Service
Winkelwagen
Menu

Een tekenhalsband voor je hond of kat

Een tekenband is één van de vele verschillende mogelijkheden om je hond of kat tegenwoordig te beschermen tegen teken. Je hebt hierbij de halsbanden die echt alleen tegen teken werken, de banden die tegen zowel vlooien als teken werken en ook banden die op een natuurlijke manier vlooien en teken zouden afweren.

Hond opgetild door vrouw

Hoe werkt een tekenband?

Een tekenband geeft zijn stoffen geleidelijk af aan de huid en vacht van een dier. De werkzame stof wordt vanaf de halsband verspreid over de hele huid. De stoffen zitten dan ook in de vacht van de hond of kat. De werkzame stoffen worden niet of maar tot in hele lage concentraties in het bloed opgenomen. Omdat de werkzame stoffen zich over het lichaam moeten verspreiden wordt vaak aangegeven dat de band zijn optimale werking heeft bereikt na ongeveer 1 week.

Hoe moet een hond de tekenband goed dragen?

Voorwaarde voor een goede werking, is natuurlijk wel dat de band op de juiste manier wordt omgedaan. Dit betekent dat de band strak genoeg moet zitten. De vuistregel is dat je 2 vinger plat tussen de band en de huid moet kunnen doen. Als de tekenband namelijk de huid niet raakt geeft het ook de werkzame stoffen niet af. Dit gebeurt namelijk deels door schuren van de band langs de huid. Je moet dus ook bij langharige dieren zo veel als mogelijk de haren tussen de band en de huid halen.

Werken alle tekenbanden ook tegen vlooien?

Of de tekenband ook werkt tegen vlooien, is helemaal afhankelijk van de werkzame stoffen in de band. Twee veel gebruikte banden zijn de Seresto en de Scalibor. De Serestoband is er voor honden en katten en is werkzaam tegen vlooien, teken en luizen. Het vermindert ook de kans op een Leishmania besmetting door zandvliegjes. De band werkt 7-8 maanden. De Scalibor is alleen geregistreerd om te beschermen tegen teken, zandvliegjes en muggen gedurende 6 maanden. De scalibor is ook alleen geschikt voor honden, omdat de werkzame stof giftig is voor katten.

Wanneer kun je beter niet voor een tekenband kiezen?

Om het milieu niet te veel te belasten is het verstandig alleen voor een band of ander topicaal product te kiezen als je een hond of kat hebt die niet veel zwemt. De werking van een band kan namelijk verminderen als de band heel veel nat wordt. Daarbij zal ook wat van de werkzame stof in de omgeving komen, wat effect kan hebben op de organismen die daar leven. Daarnaast wordt een band afgeraden op het moment dat je hond of kat bij je in bed slaapt of veel bij je kinderen ligt. Door langdurig contact met de huid en vacht van je dier kan een deel van de werkzame stof ook op mensen komen, wat meestal niet gewenst is.

Heeft een tekenband bijwerkingen?

Omdat de werkzame stof van de band meestal niet echt in het lichaam wordt opgenomen, zijn er weinig systemische bijwerkingen. Wel kan een band altijd een reactie geven op de huid en dan vooral op de plek waar de band zit. Denk aan klachten als jeuk, roodheid en haarverlies. Deze bijwerkingen zijn in principe zeldzaam en gaan weer over op het moment dat je de band afneemt. Ze gaan zelfs vaak weg ook als je de band niet afneemt. Het komt zelden voor dat je met de klachten naar je dierenarts moet. Bij ernstige klachten is het wel verstandig deze te (laten) melden bij de fabrikant.

Wat voor tekenbanden zijn er allemaal?

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende soorten banden. Hieronder volgt een overzicht.

Tekenbanden

Er zijn dus banden die alleen geregistreerd werkzaam zijn tegen teken (en muggen/zandvliegen), zoals de Scalibor band. Vaak hebben deze banden ook wel een werking tegen vlooien, maar als hierop niet is getest, mag dit niet in de bijsluiter worden gemeld. De echte tekenbanden zijn vaak alleen geschikt voor honden vanwege de werkzame stof, namelijk Deltamethrin of andere pyrethroïden die erg giftig zijn voor katten. Deze banden hebben vaak zowel een werende als dodende werking op teken.

Vlooien- en tekenbanden

Naast de echte tekenbanden zijn er de banden die zowel tegen vlooien als teken werkzaam zijn. Deze banden zijn vaak ook geschikt voor katten. Dit zijn dus bijvoorbeeld de AdimereSeresto en Tick Off banden. Ook deze banden hebben vaak zowel een werende als dodende werking op vlooien en teken en werken ook tegen de larvale stadia, waardoor je minder kans hebt op een vlooienplaag.

Natuurlijke tekenbanden

Naast de banden met chemische stoffen die de teken (en vlooien) doden, zijn er ook natuurlijke producten die een afwerende werking zouden hebben tegen teken en vlooien. Dit kunnen banden zijn met een stof als dimethicon, zoals de Knock Off Vlooien-tekenband. Deze is er in een variant voor honden en katten en is 4 maanden werkzaam. Dimethicon is een natuurlijke stof die de eigenschap heeft dat vlooien en teken geïmmobiliseerd worden, waardoor ze uitdrogen en dood gaan.

Naast de banden met dimethicon zijn er ook banden met plantenextracten die een werende werking hebben en ook de zogenaamde keramische tekenbanden met EM-XTM kralen. Deze laatste zouden de weerstand van een dier verbeteren wat zou zorgen voor een natuurlijke afweer tegen vooral teken. Er zouden namelijk bacteriën in de kralen zitten en ook zouden de kralen resonantie uitstralen. De meeste alternatieve banden zijn alleen te gebruiken bij honden.

Omdat de meeste natuurlijke producten vooral een werende werking hebben is vooraf moeilijk het effect voor jouw huisdier te voorspellen. Zeker als je in een tekenrijke omgeving woont kunnen werende producten alleen onvoldoende effectief zijn. Je moet dus per dier bekijken wat de beste behandeling is tegen teken.

Heb je nog vragen over tekenbanden? Of wil je weten wat de andere mogelijkheden zijn om je huisdier tegen teken te beschermen? Neem dan contact op met dierenarts@medpets.nl.

Tekenbanden