Service
Winkelwagen
Menu

Is het coronavirus gevaarlijk voor hond en kat?

De wereld is in de ban van het Coronavirus. Nu bestaat natuurlijk ook de vraag of dit coronavirus gevaarlijk is voor onze honden, katten en andere huisdieren. Zijn dieren vatbaar voor het virus? En kunnen huisdieren zorgen voor besmetting van mensen? Lees meer hierover in dit blogartikel.

wereldbol-coronavirus

Kunnen honden en katten ziek worden van het coronavirus?

Voor zover nu bekend is, kunnen dieren niet ziek worden van het coronavirus. Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen. Deze virussen kunnen ook bij verschillende dieren voorkomen. Er is nu echter geen bewijs dat het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, de veroorzaker van COVID-19 bij mensen, honden en katten kan infecteren en ziek maken.

In België is op 27 maart een kat van een besmet persoon positief getest op het coronavirus. Deze kat had vergelijkbare klachten als mensen die besmet zijn. De kat is inmiddels hersteld. De 2 honden in Hong Kong die positief getest waren op het coronavirus lieten geen klachten zien. Het lijkt hier vooralsnog om individuele gevallen te gaan. In Nederland zijn nog geen besmettingen bij dieren bekend.

Kunnen honden en katten het coronavirus verspreiden?

Er is geen bewijs dat huisdieren het coronavirus kunnen verspreiden. Honden en katten vormen vooralsnog dus geen infectiebron. Het virus lijkt alleen van mensen op mensen over te gaan.

In Nederland is in mei bij diverse nertsenbedrijven het coronavirus aangetroffen. Ook werden antistoffen gevonden bij 3 katten op een van de besmette nertsenbedrijven en bij een hond. Ook is waarschijnlijk dat medewerkers van een nertsenbedrijf besmet zijn geraakt via de nertsen. Gezelschapsdieren, zoals honden en katten, en landbouwdieren lijken geen infectiebron te vormen voor mensen.

Wat moet ik doen als mijn dier in contact is geweest met een besmet persoon?

Er is nog veel onduidelijk over het feit of honden en katten besmet kunnen raken of ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. In België is dus recent aangetoond dat een besmet persoon zijn kat heeft besmet met het nieuwe coronavirus. Overdracht van een besmet persoon op dieren lijkt dus wel mogelijk bij intensief contact. Als je dier ziek wordt na contact met een besmet persoon, neem dan contact op met je dierenarts. Geef ook duidelijk aan dat je dier in contact is geweest met een besmet persoon, zodat je dierenarts hier op in kan spelen met eventuele isolatie van je hond of kat.

Het nieuwe coronavirus lijkt zich verder alleen te verspreiden van mens op mens. Als je hond of kat dus in contact is geweest met een met COVID-19 besmet persoon, maar zelf niet ziek wordt, dan is er geen reden om aan te nemen dat je dier het virus kan verspreiden.

Als katten ziekteverschijnselen vertonen wordt wel aangeraden om deze katten binnen te houden. Zij zouden mogelijk andere katten kunnen besmetten.

Moet je contact met je hond of kat vermijden als je zelf besmet bent met COVID-19?

Ondanks dat we denken dat dieren niet ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus en honden en katten het virus ook niet zouden verspreiden, wordt wel geadviseerd om het contact met dieren te beperken. Dit betekent niet aaien, niet knuffelen en 1,5 meter afstand bewaren. Was in ieder geval je handen voor en na contact met je huisdier en draag een mondkapje. Het advies is je dieren door iemand anders te laten verzorgen.

Bron: KNMvD, LICG, Universiteit Utrecht