Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Parasieten bij honden

Er zijn heel veel parasieten die bij je hond voor kunnen komen. Dit kunnen parasieten zijn aan de buitenkant van je hond, de zogenaamde ectoparasieten. Maar ook parasieten die in je hond kunnen zitten. Dit noemen we endoparasieten.

Vrouw vangt teek in vacht van hond

In deze blog geven we een overzicht van de meest voorkomende parasieten bij honden.

Parasieten op je hond

Er kunnen verschillende parasieten voorkomen op de buitenkant van je hond. De meest bekende zijn natuurlijk de vlooien en de teken. Daarnaast komen ook luizen en mijten voor. Muggen en steekvliegen kunnen ook heel vervelend zijn. Ze zijn echter gevaarlijker, omdat ze door het bloed zuigen andere (inwendige) ziektes kunnen overbrengen. De muggen worden daarom indirect besproken bij de parasieten die in je hond voor kunnen komen.

We zullen hier kort elke parasiet benoemen.

Vlooien bij je hond

Vlooien zijn vervelende kriebelbeestjes waar je hond last van kan hebben. Ze zuigen bloed en geven jeukklachten bij je hond. Zeker honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen van 1 vlo al heftige klachten hebben. Vlooien kun je ook beter voorkomen dan moeten behandelen. De behandeling is vaak lastig en uitgebreid en het kan wel 3-6 maanden duren om je huis weer helemaal vlovrij te krijgen.

Lees meer over vlooien in onze blog Vlooien bij honden.

Teken bij je hond

Teken zijn ook vervelend voor je hond (en jezelf). Niet alleen omdat ze bloedzuigen en een ontsteking in de huid kunnen geven, maar vooral ook omdat ze ernstige ziektes kunnen overbrengen. Vind je een teek, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Daarnaast kun je je hond beschermen met teken producten voor je hond..

Lees meer over teken in onze blog Teken bij honden.

Luizen bij honden

Gelukkig niet veel voorkomend, maar ook honden kunnen luizen hebben. We zien vooral vachtluizen bij honden. Deze luis voedt zich met huidschilfers en bloed van je hond. Hierdoor ontstaat jeuk, en ook vaak een afwijkende geur aan de vacht.

Lees meer over luizen in onze blog Luizen bij hond en kat.

Mijten bij honden

Er zijn verschillende mijten die voor kunnen komen bij honden. Denk aan de vachtmijt (Cheyletiella), schurftmijt (Sarcoptes scabiei) en puppyschurft (Demodex). Maar ook oormijt. Deze mijten geven verschillende klachten bij honden. De Cheyletiella leeft oppervlakkig in de huid, waardoor je vooral schilfervorming krijgt en losse haren. Sarcoptes mijt graaft gangen in de oppervlakkige huidlaag waar eitjes worden gelegd. Dit geeft erge jeuk. Cheyletiella en Sarcoptes mijten zijn erg besmettelijk. Demodex is een mijt die we vooral zien bij pups, of honden met een verminderde weerstand. In tegenstelling tot de andere mijten is demodex een mijt die normaal bij honden voor kan komen. Alleen als er te veel mijten zijn geeft het vervelende klachten. Deze mijt leeft in de haarzakjes en kan zorgen voor diepe en pijnlijke ontstekingen van de huid. Vaak komt er een bacteriële infectie bij wat de klachten verergerd. Ook oormijt komt bij honden voor. Dit geeft vieze oren met jeuk en veel oorsmeer.

Mijten zijn niet met het blote oog zichtbaar. Je dierenarts kan met huidafkrabsels de diagnose stellen. De behandeling van een mijtinfectie is vaak langdurig en intensief.

Er zijn verschillende producten die goed beschermen tegen vlooien, teken, luizen en steekvliegen/muggen. Denk aan Advantix en Vectra 3D.

Om mijten te behandelen zijn vaak middelen via de dierenarts nodig.

Parasieten in je hond

Naast de parasieten die op je hond leven zijn er ook veel parasieten die in je hond kunnen leven. Denk aan de wormen in het maagdarmkanaal, maar ook longworm, Giardia en de vossenlintworm. Daarnaast ook de ziektes die door muggen en teken worden overgebracht, zoals hartworm, ziekte van Lyme, Leishmania, Ehrlichia en Babesia. Deze laatste zijn bloedziektes die vooral in het buitenland voorkomen, maar die wel ernstige en vaak levensbedreigende klachten kunnen geven.

We zullen de meest voorkomende parasieten kort bespreken.

Wormen bij honden

Er zijn heel veel wormen die voor kunnen komen bij honden en die verschillende klachten kunnen geven. Hieronder een overzicht met een link naar de blog met meer informatie:

In het buitenland komen vaak andere wormen voor dan in Nederland. Lees meer over de wormen die je hond in het buitenland kan oplopen in onze blog Bescherm je hond en kat tegen ‘vakantiewormen’.

Daarnaast is Giardia een parasiet die vervelende klachten kan geven bij je hond. De behandeling is vaak langdurig en intensief.

Tekenziektes

Zoals gezegd kunnen teken vervelende ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesia en Ehrlichia. Omdat deze ziektes vaak niet tot moeilijk te genezen zijn wil je deze liever voorkomen. Gelukkig zijn er veel goede producten om teken te doden bij je hond, of zelfs te weren. Daarbij altijd het advies om je hond dagelijks, liefst na elke wandeling, te controleren op teken en deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe? Gebruik ons handige stappenplan.

Lees meer over de tekenziektes in ons artikel Met je hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs.

Ziektes door muggen en vliegjes overgebracht

Ook muggen en vliegjes, bijvoorbeeld zandvliegjes, kunnen ernstige ziektes overdragen aan je hond, zoals hartworm en Leishmania. Deze ziektes komen echt vooral in het buitenland voor. je moet hier dus vooral alert op zijn als je op vakantie gaat.

Tegen hartworm kun je gelukkig goed beschermen met een wormmiddel als Milbactor. Tegen zandvliegjes werken ook weer de Advantix en Vectra 3D. Daarnaast zijn er de tekenbanden als Scalibor die je kunt gebruiken tegen zandvliegjes.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.