Service
Winkelwagen
Menu

Leerverzorging

Onderhoud jij jouw leder? Dit is namelijk erg belangrijk als je er nog lang gebruik van wilt maken! Als je het leder, zoals een zadel, hoofdstel en rijlaarzen goed onderhoudt, voorkomt dit stugheid en scheuren. Dit kan met zadelzeep, lederolie, ledervet en leather shine. Hieronder lees je alles over lederonderhoud.

Meer informatie

1 - 24 van 26 Producten

Hoe moet ik het leder van mijn paard onderhouden?

Hoe vaak moet ik mijn leer op stal onderhouden? Het is verstandig je leer áltijd te onderhouden. Dit kan al met kleine dingen, zoals het verwijderen van zand en zweet na het rijden of het gebruik maken van zadelzeep. Het invetten van bijvoorbeeld het zadel is niet elke week nodig. Dit is afhankelijk van het gebruik hiervan, maar zorg er te allen tijde voor dat het leer niet hard wordt door uitdroging. Je kan dit zelf goed in de gaten houden door de delen waar zweet op komt regelmatig te voelen, zoals beugelriemen en hoofdstelriempjes.

Is het nodig om het leder ook in te vetten? Zorg dan dat alle riempjes los zijn, onthoud wel goed welke waar aan vast moet. Als de riempjes los zijn, kan je gemakkelijk overal bij en wordt het leder overal goed verzorgd. Het beste is om het leder een dag voor gebruik in te vetten. Op die manier heeft het ledervet/de lederolie goed de tijd om in te trekken. Hieronder is te lezen welke stappen je het beste kan uitvoeren om jouw lederen spullen zo lang mogelijk mee te laten gaan!

Stap 1: Afdoen van viezigheid

Allereerst is het belangrijk dat er geen viezigheid, zoals zand of zweet op het leer zit. Als dit er wel op zit, zorgt het ervoor dat bacteriën op het leer kunnen gaan zitten. Ook zorgt het zout in zweet ervoor dat leer uitdroogt. Doe de leren spullen af met een droge doek of zachte borstel tot ze vrij zijn van zand en zweet. Doe dit ook na het rijden aan de binnenkant van je laarzen, dus de zijde die tegen het paard aan komt.

Stap 2: Zadelzeep

Hierna wordt de onzichtbare viezigheid weggehaald. Zweet dat bijvoorbeeld is opgedroogd. Doe dit met een zadelzeep en vochtig(!) sponsje of doekje. Let op dat het water niet heet is, want ook dit zorgt ervoor dat leer stug wordt en kan gaan scheuren. Zorg dat de zadelzeep niet/zo min mogelijk op de stiksels van het zadel, hoofdstel, etc. komt, want dit kan ervoor zorgen dat deze sneller slijten. Een handige zadelzeep is de Sectolin Saddle Soap Spray. Dit is een spray die je direct op het leder kan sprayen, zo ben je nog sneller klaar met schoonmaken.

Bij het onderhoud van jouw rijlaarzen is het niet verstandig om gebruik te maken van zadelzeep, want het is mogelijk dat dit voor verkleuringen kan zorgen. Uiteraard is het altijd mogelijk om eerst op een klein stukje te proberen en het resultaat af te wachten.

Stap 3: Lederolie of ledervet

Als je voor de grote onderhoudsbeurt van jouw leder gaat, hoort daar ook lederolie of ledervet bij. Hierbij is het belangrijk om te weten welk soort leer je wilt onderhouden. Lederolie zorgt er namelijk voor dat leer weer soepel wordt. Hierbij kan je denken aan beugelriemen. Ledervet zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Belangrijk is om bij beide dunne laagjes aan te brengen. Als de olie of het vet snel intrekt, kan daar nog een laagje overheen. Wil jij graag je zadel in dezelfde kleur invetten? Dat kan met Rapide Ledervet. Dit ledervet is er in de kleuren blank, bruin en zwart. Voor het invetten van laarzen is de Grand National Ledervet erg geschikt.

Let op:

  • Laat je leder nooit drogen bij een verwarming! Deze warmte zorgt er weer voor dat het leer stug wordt. Op die manier kan je weer opnieuw beginnen met het onderhoud.
  • Bij het gebruik van lederolie bij laarzen is het mogelijk dat de olie in de voering gaat zitten. Dit kan ervoor zorgen dat de lijm tussen het leer en de binnenkant van de laars loslaat.

Stap 4: Finishing touch

Als laatste moet het leer nog afgedaan worden met een droge doek om het overtollige vet of de olie te verwijderen. Doe dit de dag na het invetten, zodat het leder goed de tijd heeft gehad om het vet/de olie op zich te nemen. Hierna moeten uiteraard alle riempjes weer vastgemaakt worden, zodat je weer aan het werk kan met jouw paard.

Wil je nog meer shinen? Gebruik dan de Effax Speedy Leather Shine. Dit is een spons met lederverzorging die ervoor zorgt dat jouw leder nog mooier wordt. Ideaal om te gebruiken bij bijvoorbeeld een keuring of wedstrijd.

Tips voor het lederonderhoud van mijn paard

Om het leer nóg langer mooi te houden!

  • Leg na het rijden de singel niet gelijk op het zadel. Als deze bezweet is trekt dit in het zadel.
  • Nog verstandiger is om deze gelijk af te doen met een doek. Dit geldt voor viezigheid op al het gebruikte leer.
  • Maak ook je beugels schoon met een harde borstel. Eventueel zand kan anders op het zadel komen bij het opsteken van de beugels.
  • Haal na het rijden/longeren het dekje altijd onder het zadel/de longeersingel uit. Het zweet kan namelijk in de kussens trekken en dan is het mogelijk dat de vulling gaat klonteren.
  • Maak altijd het bit schoon. Op die manier worden bacteriën die op het leder terecht kunnen komen tegengegaan.
  • Is iets heel hard geworden? Laat het eventjes weken in de lederolie.
  • Gebruik laarzenspanners om geen vouwen in jouw leren laarzen te krijgen.

Wil je graag alle leerverzorgingsproducten zien? Bekijk hier alle leerverzorging voor jou en jouw paard!