Service
Winkelwagen
Menu

Alles over het adopteren van een dier uit het asiel

Dieren brengen veel vreugde in ons leven. Ze worden echt onze beste vrienden en maken deel uit van de familie. Veel mensen kunnen niet wachten om hun nieuwe huisdier mee naar huis te nemen. Misschien ben je zelf op zoek naar een nieuw huisdier. Maar heb je er ooit over nagedacht om er een uit een asiel te adopteren? En wat zijn de dingen die jij moet weten voordat je je nieuwe huisdier naar zijn nieuwe thuis brengt? We leggen hier alles uit in dit artikel.

man-aait-hond

Redenen waarom je je nieuwe beste vriend uit een asiel zou moeten adopteren

1. Je redt een leven (of 2!)

Een van de grootste redenen om te adopteren; je redt het leven van een huisdier. Wanneer je je nieuwe beste vriend adopteert, geef je hem een tweede kans in het leven. Bovendien open je ook een plek voor een ander dier om in het asiel te verblijven. Er is niets mooier dan dat.

2. Je kunt je droomhuisdier vinden en zijn persoonlijkheid kennen

Asielen zitten vol met veel verschillende huisdieren, rassen en leeftijden. Er is een algemene misvatting dat asieldieren gevaarlijk, oud en altijd gemixed ras zijn. Dit is niet waar. Elk huisdier in het asiel heeft zijn eigen verhaal, verleden en persoonlijkheid, en je kunt er zeker van zijn dat je er een vindt die perfect bij je levensstijl past.

3. Minder duur

Niet alleen zijn de totale kosten van het kopen van een asieldier minder duur dan het kopen van een dier van een fokker, veel asielen geven hun dieren ook veterinaire behandelingen en dierenartszorg, zoals sterilisatie, microchips, vaccins, vlooien- en tekenpreventiemiddelen en nog veel meer. De meeste opvangcentra zijn ook non-profit, wat betekent dat jouw geld de organisatie en daarmee dus de dieren helpt.

4. Adoptie helpt meer dan één dier

Zodra ze je nieuwe beste vriend hebben ontmoet, beseffen je vrienden en familie misschien dat ze dit ook willen en besluiten dat hun volgende huisdier ook uit het asiel zal komen. Je kunt de mensen om je heen bewuster maken rondom adoptie en andere huisdieren helpen die nog steeds op zoek zijn naar hun forever home.

5. Je verandert de wereld van een dier

Voor het dier dat je adopteert, verander je zijn wereld volledig. Het maakt niet uit of het een hond, kat, paard, gans, ezel of konijn is, dat dier heeft zijn nieuwe thuis gevonden. Het redden van één dier zal de wereld niet veranderen, maar het zal de wereld veranderen voor dat ene dier.

Wat moet je weten voordat je een asieldier adopteert

Oké, dus je hebt besloten dat je een huisdier uit het asiel wilt adopteren, of je hebt misschien je droommaatje gevonden in het asiel. Super goed! Maar wat nu? Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken en regelen voordat je je vriend mee naar huis neemt. Een huisdier mag nooit een impulsaankoop zijn, dus zorg ervoor dat je goed over al deze dingen hebt nagedacht voordat je het adopteert.

Zorg ervoor dat het huisdier bij je levensstijl past

Met al die schattige gezichten die naar je staren, is het moeilijk om ze niet allemaal mee naar huis te nemen. Deze asieldieren hadden echter al een leven voordat ze in het asiel kwamen, sommige erger dan andere. Elk huisdier is uniek en je moet ervoor zorgen dat dit huisdier bij jouw levensstijl past. Er is een algemene misvatting dat alle asieldieren slecht en gevaarlijk zijn, en dit is gewoon niet waar. Je vindt de liefste dieren in het asiel, en veel dieren komen in een asiel terecht vanwege huisvestingsproblemen, echtscheiding van hun baasjes, tijdgebrek enz. Sommige dieren kunnen echter een trauma hebben gehad of andere problemen hebben die tot gedragsproblemen leiden. Dit kan variëren van extreme verlatingsangst tot overmatig geblaf of andere uitdagingen. Dit betekent niet dat het huisdier ‘gevaarlijk’ of niet geschikt is voor een tweede huis, maar je moet wel goed nadenken of je de juiste persoon bent voor dit dier en de tijd en expertise hebt om hem/haar te helpen en te begeleiden. Denk ook na over je toekomstplannen. Heb je of wil je kinderen? Heb je thuis nog een huisdier? Hoe is jouw woonsituatie? Sommige dieren zijn gewoon niet geschikt om met kinderen of in een klein appartement te leven, terwijl andere het geweldig doen in een gezinsomgeving. Zelfs als het huisdier misschien perfect voor jou is, moet je ervoor zorgen dat jij ook perfect bent voor het dier. Wees niet bang om jouw situatie uit te leggen aan de medewerkers van het asiel en laat hen jou helpen bij het vinden van jouw nieuwe huisdier. Maak kennis met huisdieren waar je in de eerste plaats misschien niet aan had gedacht. En als je eenmaal die perfecte match hebt gevonden, zal je een vriend voor het leven hebben.

Stel de juiste vragen

Zorg ervoor dat je de juiste vragen stelt in het asiel. Denk aan leeftijd, dierenarts zorg, geschiedenis, wat voor soort woonsituatie het huisdier nodig heeft, ras, medische behoeften etc. Je moet zoveel mogelijk weten om erachter te komen of het dier geschikt voor je is.

Lees het adoptiecontract

Dit is misschien niet het leuke gedeelte, maar lees het adoptiecontract goed door voordat je het tekent. Dit is misschien logisch, maar het zou je verbazen hoeveel mensen een contract ondertekenen zonder te lezen. Je hebt de perfecte hond, kat, paard of knaagdier gevonden, maar je moet er ook voor zorgen dat jij en het asiel op dezelfde pagina zitten. Door het contract goed te lezen, voorkom je ongewenste verrassingen.

Bereid je nieuwe huisdier voor

Je wilt je nieuwe huisdier niet meenemen naar een huis dat niet is voorbereid op een dier. Zorg dat je het voer al in huis hebt en zorg dat dit voer het juiste eten is voor je huisdier. Overleg voordat je het dier mee naar huis neemt met het asiel welke benodigdheden nodig zijn voor dit huisdier. Het dier kan een gezondheidsprobleem hebben en speciaal dieetvoer nodig hebben. Zorg er ook voor dat er snacks en speelgoed zijn waar je huisdier mee kan spelen en op kan knabbelen, en zorg voor een fijne slaapplek en andere dagelijkse benodigheden die jouw huisdier nodig heeft. Houd er rekening mee dat de verhuizing van het asiel naar jouw huis een enorme verandering voor het dier zal zijn, en het kan enige angst veroorzaken. Geef jouw dier echt de tijd om zich aan te passen en zorg ervoor dat je het in het begin rustig aan doet. (Neem jouw huisdier niet mee naar plaatsen die overweldigend kunnen zijn, nodig niet veel mensen uit op de eerste dag enz.) Begeleid je huisdier rustig in zijn nieuwe leven.

Als je vragen hebt over dit onderwerp of andere zaken, kun je altijd contact opnemen met ons dierenartsenteam op 0186 – 57 55 28 en via e-mail: dierenarts@medpets.nl.