Service
Winkelwagen
Menu
Meer informatie

1 - 24 van 43 Producten

Wil jij ook zo’n handig Vuurwerkangst Mini-magazine om te weten hoe jij jouw huisdier voor kan bereiden op de jaarwisseling? Download het Mini-magazine dan nu snel!

Katten schrikken van de harde knallen en van de felle lichtflitsen die daarmee gepaard gaan. De ene kat is gevoeliger voor harde geluiden dan de andere, maar bijna alle katten ervaren vuurwerk als bedreigend. Bange katten verstoppen zich vaak, gaan ineengedoken in een hoekje zitten, durven niet meer naar buiten, gaan hard miauwen of worden plots weer onzindelijk. Lees meer over angst voor vuurwerk in onze blog: ‘Vuurwerkangst’.

Wat te doen als mijn kat bang is voor vuurwerk?

Om de angst van de kat te verminderen kun je verschillende maatregelen nemen.

Blijf zelf rustig

Allereerst is het belangrijk dat je zelf rustig blijft. Je kunt voor afleiding zorgen, probeer de kat bijvoorbeeld met een speeltje te laten spelen.

Vermijd direct contact met vuurwerk

Zorg er ook voor dat de kat zo min mogelijk te maken krijgt met het vuurwerk. Houd alle ramen en deuren van jouw huis gesloten, evenals het kattenluik, zodat jouw kat niet naar buiten kan ontsnappen. Houd de kat enkele dagen voor de jaarwisseling ook al binnen. Anders loop je het risico dat de kat al geschrokken is van enkele knallen en dat hij wegloopt.

Zorg voor een veilige plek in huis

Creëer eveneens een veilige plek in het huis waar de kat zich kan terugtrekken van het lawaai. De meeste katten kruipen onder een bed of een bank. Laat de kat daar rustig zitten zolang hij wil. Doe ook overal in huis de gordijnen of de rolluiken dicht, zodat de kat zo min mogelijk lichtflitsen ziet. Het kan ook helpen om het licht in huis of in de ruimte waar de kat zit aan te laten. Op die manier vallen de lichtflitsen van buiten minder op.

Ondersteuning voor katten bij vuurwerkangst

Er zijn diverse producten verkrijgbaar die kalmerend werken bij angst of stress, zonder dat ze de kat versuffen. Voor een optimale werkzaamheid dien je in de meeste gevallen ruim voor de jaarwisseling met de behandeling te beginnen. Een nieuw, maar in de meeste gevallen effectief product tegen angst en stress is het Thundershirt voor de kat. Het shirt geeft een zachte, constante druk, wat een kalmerend effect heeft op angstige en onrustige dieren. Je kunt dit product eventueel combineren met de Feliway Classic. Feliway is een kopie van het gezichtsferomoon van de kat en ‘markeert’ de omgeving van de kat als veilig en vertrouwd. Hierdoor blijkt het een effectief middel in situaties die gepaard gaan met angst en stress, zoals de jaarwisseling. Daarnaast zijn er ondersteunende supplementen zoals ZylkenePuur Nervo of Dr. Ann’s Stress Reduction.

Gedragstherapie

Daarnaast kun je speciaal voor de jaarwisseling de Gedragstherapie-cd aanschaffen. Dat is een cd met zeer realistische geluidsopnamen van onweer en vuurwerk. Het is belangrijk dat je ruim voor de jaarwisseling al begint trainen met behulp van deze cd. Op die manier raakt de kat langzaam maar zeker gewend aan de geluiden. Zijn angst kan daardoor sterk verminderen.