Service
Winkelwagen
Menu

De Body Condition Score van de hond en kat

Veel huisdieren zijn te zwaar zonder dat dit door zijn of haar baasje wordt herkend. We leggen je uit hoe je de Body Condition Score van je huisdier kunt bepalen van je hond of kat.

Hond en kat eten

Overgewicht is in eerste instantie te herkennen aan uiterlijke kenmerken:

  • Dieren met een gezond gewicht hebben een taille als je van boven op ze kijkt
  • De buik moet vanaf de zijkant gezien vanaf de ribben oplopen.
  • Bij lichte druk moeten de ribben, werveluitsteeksels en heupen goed voelbaar zijn. Je mag de ribben niet zien!

Ook conditioneel kun je het aan je huisdier merken als ze te zwaar zijn. Dieren die te zwaar zijn, zijn vaak sneller moe, hebben het in de zomer sneller warm en hebben vaak een constant verlangen naar eten.

Voor mensen wordt gebruik gemaakt van de BMI om de gezondheid van het gewicht te bepalen. Voor dieren is er ook een objectief systeem om dieren in een gewichtscategorie in te delen, namelijk de Body Condition Score (BCS). Deze score kan worden verdeeld in verschillende schalen met de bijbehorende kenmerken.

Wij geven de uitleg aan de hand van de BCS verdeeld in 7 schalen.

Schaal 1 (-70%) (zeer mager)

De ribben, ruggenwervels, bekkenbeenderen en andere uitstekende botdelen zijn al op afstand goed zichtbaar en er is geen lichaamsvet op het lichaam aanwezig. Er is duidelijk verlies van spiermassa en een opgetrokken buik.

Schaal 2 (-50%) (zeer mager)

De ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen zijn goed zichtbaar, sommige uitstekende botdelen zijn zichtbaar op afstand. Er is geen vetlaag te voelen op het lichaam en er is maar een beperkte hoeveelheid spiermasse. Ook de buik is nog steeds duidelijk opgetrokken.

Schaal 3 (-20%) (ondergewicht)

De ribben zijn makkelijk te voelen. Geen vetlaag op de ribben en ze kunnen zichtbaar zijn. De uitstekende botdelen kunnen zichtbaar zijn en er is een duidelijke taille met opgetrokken buik.

Schaal 4 gezond gewicht

De ribben zijn goed voelbaar en bedekt met een dun/normaal laagje vet. De taille is van boven goed zichtbaar en de buik is opgetrokken.

Schaal 5 (+20%) (overgewicht)

De ribben zijn voelbaar, maar wel bedekt met een iets te dikke vetlaag. De taille is van boven nog wel te zijn, maar niet duidelijk en de buik is maar licht opgetrokken.

Schaal 6 (+50%) (zwaarlijvig)

De ribben zijn met moeite voelbaar en bedekt met een dikke vetlaag. Er zijn duidelijke vetafzettingen op de rug en aan de staartbasis en de taille is niet tot nauwelijks zichtbaar. De buik is niet of nauwelijks nog opgetrokken.

Schaal 7 (+70%) (zwaarlijvig)

Zware vetafzettingen op de borstkas, rug en aan de staartbasis. De ribben zijn niet meer voelbaar. De taille is niet meer zichtbaar en de buik is niet meer opgetrokken. Ook zie je een (duidelijke) toename van de buikomvang.

Relevante producten