HELP! Mijn hond eet poep
Het is een beetje een vies praatje, maar poep eten door honden (ofwel: coprofagie) is een probleem dat vaak voorkomt. Het kan dat jouw hond alleen de poep van andere dieren eet. Paardenpoep is bijvoorbeeld iets wat veel honden graag eten. Dit is eigenlijk normaal gedrag, maar dit kan wel gevaarlijk zijn. Het komt helaas ook voor dat ze hun eigen poep of dat van andere honden eten.
Waarom eet een hond poep?
Als eerste reden, omdat honden het lekker vinden. Zeker de poep van graseters is vaak populair. Het eten van poep van andere honden kan meerdere oorzaken hebben.
Sommige honden doen het, omdat ze honger hebben. Dit zijn vaak dieren die op dieet zijn of dieren die medicatie krijgen waarbij honger een bijwerking is.
Vaak is het ook aangeleerd gedrag. Bijvoorbeeld door een verkeerde zindelijkheidstraining. Als een puppy bestraft wordt als hij of zij in huis heeft gepoept, dan leert een pup vanzelf om het bewijs op te ruimen. Het kan ook komen doordat een jonge hond te weinig prikkels op jonge leeftijd heeft gehad. Eigenlijk gaan ze het dan dus uit verveling opeten.
Hoe leer ik mijn hond het poep eten af?
Poep eten kan moeilijk af te leren zijn bij je hond. Poep eten is uit zichzelf belonend, omdat honden het vaak lekker vinden en misschien zelfs wel lekkerder dan het brokje dat je als beloning bij je hebt. Het is belangrijk dat je er achter probeert te komen waardoor je hond poep heeft leren eten.
Als honger de oorzaak is dan kun je kijken of jouw hond zich beter verzadigd voelt als je een andere voeding geeft. Bij honden die op dieet zijn kan het bijvoorbeeld helpen om over te schakelen op een goede dieetvoeding met voldoende vezels zoals Hill’s Metabolic.
Bij aangeleerd gedrag kun je verschillende dingen proberen. Denk aan afleiding met een spelletje als je weet dat je in de buurt bent van drollen. Of als jouw hond ballen heel leuk vindt kan je hem ook een bal aanbieden om mee te nemen tijdens de uitlaatrondes.
Je zal wel een lange adem moeten hebben. Consequent corrigeren is de meest succesvolle methode, maar kost ook het meeste energie.
Als medische oorzaken uitgesloten zijn en je komt er zelf niet uit kan het raadzaam zijn een gedragstherapeut in te schakelen