Service
Winkelwagen
Menu

Hoe zorg ik dat mijn kat de kattenbak gebruikt? 5 tips!

Kattenbakken zijn er in vele soorten en maten. Groot en klein, met deksel en zonder deksel, rond en vierkant, hoekmodel of normaal model en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan hebben we het nog niet eens over de kattenbakvulling gehad. En waar zet je de bak het beste neer?

2 kittens kijken in de kattenbak

Het is heel belangrijk om hier goed over na te denken. Een verkeerde keuze kan er namelijk toe leiden dat je kat onzindelijk gedrag gaat laten zien in huis. En dat willen we natuurlijk niet!

In deze blog leggen we alles uit waar je aan moet denken als het gaat om de kattenbak.

Welke kattenbak kies je voor je kat?

Als het om de kattenbak gaat zijn er 5 overwegingen die je moet maken:

  • 1. Welke grootte van de kattenbak heb je nodig?
  • 2. Welk model kattenbak heb je nodig?
  • 3. Welk grit kies je voor je kattenbak?
  • 4. Wat is de juiste plek voor de kattenbak?
  • 5. Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

kattenbak aversie, dus afkeer van de kattenbak en alles wat hiermee te maken heeft, is een serieus gedragsprobleem bij katten. Het leidt vaak tot onzindelijk gedrag van de kat. Katten die niet op de kattenbak willen, gaan vaak poepen en/of plassen in huis.

De juiste grootte van de kattenbak

Eigenlijk geldt altijd: hoe groter, hoe beter. Een kat moet voldoende ruimte hebben om het natuurlijke gedrag te vertonen wat hoort bij het plassen en poepen. Katten willen graven. Ze maken vaak eerst een kuiltje, gaan vervolgens hurken om de behoefte te doen, draaien zich om en snuffelen uitgebreid aan het resultaat. Daarna willen ze het kunnen begraven. Je kat moet dus een soort van rondje kunnen lopen in de kattenbak zonder door de plas of de poep te moeten hiervoor. Je kunt eigenlijk geen te grote bak kiezen voor je kat. De meeste kattenbakken zijn te klein. Voor veel katten gelukkig geen probleem! Maar is jouw kat onzindelijk in huis? Kijk dan eerst eens naar het formaat van je kattenbak!

Het model van de kattenbak

Is de instap niet te hoog voor je kitten of je oude kat met gewrichtsklachten? Kies je met of zonder kap? Een kap is fijn om geuren uit de omgeving te houden. Hou er wel rekening mee dat katten erg schoon zijn op zichzelf en zelf dus ook niet graag in de poeplucht zitten. Een kap op je kattenbak is dus prima, maar dan moet je zelf wel regelmatig de poep en plas uit de bak scheppen. Minimaal 2 x per dag, maar liefst elke keer dat je kat de bak heeft gebruikt. Dit lijkt misschien overdreven. Maar heb je een kat die in huis plast of poept? Check dan even hoe vies de bak is en hoe vaak je hem leegschept. Jij wilt toch ook niet plassen op een wc die niet is doorgetrokken? De kap moet ook hoog genoeg zijn voor je kat om goed in de gehurkte houding te gaan zitten. Zeker voor oudere katten die wat rugklachten hebben kan het weleens helpen om de kap van de bak af te halen.

Het juiste grit voor de kattenbak

Dat is een goede vraag. Krijg je een kitten? Dan is het vaak verstandig om hetzelfde grit te kiezen dat de fokker gebruikt. Dit is bekend bij het kitten. Je kitten snapt dan vaak wel dat dit de plek is om zijn behoefte te doen. Idealiter laat de fokker kittens al kennis maken met verschillende soorten kattenbakvulling, zodat kittens zelf kunnen kiezen wat ze prettig vinden. Dit gebeurt helaas meestal niet. Je kat moet het lekker vinden om te graven in de vulling. Doet je kat dit niet? Kies dan eens een andere vulling. Gebruik geen kattenbakvulling met geur! Deze geur is voor mensen. De meeste katten vinden dit niet prettig! Zeker niet bij een dichte kattenbak. Kattenbakvulling die klonten vormt vinden katten vaak prettig in gebruik. Deze kun je ook makkelijker uit de bak scheppen tussendoor dan kattenbakvulling die uit elkaar valt. Wees ook niet te zuinig met het gebruik. Katten willen kunnen graven en begraven. Hier is wel een goede laag vulling voor nodig!

De juiste plek voor de kattenbak

De kattenbak moet op een rustige plek staan. Dit betekent liefst niet bij een deur. Zeker een buitendeur is af te raden als er andere katten in de omgeving wonen en komen ‘buurten’. Ook naast de wasmachine of droger is meestal niet de beste plek. Draai je deze 1 x per week, dan gaat het vaak nog wel. Draait de wasmachine dagelijks? Dan kan dit nog wel eens een reden zijn voor je kat om de bak niet te gebruiken. Een kat moet ongestoord zijn behoefte kunnen doen, zonder het gevoel te hebben op zijn hoede te moeten zijn.

De bak moet ook niet bij voer en drinkbakken staan. Jij zit toch ook niet met je bord op schoot op de wc? Een kat ook niet.

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

Binnen een huishouden geldt in het algemeen de regel dat je zoveel kattenbakken hebt als het aantal katten in huis +1. Dus niet maar 1 kattenbak voor je 2 katten. Of eigenlijk zelfs niet maar 1 bak voor 1 kat. De bakken moeten daarbij ook niet allemaal op een rijtje staan. Liefst verdeel je de bakken over alle verdiepingen van een huis. Ook dus niet allemaal op zolder ver weg. De bakken moeten goed bereikbaar zijn.

Als je bovenstaande aandachtspunten meeneemt bij de keuze van de kattenbak, dan worden veel onzindelijkheid problemen bij katten voorkomen.

Lees ook onze blog Help! mijn kat plast in huis! en Met deze kattenbaktraining je kitten in 4 weken zindelijk!.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.