Teken bij katten
Teken zijn parasieten die zich aan je kat hechten voor een bloedmaaltijd. Dit is helaas niet altijd zonder gevolgen. Hoe ziet een teek eruit, wat zijn de risico’s en wat moet je doen om ze te verwijderen en te voorkomen? Dat lees je in dit artikel.
Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. De Vlooien- en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en je kunt er op bijhouden wanneer je voor het laatst een middel tegen vlooien en teken hebt gegeven.
Hoe ziet een teek eruit bij een kat
Een teek is erg klein, slechts een paar mm groot. Als je kat een dikke, lange vacht heeft, kan het zijn dat je de teek niet ziet. Een teek hecht zich met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los lopen over de vacht op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van je kat, dus op de kop, in de oren of in de liezen en oksels.
Hoe kan mijn kat zich besmetten met teken?
Teken komen in heel Nederland voor. Ze zitten in het bos, maar ook in de tuin, in duinen en in mindere mate in stadsparken. Ze zitten vooral in gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen en struiken. Ze stappen van daaruit over op passerende katten. Uit onderzoek blijkt dat teken tegenwoordig ook veel voorkomen in kort gras. Eerst werd er altijd gedacht dat dit enkel in hoog gras was. Teken zijn er het hele jaar door. Ze zijn vooral actief vanaf een buitentemperatuur warmer dan 7 °C.
Via de website Tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn.
Teken in de tuin
Veel mensen vergeten dat teken ook in de tuin, waar jouw geliefde pluizenbol zijn of haar pootjes strekt, kunnen zitten. Let dus goed op dat je jouw kat controleert nadat hij of zij in de tuin is geweest. Ook op het moment dat je weinig planten of ander groen in je tuin hebt. Want die akelige beestjes kunnen overal zitten.