Service
Winkelwagen
Menu

Tips voor het gebruik van tabletten, supplementen, zalven, kragen en hulpmiddelen

Het is niet altijd even gemakkelijk om bepaalde middelen bij onze huisdieren te gebruiken. Het toedienen van tabletten of het zalven van een wond kan voor jouw huisdier gepaard gaan met veel weerstand, angst of ongemak

gebruik tabletten zalven

Zeker wanneer het gaat om een langdurige of herhaalde toediening, is het fijn als dit voor jou en jouw huisdier soepel kan verlopen.

Tabletten/supplementen

Tabletten kunnen rechtstreeks (achter) in de bek ingegeven worden, hiervoor wordt soms ook een pillenschieter gebruikt. Dit is vaak wel effectief, maar niet altijd even prettig voor het dier. Het is het fijnst als jouw dier de tablet, vloeistof of het poeder spontaan inneemt. Vaak kan dit gemengd worden met natvoer of wat ander lekkers (het liefst iets plakkerigs). Een tablet kan ook in een balletje Easypill verstopt worden.

Wat je ook gebruikt, geef jouw dier dit lekkers niet alleen wanneer je iets wilt toedienen, maar ook af en toe als beloning. Anders zal jouw dier op termijn wantrouwig worden wanneer je met het lekkers komt!

Zalven

Wanneer een dier meermaals gezalfd moet worden, is dat vaak geen prettige aangelegenheid. Probeer ook hier het noodzakelijke met het aangename te combineren door bijvoorbeeld jouw dier een kleine beloning te geven na het zalven. Zo kun je voorkomen dat jouw dier na een aantal dagen al vlucht op het moment dat je de tube pakt.

Het is verstandig om na het zalven jouw dier af te leiden om te voorkomen dat de zalf opgelikt wordt, voor honden is een wandeling ideaal.

Kraag

In sommige gevallen is het tijdelijk dragen van een kraag noodzakelijk voor jouw dier. Dieren kunnen dit in het begin erg spannend vinden. Probeer het dier rustig aan de kraag te laten wennen en zorg ervoor dat jouw dier regelmatig beloond wordt. Zo wordt de kraag met iets positiefs geassocieerd.

Zorg ervoor dat jouw hond of kat ook met de kraag kan eten of drinken, door de voer- en drinkbak op een kleine verhoging te plaatsen. Wanneer je een (aangelijnde) wandeling met jouw hond maakt, kan de kraag vaak even afgedaan worden.

Hulpmiddelen

Er zijn veel verschillende soorten hulpmiddelen beschikbaar. Denk hierbij aan transportboxen, een muilkorf, een Medical Pet Shirt, een Aqua Coolkeeper mat of jacket, een loopplank of een autogordel. Het is essentieel dat jouw huisdier de tijd krijgt om een hulpmiddel te bekijken en te onderzoeken. Wanneer jouw dier hier angst voor heeft en je dwingt of overvalt de hond, zal het altijd een strijd blijven wanneer je een hulpmiddel wenst te gebruiken. Probeer jouw dier op een positieve manier kennis te laten maken met het hulpmiddel en beloon (het liefst met iets ontzettend lekkers) wanneer het dier interesse toont, dichterbij komt et cetera. Zo zal jouw dier een positieve associatie krijgen met het hulpmiddel en wordt het gebruik ervan voor baas en dier een prettige ervaring.

Dus, voor zowel het welzijn van jouw dier als voor jouw gemak, probeer dergelijke handelingen zo leuk mogelijk te houden. Vermijd angst en beloon goed gedrag!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.