, gestrest of verveeld raken. Dit kan ertoe leiden dat ze afleiding gaan zoeken in bijvoorbeeld krabben aan de bank, kauwen op schoenen, verenplukken, plassen in huis, extreem veel geluid maken of ander ongewenst gedrag.

Voorbereiding en voorzorgsmaatregelen

Wanneer je merkt dat je tijdelijk even minder tijd hebt, dan kun je bijvoorbeeld de hulp inschakelen van buren, vrienden en familie. Een dierenoppas of een hondenuitlaatservice kan ook uitkomst bieden. Om je dier thuis wat meer uitdaging te geven, kun je je huisdier bijvoorbeeld uitdagende denkspelletjes aanbieden, zoals voerpuzzels als de Nina Ottosson Dog Twister voor de hond en de AFP Interactive Treat Maze voor de kat. Hierbij moet je huisdier z’n best doen om het voer uit het spel te halen. Dergelijke spelletjes kunnen je huisdier een hele tijd bezig houden en voorkomen verveling. Misschien wil je een aantal dingen in huis veranderen voor als de baby komt. Dit kan voor stress bij je huisdier zorgen. Zorg daarom, indien mogelijk, voor geleidelijke veranderingen en begin op tijd. Als algemene voorbereiding kun je overwegen feromonensprays of -verdampers gebruiken, zoals Adaptil Verdamperhalsband of spray voor de hond en de Feliway Classic of de Feliway Spray voor de kat. Dit zorgt ervoor dat je hond of kat zich beter op z’n gemak voelt en daardoor minder gestrest reageert op veranderingen in je huis.

Kattenbak

Wanneer je een kattenbak wilt verschuiven, vraagt dit de nodige aandacht. Als je dieren hebt die gebruik maken van een kattenbak, dan kun je de bak het beste steeds een klein stukje verplaatsen, totdat deze uiteindelijk op de juiste plek staat. Dit verkleint de kans op “ongelukjes” buiten de bak. Zet de kattenbak niet in de buurt van lawaaiige apparaten, zoals wasmachines of koelkasten. Zorg voor meerdere kattenbakken op verschillende plaatsen in huis, liefst op iedere verdieping één. Wanneer je zwanger bent, kun je het beste iemand anders vragen om de bak schoon te maken in verband met het risico op toxoplasmose.

Gezondheidscontrole

Het is belangrijk dat je huisdier geestelijk en lichamelijk gezond is. Wanneer dieren ziek of gestrest zijn, is de kans groter dat ze geïrriteerd of zelfs agressief reageren op veranderingen. Laat daarom een gezondheidscontrole uitvoeren door de dierenarts. Zorg dat de vaccinaties up-to-date zijn en dat je huisdier geen parasieten bij zich draagt, zoals vlooien, wormen, teken en mijten. Houd er rekening mee dat veel middelen schadelijk kunnen zijn (voor mensen) bij inname, zorg er dus voor dat je kinderen niet in contact komen met deze middelen en laat ze goed hun handen wassen als ze een dier geaaid hebben. Let er op dat je huisdier nergens pijn heeft, bijvoorbeeld door een blessure of artritis. Wanneer je kind het dier per ongeluk raakt op een plek die pijn doet, is het logisch dat het dier daar op reageert.

Speelgoed

Houd er rekening mee dat veel babyspeelgoed lijkt op hondenspeelgoed. Probeer te voorkomen dat je hond zichzelf het babyspeelgoed toe-eigent. Dit is niet hygiënisch voor het kind, maar kan ook een risico vormen voor de hond, omdat dit speelgoed meestal niet “hond-proof” is.

Allergieën

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de aanwezigheid van huisdieren en het ontstaan van allergieën bij kinderen. Deze studies spreken elkaar soms tegen en zijn niet allemaal even goed onderbouwd. Het lijkt erop dat blootstelling aan huisdieren van jongs af aan geen verhoogde kans, en in sommige gevallen zelfs een lagere kans geeft op het ontstaan van allergieën, astma en eczeem. De komst van een kind hoeft dus zeker geen reden te zijn om je huisdieren weg te doen. Als een kind allergisch blijkt te zijn voor bepaalde huisdieren, dan zorgt de aanwezigheid van huisdieren wel voor verergerde symptomen. In dat geval kan het verstandig zijn een nieuw baasje voor het dier te zoeken.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.