Service
Winkelwagen
Menu

Teken bij katten

Teken zijn parasieten die zich aan je kat hechten voor een bloedmaaltijd. Dit is helaas niet altijd zonder gevolgen. Hoe ziet een teek eruit, wat zijn de risico’s en wat moet je doen om ze te verwijderen en te voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

kat rent door gras

Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. De Vlooien- en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en je kunt er op bijhouden wanneer je voor het laatst een middel tegen vlooien en teken hebt gegeven.

Hoe ziet een teek eruit bij een kat

Een teek is erg klein, slechts een paar mm groot. Als je kat een dikke, lange vacht heeft, kan het zijn dat je de teek niet ziet. Een teek hecht zich met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los lopen over de vacht op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van je kat, dus op de kop, in de oren of in de liezen en oksels.

Hoe kan mijn kat zich besmetten met teken?

Teken komen in heel Nederland voor. Ze zitten in het bos, maar ook in de tuin, in duinen en in mindere mate in stadsparken. Ze zitten vooral in gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen en struiken. Ze stappen van daaruit over op passerende katten. Uit onderzoek blijkt dat teken tegenwoordig ook veel voorkomen in kort gras. Eerst werd er altijd gedacht dat dit enkel in hoog gras was. Teken zijn er het hele jaar door. Ze zijn vooral actief vanaf een buitentemperatuur warmer dan 7 °C.

Via de website Tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn.

Teken in de tuin

Veel mensen vergeten dat teken ook in de tuin, waar jouw geliefde pluizenbol zijn of haar pootjes strekt, kunnen zitten. Let dus goed op dat je jouw kat controleert nadat hij of zij in de tuin is geweest. Ook op het moment dat je weinig planten of ander groen in je tuin hebt. Want die akelige beestjes kunnen overal zitten.

Kunnen katten ziek worden van een tekenbeet?

Katten kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven.

Daarnaast kunnen teken ziektes overbrengen op je kat. Katten zijn minder gevoelig voor tekenziektes dan honden. Zo worden de meeste katten niet ziek of krijgen alleen koorts. Teken kunnen katten besmetten met Anaplasma, Ehrlichia en Borrelia (ziekte van Lyme). Noteer altijd in je agenda wanneer je kat een teek heeft gehad. Wordt je huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meld dan altijd aan je dierenarts dat ze een teek heeft gehad of dat ze in het buitenland is geweest.

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Als er een teek heeft vastgezeten in de huid, ontstaat er vaak een bult op die plaats. Dit is niet ernstig en verdwijnt vanzelf. Als de kop is blijven zitten in de huid, kan dit gaan ontsteken. Je kunt proberen deze alsnog eruit te halen of langs de dierenarts te gaan. Uiteindelijk zal de kop eruit zweren, net als een splinter. Bij ziekteverschijnselen na een tekenbeet, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.

Wat kan ik doen om mijn kat tegen teken te beschermen?

Je kunt verschillende dingen doen om je kat tegen teken te beschermen:

  • Met Tekenwerende en tekendodende producten. Je kunt kiezen voor een spot-on, zoals de Frontline Spot On Kat of de Frontline Combo Spot On Kat. Deze producten werken zowel tegen vlooien als teken. Naast een spot-on zijn er ook banden, zoals de Seresto Kat.
  • Controleer je kat dagelijks op teken als ze buiten zijn geweest. Check vooral de dunbehaarde delen als oksels, liezen, kop en oren.
  • Geen enkel product beschermt 100%. Verwijder gevonden teken zo snel mogelijk bij je kat, liefst binnen 24 uur in verband met het overbrengen van ziekteverwekkers.
  • Er zijn naast middelen met insecticide stoffen ook producten met natuurlijke stoffen waaraan een tekenwerende werking wordt toegekend, zoals de STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie.

Tekenbescherming voor katten

Hoe verwijder je een teek bij een kat

Als je een teek signaleert bij je kat, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang of tekenkaart. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op overdracht van ziektes. Gebruik hierbij geen alcohol, hitte of zeep voor het verwijderen van de teek. De teek kan dan juist de maaginhoud uitspugen en sneller ziektes overbrengen. Hieronder staan nog een aantal tips voor het verwijderen van een teek:

  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet met een tekentang of tekenkaart
  • Knijp niet in het lijf van de teek
  • Trek de teek voorzichtig eruit met een draaiende beweging of trek de teek voorzichtig recht uit de huid
  • Desinfecteer het bijtwondje van de teek na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium. Doe dit niet als de teek nog in de huid vastzit
  • Desinfecteer de tekentang na gebruik in kokend water

Download ook ons Stappenplan: “hoe verwijder je een teek?” voor de stappen die je maakt om een teek te verwijderen. Handig voor onderweg of op vakantie!

Ook alles lezen over vlooien?

Ben je ook benieuwd naar alle tips en adviezen wat betreft vlooien? Lees dan nu het blogartikel Vlooien bij katten.

Wil je meer weten over teken bij je huisdier? Onze dierenarts helpt je graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.nl of bel de klantenservice.