Service
Winkelwagen
Menu

De draagtijd van een kat

Als je ontdekt dat je kat zwanger is, kan dit veel vragen oproepen. Je wilt waarschijnlijk weten hoelang de draagtijd is, zodat je jezelf kunt voorbereiden op het nestje kittens. In dit artikel leggen we meer uit over de draagtijd en over de periode dat je kat zwanger is.

Nest kittens samen etend uit een voerbakje

Zwangerschap kat herkennen

Als je kat niet gesteriliseerd is en buiten komt, kan je kat gewenst of ongewenst zwanger worden. Het kan even duren voordat je duidelijk merkt of kunt zien dat je kat zwanger is. Een drachtige poes zal eerst iets aankomen in gewicht. Aan de tepels is ook te zien of je kat zwanger is. Deze veranderen namelijk van kleur en worden donkerder en groter. Na 3 tot 4 weken dracht is het mogelijk om de kittens te voelen in de buik. Echter als er weinig kittens in de buik zitten of de blaas vol is, kan dit lastig te voelen zijn. Als je zeker wilt weten of je kat drachtig is, kun je dit bij je dierenarts laten bevestigen. Dit kan met een echo of met een röntgenfoto. Een echo kan ongeveer vanaf 28 dagen dracht. Via een echo is lastig te bepalen hoeveel kittens je kat krijgt. Dit is beter te bepalen met een röntgenfoto. Op een röntgenfoto zie je de skeletjes van de kittens. Vanaf ongeveer 6 weken dracht is een röntgenfoto mogelijk.

Draagtijd kat

Draagtijd of dracht is de periode dat een kitten in de baarmoeder doorbrengt vanaf de bevruchting tot aan de bevalling. Bij een kat is de draagtijd gemiddeld 63 dagen, ongeveer negen weken. Dit kan echter ook een paar dagen korter of langer zijn.

Als je je kat hebt laten dekken, kun je de dag van bevallen berekenen. Als je niet weet wanneer je kat gedekt is, zou een dierenarts wel een schatting kunnen maken van de bevallingsdatum.

Zorg tijdens dracht

De eerste weken van de dracht hoef je geen andere voeding aan je kat te geven. Pas vanaf week 6 wordt de eetlust van je kat groter, aangezien de kittens sneller groeien en veel energie vragen van de moederpoes. Je gaat dan over op een voeding die geschikt is voor kittens of drachtige katten, zoals bijvoorbeeld Royal Canin Mother & Babycat – Kattenvoer of Veterinary HPM Cat – Baby Pre Neutered. Deze voedingen hebben een speciale samenstelling en een hoge energiedichtheid die ideaal is voor de groei van de kittens en voor je drachtige kat. De voeding mag je blijven geven als de moederpoes bevallen is en ze melk geeft. In de laatste weken van de draagtijd kan de eetlust juist afnemen omdat de ruimte in de buik wordt ingenomen door de kittens. Het advies is dan om kleinere porties verdeeld over de dag te geven.

Het voorkomen van een zwangerschap bij je kat

Niet iedereen zit te wachten op een nestje met kittens. In dit geval is het voorkomen van een dracht bij je kat het beste. De meeste efficiënte en definitieve oplossing is sterilisatie. Na deze ingreep hoef je je geen zorgen meer te maken dat je kat zwanger wordt. Een nadeel is dat het onomkeerbaar is. Een alternatief voor sterilisatie is de poezepil. Dit is een tijdelijke oplossing wat voorkomt dat je kat krols wordt. In het artikel ’De poezepil voor je kat’ kun je meer lezen over de poezepil en de bijwerkingen ervan.

Heb je na het lezen van dit artikel nog meer vragen over de dracht van je kat of wil je meer weten over de bevalling en de zorg voor de kittens. Neem dan contact op met ons via dierenarts@medpets.nl. Bekijk tevens ons breed assortiment aan kittenvoerbenodigdheden en ontworming voor kittens.

Relevante producten